نشست کارشناسان ارشد سازمان همکاریهای اسلامی برای بررسی بحران مسلمانان روهینگیاییِ میانمار در کوالالامپور، پایتخت مالزی آغاز شده است.
سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجۀ ایران، نمایندۀ ایران در نشست کارشناسان ارشد است که از صبح روز پنجشنبه (30 دی) آغاز شده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران، نیز در نشست فوقالعادۀ وزرای خارجۀ کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که بعدازظهر پنجشنبه برگزار خواهد شد، حضور خواهد داشت.
در این نشست که به درخواست مالزی برگزار شده است، موضوعاتی همچون آزار و اذیت مسلمانان روهینگیا در کشور میانمار و روند صلح خاورمیانه با حضور نمایندگان 57 کشور عضو سازمان همکاریهای اسلامی مورد بررسی قرار میگیرند.
قرار است در نشست فوقالعادۀ بعدازظهر قطعنامهها و بیانیۀ پایانی اجلاس ارائه شوند و سپس با حضور کارشناسان ارشد به تصویب برسند.
پیشتر گزارش شده بود که سه قطعنامه و یک بیانیه نتیجۀ نشست سازمان همکاریهای اسلامی برای پایان دادن به بحران روهینگیا خواهد بود.
بر اساس اظهارات مقامات مالزی، این کشور خواستار همکاری دولت میانمار برای ارسال کمکهای بشردوستانه برای مسلمانان روهینگیا در استان راخین شده است.
دولت میانمار شامگاه چهارشنبه اعلام کرد با ارسال کمکهای انسان دوستانه موافقت کرده است بهشرط اینکه این کمکها پیش از ارسال به استان راخین به یانگون، پایتخت سابق این کشور، ارسال شود.
کاهش نگرانیها در مورد اقدامات خشونتآمیز و نقض حقوق بشر اقلیت مسلمان میانمار از موضوعات دیگری است که قرار است در قطعنامههای نشست ذکر شود.
«قربانی شدن مسلمانان را در هیچکجا تحمل نمیکنیم»
عراقچی روز پنجشنبه در حاشیۀ نشست سازمان همکاریهای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفت: «ما قربانی شدن مسلمانان را در هیچ کجا تحمل نخواهیم کرد و درخواست ما از دولت میانمار کنترل اوضاع و جلوگیری از جنایت علیه مسلمانان است.»
معاون وزیر امور خارجۀ ایران افزود: «جمهوری اسلامی ایران از برگزاری این اجلاس فوقالعاده استقبال میکند، هدف از این اجلاس رسیدگی به وضعیت مسلمانان میانمار است. جمعیتی از مسلمانان روهینگیا به دلیل درگیریهایی که در آنجا با بودائیان به وجود آمده است کشته یا آواره شدهاند. ما معتقد نیستیم این درگیریها ریشههای مذهبی دارد، ولی بههرحال آنچه اهمیت دارد این است که مسلمانان در آنجا قربانی میشوند.»
وی با اشاره به اینکه دولت میانمار تابعیت جمعیت مسلمانان روهینگیا را قبول ندارد، این امر را موجب رنج کشیدن این اقلیت مسلمان دانست و افزود هدف از اجلاس فوقالعادۀ سازمان همکاریهای اسلامی اعلام همبستگی جهان اسلام با مسلمانان روهینگیا در میانمار است.
عراقچی تأکید کرد: «اجازۀ ارسال کمکهای بشردوستانه و انسانی به مسلمانان روهینگیا باید صادر شود و به اعتقاد ما دولت میانمار موظف است شرایط را تحت کنترل قرار دهد و از جنایاتی که علیه مسلمانان صورت میگیرد، جلوگیری کند.»
وی با اشاره به اینکه موضوع فلسطین نیز یکی از موضوعات ثابت سازمان همکاریهای اسلامی است، گفت که این قاعدهای است که از ابتدای تشکیل این سازمان وجود داشته است، چون شکلگیری و تأسیس سازمان همکاریهای اسلامی به دلیل قدس شریف و فلسطین بوده است.
معاون وزیر امور خارجۀ ایران تصریح کرد: «در کنار موضوع اصلی این اجلاس که مسلمانان روهینگیا است، بحث فلسطین نیز مطرح میشود و آخرین وضعیت بررسی و مواضع کشورهای اسلامی در حمایت از ملت فلسطین و قدس شریف اعلام خواهد شد.»
ایالت راخین در شمال غرب میانمار، محل سکونت شمار زیادی از مسلمانان روهینگیا، از سال 2012 میلادی تاکنون صحنۀ خشونت قومی افراطگرایان بودائی علیه مسلمانان بوده است. در این خشونتها، صدها تن کشته و دهها هزار نفر از بیم جان، خانههای خود را ترک کرده و در اردوگاههای کثیف، در شرایطی وخیم، در میانمار، بنگلادش، تایلند، مالزی و اندونزی پناه گرفتهاند.
سازمان عفو بینالملل در تاریخ 29 آذر با انتشار گزارشی اعلام کرد سربازان و نیروهای پلیس میانمار بیهدف بهسوی غیرنظامیان روهینگیا شلیک میکنند و آنها را میکشند، به زنان و دختران تجاوز میکنند، خانههای آنان را به آتش میکشند، مردان روهینگیا را دستگیر میکنند و دربارۀ محل نگهداری یا اتهامات آنها نیز هیچ اطلاعاتی نمیدهند.
دولت میانمار از دادن حق کامل شهروندی به مسلمانان که دستکم 1.1 میلیون نفر از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، خودداری میکند و آنها را مهاجران غیرقانونی از بنگلادش میداند، درحالیکه بسیاری معتقدند اصل و نسب اقلیت روهینگیا در میانمار، کهن است.
مسلمانان روهینگیا از سال 1982 و در پی تصویب قانونی جدید از حق تابعیت میانمار محروم شدهاند.
بنا بر اعلام سازمان ملل، روهینگیا ازجمله اقلیتهایی است که قربانی بیشترین آزار و اذیت و خشونت در جهان بوده است.
سازمان ملل اواخر خردادماه در گزارش خود اعلام کرد موارد متعدد و جاری نقض حقوق مسلمانان روهینگیا در میانمار میتواند جنایت علیه بشریت محسوب شود.