شورای اتحادیۀ اروپا به علت آنچه دخالت مسکو در بحران اوکراین خوانده است، بهطور رسمی تحریمهای اقتصادی علیه روسیه را برای شش ماه دیگر تمدید کرده است.
شورای اتحادیۀ اروپا روز دوشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «در 19 دسامبر 2016 (29 آذر 1395)، این شورا تحریمهای اقتصادی علیه بخشهای خاص اقتصاد روسیه را تا 31 جولای 2017 (9 مرداد 1396) تمدید کرد.»
محدودیت دسترسیِِ پنج نهاد مالی دولتی روسیه به بازارهای سرمایۀ اتحادیۀ اروپا، تحریم سه شرکت در حوزۀ انرژی و سه شرکت در حوزۀ دفاعی، تحریم صادرات و واردات در زمینۀ تسلیحات، ممنوعیت صادرات کالاهای دومنظوره و دارای کاربرد نظامی به روسیه، محدود کردن دسترسی روسیه به فنآوریها و خدمات قابلاستفاده در تولید و اکتشافات نفتی، ازجملۀ تحریمهای اتحادیۀ اروپا علیه روسیه به شمار میآیند.
سران کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا 15 دسامبر (25 آذر 1395) در نشستی در بروکسل توافق کردند تحریمهای خود را علیه روسیه تمدید کنند.
این در حالی است که ولادمیر چیزوف، نمایندۀ دائم روسیه در اتحادیۀ اروپا، روز دوشنبه اعلام کرد بروکسل، باوجود آگاهی از زیانهای این سیاست، از عزم سیاسی برای پایان دادن به تحریمهای تحمیلی علیه روسیه برخوردار نیست.
وی به خبرنگار خبرگزاری ریا نووستی روسیه گفت: «آنها، متأسفانه، از ارادۀ کافی سیاسی برای پایان دادن به این تحریمها برخوردار نیستند، هرچند شمار فزایندهای از شخصیتها در اتحادیۀ اروپا، ازجمله در میان رهبران کشورهای عضو این اتحادیه، بیهودگی اینگونه تصمیمها را درک کردهاند.»
برخی از کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا میگویند تحریمهای اعمالشده بر روسیه بهطور جدی بخش صنعت و کشاورزی آنها را که بهشدت به صادرات به روسیه متکی است، تضعیف کرده است.
اتحادیۀ اروپا درعینحال تحریمهای اقتصادی علیه روسیه را به دلیل آنچه «الحاق غیرقانونی کریمه به روسیه» مینامد، تا 23 ژوئن 2017 (2 تیر 1396) تمدید کرده است.
این تحریمها که دو سال است علیه روسیه اعمال شده، هرگونه واردات از شبهجزیرۀ کریمه، سرمایهگذاری در این منطقه و همکاری درزمینهٔ گردشگری، صادرات کالا و ارائۀ خدمات به شبهجزیرۀ کریمه را از سوی کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا را ممنوع کرده است.
تنش میان مسکو و اتحادیۀ اروپا از حدود دو سال پیش بعد از اعلام استقلال جمهوری کریمه از اوکراین و پیوستن آن به فدراسیون روسیه و بحران و ناآرامی در شرق اوکراین، شدت یافت.
جمهوری کریمه مارس ۲۰۱۴ برای پیوستن به روسیه همهپرسی برگزار کرد و با کسب اکثریت قاطع آرای ساکنان منطقه، جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه را اعلام کرد.
کییف و متحدان اروپایی آن نتایج همهپرسی را به رسمیت نشناختند و مسکو را به تنشزایی و افزایش بحران در شرق اوکراین متهم کردند. این موضوع به اعمال تحریم و نمایش قدرت علیه روسیه منجر شده است.
روسیه نیز در اقدامی متقابل واردات برخی مواد غذایی را از شماری از کشورهای عضو این اتحادیه ممنوع کرده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بارها با «بیهوده» خواندن تحریمهای اتحادیۀ اروپا گفته است کریمه هرگز به خاک اوکراین برنمیگردد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.