شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید کرد ایران به اجرای تعهدات خود بر اساس مفاد توافق هستهای صورت گرفته میان تهران و کشورهای عضو گروه 1+5 پایبند بوده است.
جفری فلتمن، معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل، در نشست روز چهارشنبۀ شورای امنیت گزارشی دربارۀ قطعنامۀ 2231 این شورا که تأییدکنندۀ برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) است، ارائه داد.
فلتمن از توافق هستهای با ایران بهعنوان یک «مثال خوب» نام برد که نشان میدهد چگونه «دیپلماسی چندجانبه، ارادۀ سیاسی و پشتکار میتواند مسائل بسیار پیچیده را حلوفصل کند».
وی افزود: «ضروری است که شرکتکنندگان در این توافق، سازمان ملل متحد و جامعۀ بینالمللی همچنان به حمایت از اجرای کامل این توافق تاریخیِ چندجانبه در مدتزمان تعیینشدۀ آن مبادرت ورزند.»
فلتمن تأکید کرد: «اجرای جامع و پایدار آن [برجام] موجب آن خواهد شد که برنامۀ هستهای ایران منحصراً صلحآمیز باقی بماند.»
معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل با اشاره به اینکه ایران از زمان کسب توافق هیچیک از اقلام غیرمجاز هستهای را دریافت نکرده است، افزود هیچ اطلاعاتی مبنی بر نقض شدن این قطعنامه بهواسطۀ فعالیتهای موشکی ایران دریافت نشده است.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، در بیانیهای که سفیر اتحادیۀ اروپا روز چهارشنبه به سازمان ملل ارائه شد، از توافق هستهای با ایران بهعنوان «یک دستاورد بزرگ» یاد کرد و افزود همۀ طرفهای این توافق به تعهدات خود عمل کردهاند.
موگرینی همچنین اعلام کرد در سهماهۀ نخست سال 2016 میلادی و با توجه به رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران تجارت اتحادیۀ اروپا و ایران رشد 63 درصدی داشته است.
این اظهارات در حالی مطرحشدهاند که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا که مراسم تحلیفش روز جمعه (1 بهمن) برگزار خواهد شد، بارها به انتقاد از توافق هستهای با ایران پرداخته است.
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود تهدید کرده بود که برجام را «پاره خواهد کرد» و یا مجدداً به مذاکره بر سر برنامۀ هستهای ایران خواهد پرداخت، اخیراً اعلام کرده است که برجام، بدترین توافق موجود است.
موگرینی روز چهارشنبه در یک مصاحبۀ خبری اعلام کرد که برجام توافقی یکجانبه یا دوجانبه نیست و یک طرف نمیتواند بهتنهایی بر سر آن مذاکرۀ مجدد به راه بیندازد.
وی افزود: «بنابراین این توافق یک چارچوب چندجانبه است و ما برای محافظت و حفظ آن آماده هستیم.»
حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، نیز روز سهشنبه تأکید کرد هر نوع مذاکرۀ مجدد بر سر برجام، بیمعنی خواهد بود.
ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین بهعلاوۀ آلمان در تاریخ 23 تیر 1394 بر سر برجام به توافق دست یافتند. این توافق از 26 دی 1394 اجرایی شد.
بر اساس برجام، ایران با محدودسازی برنامۀ هستهای خود درازای لغو تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای موافقت کرد.
از زمان آغاز اجرای برجام سازمان بینالمللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران را به تعهدات خود مطابق با توافق هستهای تأیید کرده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.