رئیسجمهور امریکا در سالگرد اجرایی شدن توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران به جانشین خود در قبال نقض این توافق که «نتایج قابلتوجهی» به بار آورده است، هشدار داد.
باراک اوباما در اظهاراتی که به وضوح دونالد ترامپ را که قرار است از اول بهمنماه زمان امور کاخ سفید را به دست بگیرد خطاب قرار میداد، اعلام کرد: «ایالاتمتحده باید به یاد داشته باشد که این توافق حاصل سالها کار است و توافقی میان قدرتهای بزرگ جهان با ایران به حساب میآید، نه فقط میان امریکا و ایران.»
وی تأکید کرد که برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) «به نتایج قابلتوجه و ملموسی در امنتر کردن ایالاتمتحده و جهان» داشته است و از «دستیابی ایران به تسلیحات هستهای جلوگیری کرده است».
این اظهارات درحالی مطرح شده است که مقامات ایرانی بارها تأکید کردهاند برنامۀ هستهای تهران اهداف صلحآمیزی دارد و ایران هرگز به دنبال دستیابی به تسلیحات هستهای نبوده و نخواهد بود.
اوباما افزود چنین راهحل دیپلماتیکی «بر برنامۀ هستهای نامحدود ایران و یا جنگ دیگری در خاورمیانه» بسیار مرجح بود.
ترامپ بارها توافق هستهای کشورهای عضو گروه 5+1 و ایران را که سال گذشته در وینِ اتریش به دست آمد، محکوم کرده است.
رئیسجمهور منتخب امریکا روز یکشنبه در مصاحبه با روزنامۀ تایمز لندن و روزنامۀ بیلد آلمان گفت: «من از توافق با ایران راضی نیستم. تصور میکنم این توافق، یکی از بدترین معاملات موجود تا امروز است.»
البته ترامپ تا کنون صراحتاً اعلام نکرده است که آیا میخواهد چنان که در مبارزات انتخاباتیاش ادعا کرده بود «برجام را پاره کند» یا خیر.
اوباما تعهد ایران به برنامۀ جامع اقدام مشترک را نشاندهندۀ «موفقیت دیپلماسی» دانست، اگرچه از ایران به دلیل حمایت از آنچه «گروههای تروریستی» نامید، انتقاد کرد.
رئیسجمهور امریکا مدعی شد: «هیچ شکی نیست که چالش ما با ایرانی که در آستانۀ ساخت بمب هستهای بود، بسیار بدتر از اکنون بود.»
البته اوباما در بخش دیگری از اظهارات خود که در وبسایت کاخ سفید منتشر شده است، تأکید کرد با وجود رفع تحریمهای هستهای علیه ایران، تحریمهای دیگری علیه تهران وضع خواهد شد.
پیشتر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا، در آستانۀ اولین سالروز اجرای برجام، با نگارش یادداشتی اعلام کرد این اتحادیه با قدرت تمام به توافقنامۀ چندجانبه با ایران پایبند است.
در این یادداشت آمده است: «دقیقاً یک سال پیش، 16 ژانویه 2016، (27 دی 1394 به وقت ایران) اتحادیۀ اروپا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلستان، ایالاتمتحدۀ امریکا و ایران اجرای طرح اقدام جامع مشترک در خصوص برنامۀ هستهای ایران را آغاز کردند. این اقدام در نتیجۀ تصمیمات شجاعانه، رهبری سیاسی، عزم گروهی و سختکوشی تحقق یافت. پس از گذشت یک سال ما میتوانیم بهروشنی بگوییم که تفاهم با ایران در جریان است و ما میبایست آن را حفظ کنیم.»
توافق بر سر برجام در تاریخ 23 تیرماه سال گذشته در وینِ به دست آمد. پس از اجرای تعهدات بر اساس برجام، بنا شد تحریمهای ضد ایرانیِ مرتبط با پروندۀ هستهای در تاریخ 27 دی ماه همان سال با اجرایی شدن برجام به طور کامل لغو شود.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.