وزیر نفت از توافق ایران و ترکمنستان بر سر صادرات گاز به ایران خبر داد و افزود اختلافات گازی دو کشور در داوری بینالمللی فعلاً منتفی شده است.
بیژن زنگنه جمعه (10 دی 95) در گفتگو با خبرگزاری مهر در تشریح جزئیات توافق امروز گازی ایران و ترکمنستان، گفت: «تفاهمنامه مشترک گازی امروز بعدازظهر بین دو کشور امضاشده و قرار است تا دستیابی به توافق نهایی مذاکرات بین شرکت ملی گاز ایران و ترکمن گاز ادامه یابد.»
زنگنه در پاسخ به پرسش مهر مبنی بر احتمال رفتن ایران و ترکمنستان به داوری بینالمللی برای حل اختلافات گازی، تصریح کرد: «فعلاً بحث داوری بینالمللی منتفی بوده و باید دو کشور از طریق گفتگوها مشکلات و اختلافات به وجود آمده را حلوفصل کنند.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر توافق دو کشور برای افزایش حجم واردات گاز از ترکمنستان تا چند روز آینده هم توضیح داد: «بر اساس این توافق باید حجم واردات گاز ایران از ترکمنستان تا چند روز آینده افزایش یابد.»
این مقام مسئول با بیان اینکه تا چند هفته گذشته هم حداکثر واردات گاز طبیعی از ترکمنستان حدود ۱۰ میلیون مترمکعب در روز بوده است، تأکید کرد: «هماکنون ظرفیت تولید گاز ایران به بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده و قطعاً با تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی ظرفیت تولید گاز به حدود یک میلیارد مترمکعب در روز میرسد.»
زنگنه در پاسخ به پرسش دیگر مهر که آیا در صورت توقف واردات گاز مشکلی برای تأمین گاز بهویژه در استانهای شمال و شمال شرق کشور ایجاد خواهد شد؟ گفت: واردات گاز طبیعی از ترکمنستان ازلحاظ زیستمحیطی برای ایران اهمیت دارد و ایران رأی تأمین گاز طبیعی هیچگونه محدودیتی و کمبودی ندارد.
صبح جمعه به دلیل کارشکنی عشقآباد و اصرار بر مواضع خود، هیئت ایرانی مذاکرات را قطع و عازم ایران شده بود که در فرودگاه با درخواست ترکمنها، هیئت ایرانی به میز مذاکرات بازگشت.
ترکمنستان با سوءاستفاده از سرمای هوا در زمستان ، ایران را به قطع گاز برای دریافت ۱.۸ میلیارد دلار پول درخواستی خود تهدید کرده بود.
ترکمنستان خواستار دریافت بدهی گازی 1.8 میلیارد دلاری مربوط به سالهای 86 و 87 است که ایران آن را قبول ندارد.
مقامات ایرانی این اقدام ترکمنستان را نوعی « باج خواهی» توصیف کرده و هشدار داده بودند ایران تسلیم باج خواهی هیچ کشوری نخواهد شد.