رئیسجمهور منتخب امریکا با انتقاد شدید از آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، گفت سیاست وی در قبال پناهجویان «اشتباهی بسیار فاجعهبار» بوده است.
دونالد ترامپ پنج روز پیش از برگزاری مراسم تحلیفش بهعنوان چهلوپنج مین رئیسجمهور ایالاتمتحده، در آسمانخراش خود در شهر نیویورک با روزنامۀ انگلیسی تایمز و روزنامۀ آلمانی بیلد در مورد متحدان اروپایی امریکا به گفتوگو نشست.
وی در بخشی از این مصاحبه که روز یکشنبه صورت گرفت به موضوع سیاست درهای باز صدراعظم آلمان طی سالهای گذشته در قبال پناهجویان اشاره کرد و گفت ورود بدون مدرکِ این پناهجویان، اروپا را با خطر امنیتی مواجه کرده است.
ترامپ با اشاره به اینکه «احترام زیادی» برای مرکل قائل است، افزود: «من فکر میکنم وی مرتکب یک اشتباه بسیار فاجعهبار شد و تمام آن مهاجران غیرقانونی را یعنی تمام آنها را از هرجایی که آمده بودند، پذیرفت. و هیچکس نمیداند آنها از کجا آمدهاند.»
رئیسجمهور منتخب امریکا درعینحال در این گفتوگو از صدراعظم آلمان بهعنوان مهمترین رهبر اروپا نام برد و گفت: «تمام اتحادیۀ اروپا زیردست آلمان است.»
تصمیم مرکل برای پذیرفتن پناهجویان به دلیل بحران در سوریه، موجب آن شد که در سال 2015 میلادی حدود 890 هزار پناهجو وارد آلمان شوند.
سیاست صدراعظم آلمان با انتقادات شدید داخلی نیز مواجه شده است و جنبشهای نئونازی و افراطی بارها در این کشور علیه پناهجویان تظاهرات کردهاند.
دولت آلمان هفتۀ گذشته اعلام کرد در سال 2016 تنها 280 هزار پناهجو وارد خاک این کشور شدند.
ترامپ درحالی به انتقاد از مرکل پرداخته است که صدراعظم آلمان اوایل هفتۀ جاری نسبت به گرایشهای رئیسجمهور منتخب امریکا در تضاد با سیاست تجارت آزاد، هشدار داده و گفته بود: «من عمیقاً اعتقاد دارم که اگر باهم حرکت کنیم، بهرۀ بیشتری خواهیم برد تا وقتیکه هر کشور بهتنهایی در پی حل مشکلات خود باشد
ناتو منسوخ است
ترامپ در این گفتوگو همچنین به سازمان نظامی پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) پرداخت و گفت: «من خیلی وقت پیش گفته بودم ناتو مشکلاتی دارد.»
وی افزود: «اولاً ناتو منسوخ شده چراکه سالها پیش طراحی شده است، دوماً کشورهای (عضو) آنچه میبایست پرداخت کنند، نمیکنند.»
رئیسجمهور منتخب امریکا در طول مبارزات انتخاباتی خود گفته بود که اگر متحدان ناتو در مقابل دفاع ایالاتمتحده از آنها «بازپرداختی منطقی» نداشته باشند، وی ممکن است به کمکهای امریکا به متحدان ناتو پایان دهد.
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات، ژنرال ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو گفت این اتحادیه طی «نزدیک به 70 سال گذشته» بسترساز امنیت در اقیانوس اطلس بوده است و در زمان بروز چالشهای جدید مورد نیاز است.
در طی سالهای گذشته مسائل مالی یک موضوع چالشبرانگیز در میان 28 عضو ناتو بوده است. هستۀ نظامی اصلی این سازمان، ایالاتمتحده محسوب میشود که تأمینکنندۀ 70 درصد مخارج آن است.
در سال 2014 و پس از الحاق شبهجزیرۀ کریمه به روسیه، رهبران ناتو تصمیم گرفتند به سالها کاهش هزینه در زمینۀ نظامی پایان داده و معادل 2 درصد از تولید اقتصادی خود را به این موضوع اختصاص دهند.
اما ترامپ در مصاحبۀ خود گفت: «کشورها سهم خود را پرداخت نمیکنند بنابراین ما باید از کشورهای دیگر محافظت کنیم. تنها پنج کشور سهم تعیینشدۀ خود را پرداخت میکنند.»
امریکا میتواند با روسیه توافق کند
درحالیکه دولت باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، طی سالهای گذشته به دلیل اختلاف با روسیه بر سر اوکراین، جنگ سوریه و اتهام نفوذ سایبری مسکو در انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده، مسکو را با تحریمهای گوناگونی مواجه کرده است، ترامپ مخالفت خود را با این سیاست اعلام کرد.
وی گفت: «باید به بررسی این موضوع بپردازیم که چگونه میتوانیم با روسیه به توافقات خوبی برسیم.»
رئیسجمهور منتخب امریکا پیشنهاد توافقی را داد که طی آن زرادخانههای هستهای و تحریمها علیه مسکو کاهش یابد، اما جزئیاتی در این زمینه ارائه نداد.
ترامپ که پیشتر بارها ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، را تحسین کرده بود، افزود: «روسیه در حال حاضر به دلیل تحریمها صدمۀ بسیاری میبیند، اما من فکر میکنم میتوان کاری کرد که بسیاری از مردم سود ببرند.»
متحدان اروپایی واشنگتن در سال 2014 روسیه را بر سر مسئلۀ اوکراین تحریم کردند و این تحریمها در تاریخ 29 آذر سال جاری تمدید شد.
خروج بریتانیا از اتحادیۀ اروپا «هوشمندانه» بود
رئیسجمهور منتخب امریکا در بخش دیگری از مصاحبۀ خود به موضوع خروج بریتانیا از اتحادیۀ اروپا (برگزیت) پرداخت و گفت نتیجۀ این تصمیم بسیار عالی خواهد بود.
52 درصد از مردم بریتانیا در تیرماه سال جاری با شرکت در یک همهپرسی به خروج این کشور از اتحادیۀ اروپا رأی دادند.
ترامپ تصریح کرد وی از قرارداد تجاری با بریتانیا پس از خروج از اتحادیۀ اروپا حمایت میکند و افزود این قرارداد «برای هر دو طرف خوب خواهد بود».
وی با تأیید این خبر که پس از برگزاری مراسم تحلیفش با ترزا مِی، نخستوزیر بریتانیا، نشستی خواهد داشت، افزود این دو برای برقراری سریع روابط تجاری تلاش خواهند کرد.
رئیسجمهور منتخب امریکا پیشبینی کرد کشورهای دیگر ی نیز در آینده اتحادیۀ اروپا را ترک خواهند کرد و افزود: «اگر آنها [کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا] مجبور به پذیرفتن تمام آن پناهجویان، با تمام مشکلاتی که در بردارند، نمیشدند، فکر میکنم برگزیتی وجود نداشت. این موضوع آخرین ضربه را به اتحادیۀ اروپا زد.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.