رئیسجمهور امریکا به رأیدهندگان امریکایی در ایالت کارولینای شمالی گفت رأی آنها در انتخابات ریاستجمهوری بر سرنوشت جهان و «دموکراسی» امریکا، اثرگذار است.
باراک اوباما در حالی این اظهارات را مطرح کرد که در حمایت از هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری امریکا، در میان هواداران این نامزد در ایالت کارولینای شمالی حاضر شدهبود.
هنگامی که در انتخابات سال 2008، اوباما آراء ایالت کارولینای شمالی را به دستآورد، نخستین بار بود که پس از جیمی کارتر، مردم این ایالت به یک دموکرات رأی میدادند. در حال حاضر مشخص نیست که این ایالت رو به چه نامزدی خواهد آورد.
ایالت کارولینای شمالی از این نظر اهمیت دارد که مردم آن در طول دورههای انتخابات، عملکرد متفاوتی داشتهاند و تمایل قاطع آنها به یکی از احزاب مشخص نشدهاست. این ایالتهای به اصطلاح «چرخشی» در بسیاری از مواقع، تعیینکنندۀ نتیجۀ انتخابات هستند.
اوباما خطاب به مردم کارولینای شمالی گفت: «پای سرنوشت جهان در میان است و شما، مردم کارولینای شمالی، باید اطمینان حاصل کنید که در مسیر درست قرار بگیریم. سرنوشت این جمهوری بر شانههای شما استوار است.»
اوباما در حالی سعی در حمایت از کلینتون دارد که پلیس فدرال امریکا (افبیآی) تنها یک هفته پیش از انتخابات ریاستجمهوری امریکا، اسنادی تازه دربارۀ پروندۀ ایمیلهای افشاشدۀ کلینتون منتشر کرد و ضربۀ سختی به ستاد انتخاباتیِ این نامزد زد.
کلینتون متهم است که در دوران مسئولیتش در وزارت خارجۀ امریکا مقررات را نادیده گرفته و از ایمیل شخصی خود برای ارتباط با اعضای کمیتههای مجلس نمایندگان استفاده کردهاست.
کلینتون پیش از این در اکثر نظرسنجیها از رقیب خود دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه، پیش بود، اما پس از افشای اسناد تازه، شرایط به نفع ترامپ تغییر کرد.
درحالی که این رسوایی، کلینتون را با عدم محبوبیت روبرو کردهاست، ترامپ نیز به عنوان یک میلیاردر و غول املاک و مستغلات در امریکا، متهم به تعرض جنسی به زنان و عدم پرداخت مالیات است.
رئیسجمهور امریکا به رأیدهندگان گفت: «نام من در برگۀ رأی نیست، اما به شما میگویم که انصاف، شایستگی، عدالت و ترقی بر روی آن هست. دموکراسی ما در برگۀ رأی است.»
اولین اظهار نظر اوباما دربارۀ گزارش افبیآی
رئیسجمهور امریکا همچنین در یک مصاحبۀ تلویزیونی برای نخستین بار دربارۀ پروندۀ کلینتون در افبیآی صحبت کرد و گفت نمیخواهد در روند اجرای قانون دخالت کند، اما مخالف هرگونه اقدامی است که در آن شایعات و حدس و گمان به جای واقعیت، ذهنیت عموم را دربارۀ این پرونده شکل دهد.
اوباما در این مصاحبه گفت: «من فکر میکنم هنجاری وجود دارد که مطابق با آن، هنگامی که تحقیقاتی در حال انجام است، ما براساس گمانهزنی، افشاگریها و اطلاعات ناقص عمل نمیکنیم.»
رئیسجمهور امریکا در سخنان خود به طور مستقیم به نام جیمز کامی، مدیر افبیآی، اشاره نکرد، اما این اظهارات را در پاسخ به سؤالی دربارۀ تصمیم کامی برای انتشار این اطلاعات درست یک هفته پیش از انتخابات بیان کرد.
وی سعی در بیاهمیت جلوه دادنِ اتهامات مطرحشده علیه کلینتون داشت و گفت این موضوع حلوفصل شدهاست.
اوباما گفت: «بدیهی است که این موضوع تبدیل به یک جنجال سیاسی شدهاست. واقعیت امر این است که هیلاری کلینتون طی 30 سال در عرصه حضور داشتهاست و در این سالها مردم حرفهای احمقانۀ زیادی دربارۀ وی زدهاند. هنگامی هم که وی اشتباهی میکند و صادقانه آن را میپذیرد، جوری بزرگنمایی میشود که گویی امر بسیار خطیری رخ دادهاست.»
وی افزود: «من به وی [هیلاری کلینتون] اعتماد دارم. من او را میشناسم و اگر اعتماد کامل به صداقت وی و اینکه جوانان با وجود او آیندۀ بهتری خواهند داشت، نداشتم، از وی حمایت نمیکردم.»
کامی جمعه با ارسال نامهای به اعضای کنگرۀ امریکا اعلام کرد که پلیس فدرال در حال بررسی ایمیلهایی است که بهتازگی کشف شده و میتواند مربوط به تحقیقاتِ استفادۀ کلینتون از یک سرور خصوصی در هنگام تصدیگریِ پست وزارت خارجۀ امریکا باشد.
بسیاری از طرفداران کلینتون مدیر افبیآی را متهم به ایفای نقش برای حمایت از ترامپ کردند، اما کاخ سفید اعلام کرد اتهامات علیه کامی اساسی ندارند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.