رئیسجمهور ترکیه با متهم کردن اتحادیۀ اروپا به مانعتراشی در روند عضویت این کشور در اتحادیه، از امکان اجرای همهپرسی در این باره سخن گفت.
رجب طیب اردوغان یکشنبه (23 آبان) در مصاحبه با روزنامۀ حریت، بروکسل را به تلاش برای منصرف کردن آنکارا از پیگیری روند عضویت ترکیه در اتحادیۀ اروپا متهم کرد و از گزینۀ برگزاری همهپرسی برای ادامۀ مذاکرات عضویت در این اتحادیه سخن گفت.
وی گفت: «اتحادیۀ اروپا سعی دارد ما را مجبور کند تا از این روند (پیوستن به اتحادیه) صرف نظر کنیم. آنها اگر ما را نمیخواهند باید بهوضوح بگویند. باید تکلیف ما را مشخص کنند.»
اردوغان با اشاره به همهپرسی بریتانیا برای خروج از اتحادیۀ اروپا گفت: «صبر ما بیحد و حصر نیست. اگر نیاز باشد، ممکن است بعداً ما نیز نظر مردم را بخواهیم.»
تلاش ترکیه برای پیوستن به اتحادیۀ اروپا به دهۀ 1960 میلادی برمیگردد، اما مذاکرات رسمی در سال 2005 آغاز شد. این روند بارها با مشکلات زیادی روبرو شده و در حال حاضر نیز تنشهای میان ترکیه و اتحادیۀ اروپا افزایش یافته است.
روابط پرفرازونشیب آنکارا و اتحادیۀ اروپا پس از کودتای نافرجام ترکیه در 26 تیر بیشازپیش تیرهوتار شد.
پس از کودتا، دولت ترکیه سرکوب مخالفان را آغاز کرد و در همین راستا، حدود 35 هزار نفر را بازداشت و دهها هزار تن را در ارتش، قوۀ قضاییه، پلیس، آموزشوپرورش و رسانهها به دلیل ارتباط با این کودتا اخراج کرد.
در این سرکوبِ گسترده، بیش از 100 خبرنگار بازداشت و حدود 170 رسانه تعطیل شدند.
اردوغان 8 آبان با تأکید بر اینکه دولت وی پروندۀ مجازات اعدام کودتاچیان را در پارلمان مطرح خواهد کرد، گفت: «من بهعنوان رئیسجمهور، در صورت موافقت پارلمان با مجازات اعدام، آن را امضاء و اجرایی خواهم کرد.»
این تصمیم انتقاد اتحادیۀ اروپا را به دنبال داشت.
یوهانس هان، کمیسر اتحادیۀ اروپا، که مسئول طرح عضویت ترکیه در این اتحادیه است، چهارشنبه 19 آبان با ارائۀ گزارشی هشدار داد رویکرد آنکارا در قبال حقوق بشر پس از کودتای نافرجام در این کشور، ممکن است عضویت ترکیه در اتحادیۀ اروپا را با خطر مواجه کند.
وی افزود: «به نظر میرسد ترکیه تصمیم گرفته راه خود را از اروپا جدا کند.»
ترکیه این گزارش را «دور از واقعیت» خواند و آن را رد کرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.