مقامات ایالات متحدۀ امریکا اذعان کردهاند که از خرداد سال جاری به طور مخفیانه از یک پایگاههوایی در تونس برای اجرای عملیات پهپادی در لیبی استفاده میکنند.
این مقامات مدعی هستند که در طی این مدت، هواپیماهای بدون سرنشینِ موسوم به ریپرِ امریکا در حال جمعآوری اطلاعات دربارۀ تروریستهای گروه داعش در لیبی، کشور همسایۀ تونس، بودهاند.
براساس گزارش روزنامۀ واشنگتنپُستِ امریکا، ایالات متحده با استفاده از اطلاعاتی که این پهپادها بهدستآوردهاند بیش از 300 حملۀ هوایی علیه گروه داعش در شهر سرتِ لیبی اجرا کردهاست.
این ادعا درحالی مطرح شدهاست که علیرغم حملاتهوایی امریکا، که اغلب غیر نظامیان را هدف قرار میدهد، تروریستهای داعش مواضع خود را در سرت مستحکمتر کردهاند.
چند مقام امریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، چهارشنبه (5 آبان) در گفتوگو با واشنگتنپُست به وجود یک پایگاه هواییِ مخفی در تونس برای استفادۀ پهپادها اذعان کردند.
این مقامات پنتاگون تصدیق کردند که حدود 70 تن از نظامیان امریکایی برای نظارت بر عملیات هواپیماهای بدونسرنشین در تونس حضور دارند.
براساس گزارش شبکۀ خبریِ آرتیِ روسیه، دولت امریکا هنوز به طور رسمی وجود چنین پایگاهی را تأیید نکردهاست.
یک مقام وزارت دفاع تونس نیز ضمن تکذیب این گزارش گفتهاست که امریکا از خاک این کشور برای عملیات پهپادی در لیبی استفاده نکردهاست.
این مقام نظامی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه تأیید کرد که تونس از امریکا پهپاد تحویل گرفتهاست اما گفت: «این هواپیماهای بدون سرنیشین توسط افسران تونسی کنترل و هدایت میشوند.»
امریکا همواره برای از میان بردن نقطۀ کور اطلاعاتی خود در شمالآفریقا به دنبال دسترسی به یک پایگاههوایی در تونس بودهاست.
لیبی از سال 2011 و پس از سرنگونی معمر قذافی، دیکتاتور معدوم این کشور، که با دخالت نظامی ناتو انجام شد، صحنۀ درگیری گروههای شبه نظامی و ناآرامیها شدهاست. حضور تروریستهای گروههای القاعده و داعش طی سالهای گذشته شرایط را برای این کشور بدتر کردهاست.
جنگندههای امریکا برای اجرای حملاتهوایی در لیبی از پایگاه هوایی سیگونلا در جزیرۀ سیسیلیِ ایتالیا نیز استفاده میکنند. هواپیماهای بدونسرنشین جاسوسی نیز در همین پایگاه مستقر هستند، اما دولت ایتالیا مجوز استقرار پهپادهای مسلح امریکایی را در این پایگاه ندادهاست.
تونس، که خواستگاه اعتراضات صلحآمیز مردم موسوم به «بهار عربی» (بیداری اسلامی) است، از سال 2011 میلادی در پی سرنگونی زین العابدین بنعلی، دیکتاتور سابق این کشور، با موجی از خشونتهای گروههای شبهنظامی روبه رو است.
مقامات پنتاگون در گفتوگو با واشنگتنپُست مدعی شدند که دولت باراک اوباما، رئیسجمهور امریکا، به این دلیل مذاکرات مربوط به استفاده از پایگاههوایی این کشور را سری نگهداشته است که در مورد امکان بروز حملات تروریستی علیه آنچه «دموکراسی نوپای تونس» خواندهشده، نگران بودهاست.
تونس در سال 2015 دو بار هدف حملات تروریستی مرگبار قرار گرفت. در تاریخ 18 مارس (27 اسفند 1393)، در حمله به موزه باردو در شهر تونس، 22 نفر کشته شدند؛ در تاریخ 26 ژوئن (5 تیر 1394) نیز در تیراندازی تروریستها در منطقۀ تفریحی سوسه، 38 نفر، از جمله تعدادی از گردشگران خارجی، کشته شدند.
مقامات امریکایی به واشنگتنپُست گفتند که این حملات و همچنین وقوع یک حملۀ تروریستی در نزدیکی مرز لیبی با تونس موجب شد که تونسیها با طرح عملیات پهپادی امریکا در این کشور موافقت کنند.
به گفتۀ این مقامات، امریکا در مقابل دسترسی به پایگاههوایی تونس متعهد شدهاست که قابلیتهای اطلاعاتی این کشور را ارتقا دهد. براساس این گزارش، اگرچه در حال حاضر تنها پهپادهای جاسوسیِ امریکا حق استفاده از این پایگاه را دارند، اما اگر مقامات تونسی مجوز بدهند، به زودی پهپادهای مسلح نیز از آن استفاده خواهندکرد.
به گفتۀ ناظران، واشنگتن اخیراً در تلاش برای گسترش شبکهای از پایگاههای پهپادی خود در سراسر آفریقا بودهاست.
براساس گزارشها، امریکا در حال ساخت یک پایگاه پهپادیِ یکصد میلیون دلاری در شهر اغادیز در مرکز کشور نیجر است. پهپادهای امریکایی میتوانند با استفاده از این پایگاه در کشورهای الجزایر، لیبی، چاد، نیجریه و مالی، عملیات اجرا کنند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.