سازمان ملل میگوید از زمان آغاز دور تازۀ سرکوب مسلمانان روهینگا در ایالت راخین در شمال غرب میانمار، تاکنون دستکم 65 هزار نفر برای فرار از آزار و اذیت نیروهای امنیتی این کشور به بنگلادش گریختهاند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ سازمان ملل روز دوشنبه در جلسۀ هفتگی خود اعلام کرد تنها در یک هفتۀ گذشته 22 هزار مسلمان روهینگیا به بنگلادش، در همسایگی این کشور، فرار کردهاند.
سازمان ملل در این گزارش تصریح کرد «در یک هفتۀ گذشته، 22 هزار از مرز ایالت راخین عبور کردهاند. برآورد میشود تا 5 ژانویه، 65 هزار نفر در اردوگاهها و پناهگاههای موقت» در جنوب بنگلادش ثبتنام کرده باشند.
آمارهای اخیر نشان میدهد شمار مسلمانان روهینگا که از سرکوب نیروهای دولتی میانمار فرار کردهاند، شدیداً افزایش یافته است.
میانمار مانع دسترسی خبرنگاران خارجی و محققان مستقل به مسلمانان روهینگا شده و مدعی است بدرفتاری و خشونتی علیه آنها انجام صورت نگرفته است.
در همین حال یانگی لی، گزارشگر ویژۀ حقوق بشر سازمان ملل در امور میانمار، وارد این کشور شده است تا دربارۀ سرکوب مرگبار مسلمانان روهینگا در این کشور تحقیق کند.
وی یکشنبهشب وارد میانمار شد تا از ایالت راخین، جایی که مسلمانان روهینگا مورد آزار و اذیت، تجاوز و حمله قرار میگیرند، بازدید کند.
ایالت راخین، واقع در شمال میانمار، از ماه اکتبر سال گذشته تحت کنترل نظامیان دولتی بوده است. بیشتر مسلمانان روهینگایی ساکن این ایالتاند. حضور نظامیان باعث شده است دهها هزار نفر از این اقلیت به مناطق مجاور، از جمله ایالت کاچین یا مرز بنگلادش، پناه ببرند.
سرکوب نظامی در راخین پس از حملهای مرگبار به پاسگاهی در این ایالت آغاز شد. دولت میانمار مدعی است مسلمانان روهینگا این حمله را انجام دادند.
در همین حال، یانگی لی سرکوب نظامی مسلمانان را بهشدت محکوم کرد و آن را «غیرقابلقبول» خواند و بر لزوم بررسی گزارشهای قتل، تجاوز و شکنجۀ اقلیت مسلمان توسط نظامیان تأکید کرد. لی روز جمعه نیز طی بیانیهای عنوان کرد: «وقایع چند ماه اخیر نشان داده است که جامعۀ بینالمللی باید نسبت به نظارت بر وضعیت حقوق بشر در میانمار هوشیار باشد.»
دولت میانمار از اعطای حق کامل شهروندی به مسلمانان که بیش از 1.3 میلیون نفر از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، خودداری میکند. مسلمانان روهینگایی از سال 1982 و در پی تصویب قانونی جدید از حق تابعیت میانمار محروم هستند.
در سالهای اخیر، شمار زیادی از مسلمانان روهینگا به علت حملات بودائیان افراطی بهویژه در استان راخین کشته و یا آواره شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.