جابری: پیشنهاد مشخص ما طرد خشونت و تثبیت آتش‌بس در سوریه است

حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجۀ ایران

رئیس هیئت ایرانی شرکت‎کننده در مذاکرات صلح سوریه در آستانۀ قزاقستان می‎‏گوید پیشنهاد مشخص ایران طرد اقدامات خشونت‎بار از سوی تمامی شرکت‎کنندگان و تثبیت آتش‌بس در سوریه است.

حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجۀ ایران، در سخنرانی افتتاحیۀ مذاکرات دو روزۀ صلح سوریه که به ابتکار ایران، روسیه و ترکیه در حال برگزاری است، این اظهارات را مطرح کرد.

وی گفت: «ما باید از پیوستن گروه‏هایی که در نشست حضور ندارند به این فرایند، به شرط التزام ایشان به اصل عدم خشونت، استقبال کنیم.»

جابری افزود: «دولت و معارضان سوری می‏‌توانند با حمایت ابتکار سه‎جانبه گفت‏‎و‎گوهای خود را برای رسیدن به راه‏‎حل سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد، فراگیر و شفاف بر اساس وحدت ملی و تمامیت ارضی آغاز کنند و تا حصول نتیجه ادامه دهند. ما امیدواریم با موفقیت این روند شاهد پایان هر چه سریع‎تر بحران سوریه باشیم.»

از چپ: حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجۀ ایران در حال دست دادن با استافان دِ میستورا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در امور سوریه، در حاشیۀ مذاکرات صلح سوریه در آستانۀ قزاقستان (4 بهمن 1395- عکس از خبرگزاری فرانسه)

بر اساس گزارش پایگاه اطلاع‎رسانی وزارت امور خارجۀ ایران، متن سخنرانی جابری انصاری به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

عالیجناب، غیرت عبدالرحمن اف، وزیر خارجۀ جمهوری قزاقستان

رؤسا و اعضای محترم هیئت‌های شرکت‎‏کننده

خانم‌ها و آقایان

مایلم سخنانم را با سپاسگزاری از دولت و ملت بزرگ قزاقستان و قدردانی از مهمان‌‎نوازی گرم ایشان از هیئت‌های شرکت‏کننده آغاز کنم. وقتی در قزاقستان، سرزمین زادگاه معلم ثانی فارابی حاضر می‌شویم، گویی به سرزمین خود وارد شده‌ایم و اقدام برادرانۀ دولت و ملت دوست قزاقستان در میزبانی این اجلاس را در راستای تعالیم عالیه اسلام در کمک به برادران خود می‌دانیم. 

در حالی که ما در این نشست در آسایش نشسته‌ایم، مردان، زنان و کودکان سوریه با رنج‌ها و مشکلات جنگ و تروریسم، آوارگی در وطن و آوارگی از وطن، ویرانی خانه و کاشانۀ خود دست‌و‎پنجه نرم می‏‎کنند و در بعضی از مناطق مانند دمشق حتی از آب آشامیدنی محروم شده‌اند. 

من به عنوان یک ایرانی می‎توانم مصیبت آن‌ها را درک کنم. ایران خود پیش از این نیز قربانی جنگی تحمیلی بوده است که صدها هزار شهید و زخمی و آواره بر‏جای گذاشت و تخریب گستردۀ مناطقی از کشور را در پی داشته است. همۀ اعضای هیئت همراه من آن روزها را زیسته‌اند.

در جهان انسانی، تفاوت عقاید و اختلاف منافع امری طبیعی است، ولی جنگ زشت‌ترین مصداق چنین اختلافاتی است. هدف غائی ما در تلاش مشترک برای پایان دادن به رویارویی در سوریه می‌بایست توقف غیرقابل بازگشت مخاصمات باشد، به نحوی که به مردم سوریه امکان دهد به زندگی عادی که مانند هر ملت دیگری شایستگی‌‎اش را دارند بازگردند. سوری‎ها باید از دولتی دارای حاکمیت در سرزمینی یکپارچه و مرزهای امن برخوردار باشند.

