رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، اروپا را تهدید کرد که مرزهای این کشور را بر روی مهاجرانی که عازم اروپا هستند، باز خواهد کرد.
اردوغان این اظهارات را روز جمعه (5 آذر 95) در واکنش به اقدام پارلمان اروپا که از توقف روند مذاکرات برای پیوستن آنکارا به اتحادیۀ اروپا حمایت کرده بود، بیان کرد.
اردوغان در سخنانی در استانبول خطاب به اروپا گفت: «به من گوش کنید. اگر بیش از حد جلو بروید آنگاه مرزها گشوده خواهد شد، این را به خاطر داشته باشید.»
وی گفت بروکسل در سال 2015 درحالیکه دهها هزار مهاجر پشت مرزهای ترکیه و بلغارستان صف کشیده بودند، خواستار کمک ترکیه شده بود.
اردوغان گفت: «شما از ما درخواست کمک کردید و اکنون اگر ترکیه مرزهای خود را باز کند، چه خواهید کرد؟»
ترکیه و اتحادیۀ اروپا در اسفند 1394 توافقی را به امضا رساندند که بهموجب آن دو طرف در مورد جلوگیری از ورود پناهجویان به قارۀ سبز از طریق ترکیه در ازای کمک سه میلیارد یورویی به دولت آنکارا و حذف ویزای شنگن برای شهروندان ترکیه به توافق رسیدند.
به گزارش سازمان بینالمللی امور مهاجرت، در سال جاری فقط بیش از 171 هزار مهاجر وارد یونان شدهاند که این آمار در مقایسه با 740 هزار مهاجر در سال گذشته بسیار کاهش داشته است.
این در حالی است که ترکیه، بروکسل را به خلف وعده در عمل به تعهداتش متهم کرده و می گوید درروند حذف ویزای شنگن پیشرفتی حاصل نشده و مذاکرات برای پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا نیز متوقفشده است.
ترکیه از دهۀ 1960 برای پیوستن به اتحادیۀ اروپا تلاش کرده است. گفتگوهای رسمی دراینباره از مهرِ 1384 آغاز شد.
در همین حال، اولریکه دِمِر، سخنگوی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در واکنش به تهدید رئیسجمهور ترکیه مبنی بر باز کردن مرزهای کشورش به روی مهاجران غیرقانونی گفت: «تهدید راهکار سازندهای در طرح توافقی بین ترکیه و اتحادیه اروپا نیست.»
اولریکه دِمِر افزود: «ازنظر ما توافق مهاجرت بین ترکیه و اتحادیۀ اروپا موفقیتی برای دو طرف محسوب میشود و تداوم این توافق به سود همه طرفهاست.»
مناسبات میان آنکارا و بروکسل بعد از کودتای 26 تیر به تیرگی گرایید. کشورهای اروپایی از بازداشتهای گسترده در ترکیه بعد از کودتای نافرجام بهشدت انتقاد کردهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.