«ترکیه و رژیم صهیونیستی در حال طراحی نقشۀ راه همکاری نزدیک‌تر هستند»

کمال اوکیم، سفیر ترکیه در فلسطین اشغالی، استوارنامۀ خود را به رووین ریولین، رئیس رژیم صهیونیستی تقدیم کرد، 22 آذر 1395 (عکس از خبرگزاری فرانسه)

گفته می‌شود رژیم صهیونیستی و ترکیه چند ماه پس از دستیابی به توافقی بر سر عادی‌سازی روابط، برای ارتقای همکاری خود در حوزه‌های مختلف در حال طراحی یک «نقشۀ راه» هستند.

روزنامۀ حریت چهارشنبه (22 دی) به نقل از یک مقام وزارت خارجۀ ترکیه گزارش داد معاونان وزرای خارجۀ ترکیه و رژیم صهیونیستی قرار است برای بررسی این موضوع در یک ماه آینده با یکدیگر دیدار کنند.

طبق این گزارش دو طرف قصد دارند به‌منظور بحث و تبادل‌نظر دربارۀ نتایج «رایزنی‌های سیاسی» آتی دربارۀ یک‌رشته مسائل داخلی و منطقه‌ای دیدارهایی در سطوح عالی برگزار کنند.

سفر مولود چاوش‌اوغلو، وزیر خارجۀ ترکیه، به اراضی اشغالی فلسطین نیز در دستور کار قرار دارد.

پیش‌بینی می‌شود دو طرف همچنین توافق تجارت آزاد و لغو روند اخذ ویزا را بهبود ببخشند.

این مقام وزارت خارجۀ ترکیه افزود آنکارا و تل‌آویو دربارۀ همکاری و به اشتراک‌گذاری اطلاعات درزمینۀ مسائل منطقه‌ای ازجمله بحران سوریه گفتگو خواهند کرد. ترکیه و رژیم صهیونیستی مدت مدیدی است از پیکارجویان تکفیری معارض دولت سوریه حمایت کرده‌اند.

روزنامۀ اسرائیلی هاآرتص نیز چهارشنبه گزارش داد یووال روتم، مدیرکل امور دیپلماتیک وزارت خارجۀ رژیم صهیونیستی، برای مذاکره با مقام‎های ترکیه در دو هفتۀ آینده به این کشور سفر می‎کند.

هاآرتص به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی افزود روتم و همتای ترک وی در این سفر دربارۀ مسائلی نظیر اوضاع سوریه، روابط با روسیه و اوضاع در نوار غزه و کرانۀ باختری با یکدیگر بحث و تبادل‌نظر می‌کنند.

رژیم صهیونیستی و ترکیه ژوئن 2016 (تیر 1395) بر سر عادی‌سازی روابط خود به توافق رسیدند. این توافق 6 سال پس از حملۀ اسرائیل به ناوگان کمک‌رسانی ترکیه به غزه در می 2010 (خرداد 1389) صورت گرفت. در این حمله که در آب‌های آزاد صورت گرفت 10 فعال ترک کشته شدند.

تصویر آرشیوی از کشتی کمک‌رسان ماوی مرمره برای ساکنان نوار غزه که در سال 2010 موردحمله کماندوهای اسرائیلی قرار گرفت.
تصویر آرشیوی از کشتی کمک‌رسان ماوی مرمره برای ساکنان نوار غزه که در سال 2010 موردحمله کماندوهای اسرائیلی قرار گرفت.

واکنش آنکارا به این موضوع ابتدا خشمگینانه بود. ترکیه روابط نظامی خود را با اسرائیل تعلیق کرد و سپتامبر 2010 در پی خودداری تل‌آویو از عذرخواهی، سفیر این رژیم در آنکارا را اخراج کرد.

بااین‌وجود، ترکیه برای اصلاح روابط کم‌کم در مذاکرات غیرعلنی با اسرائیل شرکت کرد. از دسامبر گذشته دو طرف با هدف بهبود روابط دوجانبه چند دور مذاکره برگزار کرده‌اند.

یکی از شروط مهم ترکیه برای امضای توافق آشتی با رژیم صهیونیستی، عذرخواهی تل‌آویو و پرداخت غرامت به قربانیان حمله به ناوگان کمک‌رسانی ترکیه به غزه بود که گفته می‌شود تا حد زیادی محقق شده است.

بااین‌وجود، گفته می‌شود مانع اصلی در مسیر حصول این توافق، لغو محاصرۀ نوار غزه توسط اسرائیل است.‌

دو طرف بر سر این موضوع مصالحه کرده‌اند و قرار است به ترکیه اجازه داده شود به‌جای غزه از طریق اشدود در اراضی اشغالی کمک‌های خود را برای فلسطینیان ارسال کند.

بسیاری از کشورهای اسلامی اشغالگری رژیم صهیونیستی را محکوم می‌کنند و هیچ رابطۀ دیپلماتیکی با این رژیم ندارند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku