یک مقام عالیرتبۀ اردن به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، دربارۀ عواقب «فاجعهبار» انتقال سفارت امریکا در فلسطین اشغالی به بیتالمقدس هشدار داده است.
محمد مومانی، وزیر اطلاعات دولت اردن، روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرگزاری اسوشیتدپرس اعلام کرد چنین اقدامی گذشتن از «خطوط قرمز» اردن است و «خیابانهای [کشورهای] اسلامی و عربی را ملتهب خواهد کرد».
ازجملۀ وعدهها و اظهارات افراطی ترامپ پیش از ورود به کاخ سفید این بود که وی در پی انتقال سفارت امریکا در تلآویو به قدس اشغالی است.
مومانی تصریح کرد انتقال سفارت ایالاتمتحده به بیتالمقدس میتواند روابط میان واشنگتن و متحدان منطقهاش ازجمله اردن را به خطر بیاندازد و امان از تمام راههای سیاسی و دیپلماتیک موجود برای جلوگیری از اجرای چنین تصمیمی استفاده خواهد کرد.
این مقام اردنی گفت انتقال سفارت امریکا به بیتالمقدس «پیامدهای فاجعهباری در سطوح مختلف، از جمله برای اوضاع منطقه» به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: «این موضوع قطعاً بر روابط دوجانبه میان کشورهای منطقه ازجمله اردن و طرفهایی که اجرای چنین تصمیمی مرتبط با آنهاست، تأثیرگذار خواهد بود.»
سازمان اوقاف اردن مسئولیت ادارۀ مسجدالاقصی را در شرق قدس اشغالی بر عهده دارد.
پیشتر سازمان آزادیبخش فلسطین نیز نسبت به نقلمکان سفارت امریکا در سرزمینهای اشغالی هشدار داد و اعلام کرد در صورت اجرای این تصمیم، واشنگتن مجبور خواهد شد به دلیل خشم مردم تمام سفارتخانههای خود را در جهان عرب ببندد.
صائب عریقات، دبیر کل سازمان آزادیبخش فلسطین در تاریخ 29 آذر گفت اجرای چنین تصمیمی از سوی امریکا ضربۀ نهایی را به مذاکرات برای دستیابی به راهحل در مورد مناقشات فلسطینیان با رژیم صهیونیستی خواهد زد و در صورت نقلمکان سفارت امریکا، سازمان وی تمام توافقات صورت گرفته با تلآویو را لغو خواهد کرد.
پیش از آن سفیر فلسطین به سازمان ملل متحد اعلام کرده بود که اگر ترامپ سفارت امریکا را از تلآویو به قدس اشغالی منتقل کند، وی از تمام ابزارهای خود در این سازمان برای «تیرهروز کردن» واشنگتن استفاده خواهد کرد.
ریاض منصور، نمایندۀ فلسطین در سازمان ملل، حدود 2 ماه پیش گفت: «اگر آنها [امریکاییها] با انتقال سفارت خود به اورشلیم که نقضکنندۀ قطعنامههای شورای امنیت و ناقض قطعنامۀ 181 است، به ما ضربه بزنند... این بهمثابۀ ستیزهجویی علیه ماست.»
تصمیم ترامپ برای انتقال سفارت واشنگتن به بیتالمقدس پیشتر با واکنش مقامات امریکایی نیز روبرو شده بود.
مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا، در واکنش به این طرح ترامپ گفته بود عملیاتی شدن این تصمیم، هم بر روند صلح میان فلسطینیها و اسرائیلیها تأثیر منفی میگذارد و هم جان سربازان امریکا در خاورمیانه را به خطر میاندازد.
فلسطینیان به دنبال تشکیل کشوری مستقل در کرانه باختری و نوار غزه به پایتختی بیتالمقدس هستند. آنها همچنین خواستار خروج اسرائیل از سرزمینهای اشغالشده در سال 1967 هستند، اما اسرائیل از بازگشت به مرزهای پیش از جنگ ششروزه امتناع میکند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.