میشل عون، رئیسجمهور لبنان، پس از سفر به عربستان سعودی گفت روابط نزدیک کشورش با ایران، رقیب دیرینۀ عربستان، نباید مانع برقراری ارتباط با جهان عرب باشد.
عون در اظهاراتی که چهارشنبه در روزنامۀ سعودی الشرق الاوسط منتشر شد، گفت: «ما روابطی عادی با ایران داریم که نباید مانعی بر سر برقراری روابط عادی ما با جهان عرب باشد.»
ایران یکی از حامیان دیرینۀ جنبش مقاومت حزبالله لبنان است.
عون که حزب مسیحی وی با حزبالله همپیمان است، گفت حمایت ایران از حزبالله میتواند «بهطور نامحدود» ادامه یابد.
عربستان سعودی در اسفند 1394 و بعد از گذشت نزدیک به سه سال از اعلام وعدۀ دو هدیۀ سه میلیارد و یک میلیارد دلاری عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه سابق سعودی، به ارتش و نیروهای امنیتی لبنان، عقبنشینی خود را از اعطای این هدیه به لبنان اعلام کرد.
منابع نزدیک به عربستان در آن مقطع زمانی اعلام کردند که این تصمیم عربستان در پی مواضع غیرهمسوی لبنان در روابط بین دو کشور اتخاذ شده است.
تعلیق کمکهای عربستان سعودی به لبنان پس از آن صورت گرفت که بیروت از تأیید بیانیۀ مشترک ضد ایرانی در نشستهای قاهره و جده سر باز زد.
چند هفته بعد، اتحادیۀ عرب جنبش حزبالله لبنان را یک «سازمان تروریستی» اعلام کرد. در جریان جنگ سوریه، حزبالله از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، حمایت میکند. این در حالی است که عربستان و دیگر کشورهای عربی از حامیان معارضان مسلح دولت سوریه هستند.
عون همچنین بدون اینکه به جزئیات اشاره کند، از مذاکره با مقامهای سعودی در خصوص توافق تسلیحاتی مذکور خبر داد.
مقامهای سعودی به اسوشیتد پرس گفتند که پادشاه عربستان قول داده ارائۀ مجدد بستۀ کمکی به ارتش لبنان را مورد بررسی قرار دهد اما زمان مشخصی برای این اقدام تعیین نکرده است.
آنها همچنین گفتن پادشاه سعودی به میشل عون اطمینان داده که دستورات لازم را برای «رسیدگی به این موضوع» به محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان، خواهد داد.
یکی از مقامات ارشد لبنان که نخواست نامش فاش شود، به اسوشیتد پرس گفت سعودیها برای از سرگیری کمک نظامی به لبنان، شروطی دارند. یکی از این شروط اطمینان یافتن از این موضوع است که چنین کمکهایی به دست احزاب لبنانی، ازجمله حزبالله، که عربستان آن را سازمانی تروریستی مینامد، نخواهد رسید.
رئیسجمهور لبنان همچنین گفت: «تصمیمی جهت بازگشت گردشگران نیز گرفته شده است.»
به گزارش رسانههای قطری، عون چهارشنبه از عربستان به قطر رفت.
عون در ماه اکتبر (آبان) بهعنوان رئیسجمهور لبنان انتخاب شد و به 29 ماه خلأ قدرت در این کشور پایان داد. ناظران سیاسی مداخلۀ عربستان را مهمترین عامل خلأ قدرت در لبنان میدانند.
در میان جناحهای سیاسی لبنان اختلاف نظر زیادی دیده میشود. برخی همچون حزب عون و حزبالله، با ایران همسو هستند و مخالفان آنها از عربستان سعودی جانبداری میکنند.
در ماه دسامبر (آذر) دولت جدید لبنان به ریاست سعد حریری تشکیل شد. حریری پس از اعلام تشکیل کابینۀ جدید لبنان در 28 آذر، آن را «دولت وفاق ملی» توصیف کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.