برخی گزارشها حاکی از آن است که مصر با تأسیس پایگاه نظامی عربستان در جیبوتی بهشدت مخالف است.
به گزارش برخی منابع دیپلماتیک مصر، قاهره از مدتی پیش اقداماتی در راستای ممانعت از توافق ریاض و جیبوتی برای تأسیس پایگاه نظامی عربستان در جیبوتی انجام داده است.
منابع مصری تأکید کردند قاهره این قرارداد را کاملاً رد میکند. زیرا این مناطق تحت نفوذ سیاسی مصر هستند و در چهارچوب امنیت ملی مصر قرار دارند.
جیبوتی با منطقۀ استراتژیک تنگۀ بابالمندب مرز مشترک آبی دارد. تنگۀ بابالمندب دروازۀ ورود به دریای سرخ از طریق خلیج عدن است.
دسترسی آسان جیبوتی به آبهای بینالمللی از یکسو و ارتباط زمینی آن با کشورهای مرکزی قارۀ آفریقا از سوی دیگر، بر اهمیت راهبردی آن افزوده است.
این منابع میگویند تصمیم عربستان برای تأسیس پایگاه در جیبوتی بدون مشورت با مصر، اقدامی عجیب است زیرا این مناطق به خاطر نزدیکی به نیل و کانال سوئز تحت نفوذ راهبردی مصر قرار میگیرد.
منابع مصری میگویند عربستان باید با مشارکت مصر و زیر نظر این کشور چنین اقداماتی در منطقه انجام دهد.
این در حالی است که محمود علی یوسف، وزیر خارجۀ جیبوتی، یکشنبه (14 آذر) در مصاحبه با روزنامۀ سعودی الشرق الاوسط گفت عربستان سعودی قصد دارد یک پایگاه نظامی در جیبوتی احداث کند.
وی افزود: «در پی توافق مقدماتی، تعدادی از فرماندهان نظامی سعودی از برخی از مناطق پیشنهادی برای ایجاد پایگاه نظامی بازدید کردهاند و انتظار میرود این توافقنامه در آیندۀ نزدیک به امضای طرفین برسد.»
بسیاری این اقدام عربستان را با جنگ تمامعیار این کشور علیه یمن مرتبط میدانند.
کشور فقیر جیبوتی، که در شرق آفریقا واقع شده است، به کمکهای مالی عربستان سعودی وابسته است و به همین دلیل تلاش میکند در سیاستهای خارجۀ خود تابع این کشور باشد.
کشورهای امریکا، فرانسه، ایتالیا و ژاپن در جیبوتی پایگاه نظامی دارند. جیبوتی از این طریق سالانه بیش از 150 میلیون دلار درآمد دارد.
در همین حال، به گفتۀ برخی تحلیلگران، سیاست خارجی مصر اخیراً از عربستان فاصله گرفته و شکاف میان این دو کشور روزبهروز بیشتر میشود. مصر و عربستان بر سر سیاستهای منطقهای ازجمله بهبود روابط مسکو و قاهره، امتناع مصر از اعزام نیرو به یمن و سوریه و همچنین مقابلۀ مصریها با تروریستهای وهابی تحت حمایت عربستان، با یکدیگر اختلاف دارند.
تنشها میان عربستان و مصر زمانی شدت گرفت که دادگاهی در مصر انتقال حق حاکمیت دو جزیرۀ مصری را در دریای سرخ به عربستان، فاقد اعتبار اعلام کرد.
قاهره اوایل نوامبر (اواخر مهر) رسماً اعلام کرد عربستان سعودی صادرات نفت خود را به این کشور متوقف کرده است. رسانههای مصر در واکنش به اقدام نفتی عربستان سعودی بهشدت از سیاستهای این کشور انتقاد کردند. روزنامۀ الوطن با انتشار گزارشی تحت عنوان «عربستان سعودی بهای حمایت از تروریسم و گروههای مسلح خشن را میپردازد»، سیاستهای منطقهای عربستان را به باد انتقاد گرفت.
رسانههای عربستان نیز که در گذشته از عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، تقدیر و ستایش میکردند هماکنون بهطور ضمنی یا علنی از وی انتقاد میکنند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.