وزارت کشور مصر اعلام کرد پنج نفر به اتهام بهکارگیری کودکان در ساخت تصاویر جعلی دربارۀ حملات هوایی در حلبِ سوریه در بندر پورتسعید در شمال شرق مصر دستگیرشدهاند.
این وزارتخانه با انتشار بیانیهای اعلام کرد فیلمساز، دستیاران وی و پدر و مادر 2 کودکی که در این تصاویر جعلی از آنها استفاده شده بود، بازداشتشدهاند.
این گروه اعتراف کردهاند که قصد داشتند تصاویر جعلی خود را که بهظاهر آثار تخریب و تلفات حملات هوایی در شهر حلبِ سوریه را به نمایش میگذارند، در شبکههای اجتماعی منتشر کنند.
ارتش سوریه، اخیراً پس از سالها مبارزه با معارضان مسلحِ دولت دمشق، شهر حلب را بهطور کامل آزاد کردند.
بر اساس گزارش وبسایت روزنامۀ بریتانیایی ایندیپندنت، هنوز جزئیات مربوط به اتهامات این پنج مظنون اعلام نشده است.
در فیلمها و عکسهایی که وزارت کشور منتشر کرده است، یک دختر هشتساله به تصویر کشیده شده است که لباسی سفید و خونی بر تن دارد و با دستی باندپیچیشده، یک خرس عروسکی را نگهداشته است.
این فیلمسازان جعلی همچنین با یک پسربچۀ 12 ساله در مورد شرایط زندگی در حلب مصاحبه میکنند.
بر اساس اعلام وزارت کشور مصر، این گروه هنگامی دستگیر شدند که رنگ قرمز پاشیده شده بر لباس دختربچه، توجه یک افسر پلیس راهنمایی و رانندگی را جلب کرد.
یک دوربین و 6 تلفن همراه در صحنۀ وقوع جرم کشف و ضبط شدند. چهار تن از مظنونین در حال حاضر به قید وثیقه آزاد هستند، اما مظنون پنجم که عکاس گروه بوده است، کماکان در بازداشت به سر میبرد.
پیشتر گروه موسوم به کلاه سفیدهای سوریه که مدعی حضور در شرق سوریه بودند، بارها به ساخت فیلمهای جعلی در مورد شهر حلب و حملات هوایی ارتش سوریه متهم شدند.
ایوا بارتلت، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر کانادایی که بارها برای پوشش خبریِ اوضاع سوریه در حلب حضور داشته است، در تاریخ 19 آذر در یک نشست مطبوعاتی به میزبانی سازمان ملل به افشاگری دربارۀ دروغهای رسانههای غربی پرداخت.
وی گفت: «یک افسر سابق ارتش بریتانیا در سال 2013 گروه کلاه سفیدها را تأسیس کرد، آنها از امریکا، بریتانیا، اروپا و کشورهای دیگر 100 میلیون دلار دریافت کردهاند. کلاه سفیدها مدعی نجات غیرنظامیان شرق حلب و ادلب هستند، اما هیچکس در شرق حلب از آنها چیزی نشنیده است.»
بارتلت تصریح کرد: «کلاه سفیدها ادعای بیطرفی میکنند، اما میتوان آنها را در حال حمل اسلحه ایستاده بر سر اجساد سربازان سوریه مشاهده کرد. در فیلمهای ویدئویی آنها میتوان کودکانی را دید که در گزارشهای مختلف به کار گرفته میشوند؛ شما دختربچهای را به نام آیا میبینید که مثلاً در گزارش ماه اوت آنها مشاهده میشود و ماه بعد همان دختربچه در گزارش دیگری در منطقهای دیگر به تصویر کشیده میشود.»
مقامات سوریه بارها اعلام کردهاند که بسیاری از تصاویر و فیلمهایی که از شرق حلب در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشوند، در مناطق و کشورهای دیگر فیلمبرداری شدهاند.
سوریه از سال 2011 (اواخر اسفند 1389) صحنۀ ناآرامی مرگبار است. گزارشهای اخیر نشان میدهد جنگ در سوریه تاکنون بیش از 470 هزار کشته برجا گذاشته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.