اوکراین آزمایشهای موشکی دو روزهای را در نزدیکی شبهجزیرۀ کریمه آغاز کرده است و روسیه در مقابل نیروهای دفاع هوایی خود را به حالت آمادهباش درآورده است.
رزمایش موشکی اوکراین پنجشنبه (11 آذر) در حالی آغاز شده که روسیه ناوهای خود را در دریای سیاه مستقر کرده است.
پس از برگزاری همهپرسی سال 2014 در شبهجزیرۀ کریمه و الحاق مجدد این منطقۀ استراتژیک به فدراسیون روسیه، روابط مسکو و کییف به شدت تیره شده است.
مسکو پیشتر از «تصمیم یکجانبۀ» اوکراین برای برگزاری رزمایش موشکی در حریم هوایی شبهجزیرۀ کریمه انتفاد و اعلام کرده بود این رزمایش نظامی، نقض حریم هوایی روسیه خواهد بود. روسیه همچنین هشدار داده بود تمام پروازها را برفراز کریمه، ممنوع خواهد کرد.
وزارت دفاع روسیه جمعه پس از احضار وابستۀ نظامی اوکراین در مسکو، اعتراض رسمی خود را به رزمایش موشکی آتی کییف در یادداشتی دیپلماتیک به وی ابلاغ کرد. همچنین آژانس حملونقل هوایی فدرال روسیه، با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود اقدام کییف «نقض همۀ توافقات بینالمللی» است.
به گفتۀ ولادیمیر کریژانوسکی، یک مقام نظامی اوکراینی، رزمایش پنجشنبه در منطقۀ خِرسون در جنوب اوکراین و نزدیک مرز شبهجزیرۀ کریمه آغاز شده است.
این مقام نظامی در یک گفتوگوی تلویزیونی اعلام کرد: «این آزمایشهای موشکی مطابق با قوانین بینالمللی در حال اجرا هستند.»
وی افزود محل برگزاری این رزمایش که طی پنجشنبه و جمعه (11 و 12 آذر) برگزار خواهد شد، دستکم 30 کیلومتر با حریم هوایی کریمه فاصله دارد.
از سوی دیگر خبرگزاری ریانووستیِ روسیه به نقل از یک منبع نظامی در کریمه اعلام کرد کشتیهای جنگیِ ناوگان دریای سیاهِ روسیه پنجشنبه در ساحل غربی شبهجزیرۀ کریمه مستقر شدند تا دفاعهوایی کریمه را تقویت کنند.
این منبع گفت بالاترین درجۀ هشدار به ناوها ابلاغ شده و این کشتیها با همراهی واحدهای دفاع هواییِ مستقر در زمین در شبهجزیره عملاً یک سپر غیرقابلنفوذ تشکیل دادهاند.
کییف اعلام کرده است که هدف از این آزمایشهای موشکی تقویت تواناییهای دفاعی اوکراین است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، چهارشنبه به خبرنگاران گفت نمیداند که آیا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به وزارت دفاع روسیه برای آمادهسازی جهت واکنش نظامی احتمالی به رزمایش اوکراین دستوری داده است یا خیر.
پیشتر رسانههای اوکراین با انتشار گزارشهایی مدعی شده بودند که روسیه تهدید کرده است که در صورت پرتاب موشکهای اوکراینی در نزدیکی حریم هوایی کریمه، مسکو آنها را سرنگون و سامانههای پرتابی آنها را نیز منهدم خواهد کرد.
پسکوف در عینحال گفت کرملین با هرگونه اقدامِ خلاف قوانین بینالمللیِ کییف که ممکن است شرایط خطرناکی را برای پروازهای بینالمللی در آسمان سرزمین روسیه و مناطق مجاور آن ایجاد کند، مخالف است.
پس از پیوستن جمهوری کریمه به روسیه، کییف و متحدان اروپایی آن نتایج همهپرسی را به رسمیت نشناختند و مسکو را به تنشزایی و افزایش بحران در شرق اوکراین متهم کردند. این موضوع به اعمال تحریم و نمایش قدرت علیه روسیه منجر شده است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.