تعیین سرنوشت، حق ذاتی همۀ ملت‌ها است و هیچ قدرت خارجی نباید و نمی‌تواند از اعمال این حق ممانعت به عمل آورد. ملت سوریه نیز از این قاعده مستنثنی نیست و باید به دور از هر فشار خارجی به اعمال حق خود بپردازد. کسانی که به خاطر منافع خود موجب طولانی‌شدن بحران سوریه می‎شوند مانع اعمال این حق هستند.

همکاران عزیز؛

امروز در آستانه گرد هم آمده‌ایم تا با بازبینی تلاش‌هایمان برای صلح و ترمیم نقائص روندهای گذشته، در چارچوب ابتکاری سه جانبه با مشارکت روسیه، ترکیه و ایران، به گفت‌وگو میان دولت سوریه و گروه‌های مسلح معارض سوری که به روند این مذاکرات پیوسته‎اند، برای نیل به راه‎‏حل سیاسی کمک کنیم. 

محل برگزاری اجلاس دو روزۀ صلح سوریه در هتل ریکسوس در آستانه، پایتخت قزاقستان (4 بهمن 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

برای تحقق این هدف، ضروری است نقشۀ راه روشنی داشته باشیم. در این جهت پیشنهاد مشخص ما این است که تمام شرکت‌کنندگان در این گفت‌‎وگوها اقدامات خشونت‏بار را طرد و با تثبیت آتش‌بس و ترک انواع مخاصمات به این روند کمک کنند. ما باید از پیوستن گروه‎هایی که در نشست حضور ندارند به این فرایند، به شرط التزام ایشان به اصل عدم خشونت، استقبال کنیم.

جامعۀ بین‎الملل باید به تلاش‌ها برای مهار انتقال غیرقانونی سلاح، کمک‌های مالی و جنگجو به داخل سوریه که به گروه‌های تروریست امکان می‌دهد مردم سوریه را سرکوب و زنجیره‌‎هایی از برخوردهای مسلحانه را در گوشه و کنار سوریه آغاز کنند، بپیوندد. یک سازکار موثر برای آتش‌بس باید وجود داشته باشد و توسط ابتکار سه‌جانبۀ آستانه مستحکم شود تا آتش‌بسِ غیرقابل بازگشت و ترک مخاصمه تضمین گردد.

هم‌زمان، تلاش برای رویارویی با داعش و النصره و گروه‌های تروریستی وابسته به آن‌ها باید در دستور کار مشترک ما قرار گیرد.

دوستان عزیز؛

دولت و معارضه سوریه می‌توانند با حمایت ابتکار سه‎جانبه گفت‌و‎گوهای خود را برای رسیدن به راه‌حل سیاسی و برگزاری انتخابات آزاد، فراگیر و شفاف بر اساس وحدت ملی و تمامیت ارضی آغاز کنند و تا حصول نتیجه ادامه دهند. ما امیدواریم با موفقیت این روند شاهد پایان هر چه سریع‌تر بحران سوریه باشیم.

هم‌زمان دوستان سوریه باید دست به دست یکدیگر دهند تا با رفع تحریم‌ها و محاصره، کمک به بازسازی کشور و تسهیل بازگشت آزادانۀ آوارگان به خانه‌های خود، وضعیت وخیم انسانی در سوریه را به پایان رسانند. 

تغییر از ذهن مردمان آغاز می‌شود. تنها مردود شمردن ایدئولوژی‌های افراطی که وحشی گری را به دروغ به نام دین توجیه می‌کنند توسط ما و مردم، زنجیرۀ بدنهاد خشونت و تروریسم را می‎‏شکند. این امر بایستی با معرفی چهرۀ مقدس و رحمانی ادیان الهی و از طریق گفت‌وگوهای بینا فرهنگی بین همسایگان منطقه و کل جهان شروع شود.

همکاران گرامی؛

زمان کوتاه است و همان‎گونه که تاریخ نشان می‎دهد، نسل‌های آینده ما را مسئول اعمالمان خواهند دانست. باشد که صلح و سازندگی را برگزینیم. 

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّـهَ ۖ إِنَّ اللَّـهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ.

(سوره المائده – 2)  صدق الله العلی العظیم

 

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku