در پی گزارشهای قتل، تجاوز و شکنجه علیه اقلیت مسلمان کشور میانمار، سازمان ملل برای بررسی سرکوب نظامی مسلمانان روهینگیایی تحقیقی آغاز کرده است.
بنا بر گزارش روز جمعۀ سازمان ملل متحد، یانگی لی، گزارشگر ویژۀ این سازمان در امور میانمار، روز دوشنبه سفری 12 روزه به ایالتهای راخین و کاچین آغاز خواهد کرد.
ایالت راخین، واقع در شمال میانمار، از ماه اکتبر سال گذشته در تصرف نظامیان بوده است. بیشتر مسلمانان روهینگیایی ساکن این ایالتاند، و این اشغال نظامی باعث شده است دهها هزار نفر از این اقلیت به مناطق مجاور از جمله ایالت کاچین یا مرز بنگلادش پناه ببرند.
سرکوب نظامی در راخین پس از حملهای مرگبار به پاسگاهی در این ایالت آغاز شد. دولت میانمار مدعی است مسلمانان روهینگیایی مرتکب این حمله شدهاند.
در همین حال، یانگی لی سرکوب نظامی مسلمانان را بهشدت محکوم کرد و آن را «غیرقابلقبول» خواند و بر لزوم بررسی گزارشهای قتل، تجاوز و شکنجۀ اقلیت مسلمان توسط نظامیان تأکید کرد. لی روز جمعه طی بیانیهای عنوان کرد: «وقایع چند ماه اخیر نشان داده است که جامعۀ بینالمللی باید نسبت به نظارت بر وضعیت حقوق بشر در میانمار هشیار باشد.»
وی افزود: «جدا از آنچه در راخین اتفاق میافتد، بالا گرفتن درگیریها در (ایالتهای) کاچین و شان ... نیز نگرانیهایی در مورد جهتگیری دولت در سال جدید ایجاد میکند.»
انتقاد لی از رفتار نظامیان میانمار باعث شد در سفرهای پیشین خود به این کشور با تظاهرات مردمی روبرو شود. یک راهب بودایی تندرو نیز پیشتر این نمایندۀ سازمان ملل را با القاب نامناسب خطاب قرار داده بود. این توهین به دلیل انتقاد وی از وضعیت نامطلوب زنان و اقلیتها در کشور صورت گرفت.
کمیتهای که دولت اخیراً برای بررسی این موضوع تشکیل داده بود نیز هر گونه نقض قانون در این ایالت را رد کرد.
دولت میانمار اخیراً هشت تن از اعضای پلیس را پس از انتشار یک ویدیو بازداشت کرده است. این ویدیو تصاویر ضرب و شتم روستائیان غیرمسلح روهینگیایی توسط چند افسر را نمایش میداد. انتشار این ویدیو تأثیری ولو اندک در مواجه شدن دولت میانمار با انتقادات بینالمللی داشت؛ گرچه هنوز اقرار به بدرفتاری با مسلمانان نکرده است.
پس از آغاز سرکوب نظامی مسلمانان میانمار در اواخر سال گذشته، دولت از ورود اعضای سازمانهای کمکرسانی و اهالی رسانه به ایالت راخین ممانعت کرده است و از اعطای حق کامل شهروندی به بیش از یک میلیون مسلمان روهینگیایی امتناع میکند و آنان را مهاجران غیرقانونی از بنگلادش میداند، درحالیکه اجداد بیشتر آنان ریشه در میانمار دارند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.