وزیر امور خارجۀ ترکیه میگوید مقامات روسی برای بحث دربارۀ مذاکرات صلح سوریه که قرار است در قزاقستان برگزار شود، به ترکیه خواهند رفت.
مولود چاووش اوغلو در یک مصاحبۀ تلویزیونی با خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی) گفت مقامهای روس در تاریخ 20 و 21 دیماه برای بررسی چارچوب مذاکرات صلح سوریه در آستانه، پایتخت قزاقستان، در ترکیه حاضر خواهند بود.
وزیر امور خارجۀ ترکیه همچنین گفت: «در صورت عدم رعایت آتشبس در سوریه و ادامۀ نقض آن، چه بسا مذاکرات آستانه با مشکل مواجه شود.»
چاووش اوغلو از ایران نیز خواست دولت سوریه و نیروهای متحد با آن را به پایبندی به آتشبس سراسری در سوریه ترغیب کند.
این در حالی است که ارتش سوریه بارها بر پایبندی خود به آتشبس سراسری تأکید کرده است و گزارشها حاکی از نقض این آتشبس از سوی گروههای تکفیری معارض دولت سوریه است.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) روز پنجشنبه (9 دی) به نقل از ارتش این کشور اعلام کرد آتشبس سراسری از نیمهشب باهدف دستیابی به راهحل سیاسی و پایان 6 سال درگیری در سوریه، آغاز میشود.
این آتشبس که پس از توافق مسکو و آنکارا اعلام و اجرا شد، شامل گروههای تروریستی همچون داعش و فتح الشام و گروههای وابسته به آنها نمیشود.
مقامات مسکو و آنکارا در پی این توافق اعلام کردند بهزودی مذاکرات صلح سوریه با حضور نمایندگانی از سوی دولت سوریه و گروههای معارض در شهر آستانه برگزار خواهد شد.
پیشتر ولید معلم، وزیر امور خارجۀ سوریه، در یک گفتوگوی تلویزیونی اعلام کرد دمشق با «ذهنی باز» در مذاکرات صلحی که قرار است در قزاقستان برگزار شود، شرکت خواهد کرد.
البته معلم تأکید کرد همهچیز غیر از «حاکمیت ملی و حق مردم برای انتخاب رهبرشان» در مذاکرات آستانه قابلبحث است.
چاووش اوغلو: نیروهای کرد مشغول پاکسازی قومی هستند
وزیر امور خارجۀ ترکیه در این مصاحبه دربارۀ حملات ارتش ترکیه به شبهنظامیان کُرد در شمال سوریه، گفت: «میپرسند چرا به تروریستهای پکک [حزب کارگران کردستان] در قندیل حمله میکنید؟ آنها را به دلیل حضورشان در سنجار [در شمال غرب عراق] هدف قرار دادهایم. این وظیفۀ اصلی ماست که آنها را در هر کجا که باشند، به هلاکت برسانیم.»
چاووش اوغلو افزود: «به روسیه اعلام کردیم که که وایپیجی نباید در مذاکرات آستانه حضور داشته باشد.»
هدف قرار گرفتن یگانهای مدافع خلق سوریه (وایپیجی) به عنوان شاخۀ نظامیِ حزب اتحاد دموکراتیکِ کردستان (پیوایدی) در سوریه از سوی ترکیه از موضوعات مورد اختلاف میان واشنگتن و آنکارا به عنوان دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است.
واشنگتن این گروه را نیرویی مهم برای مبارزه با گروه تروریستی داعش تلقی میکند، اما ترکیه معتقد است که این گروه شاخهای از پیکارجویانِ جداییطلبِ حزب کارگرانِ کردستان است که طی سال گذشته مسئول چندین بمبگذاری و حمله علیه نیروهای امنیتی در ترکیه بودهاند.
چاووش اغلو دراینباره گفت: «از حضور پیوایدی/وایپیجی در منبج اطلاع داریم؛ همان گونه که شب گذشته نیز رئیس جمهور ترکیه به همتای امریکایی خود این موضوع را اعلام کرد. در مورد ضرورت استقرار این عناصر در شرق فرات با [باراک] اوباما [رئیسجمهور امریکا] اتفاق نظر داریم.»
وی افزود: «امریکا متحد بسیار مهم ما است. در همۀ زمینهها با این کشور همکاری داریم، اما در حال حاضر یک واقعیت وجود دارد و آن هم بحران اعتماد است.»
سوریه از اسفند 1389 صحنۀ جنگ مرگباری است که به گفتۀ دولت دمشق برخی کشورهای غربی و همپیمانان منطقهای آنها ازجمله عربستان سعودی، قطر و ترکیه از آن حمایت کردهاند.
آتشافروزی گروههای معارض دولت سوریه به کشته و زخمی شدن صدها هزار غیرنظامی منجر شده و میلیونها آواره نیز برجای گذاشته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.