«چک سفید ترکیه به سرویس‌های امنیتی برای شکنجۀ بازداشتی‌های پس از کودتا»

تصور آرشیوی از زندانی در ترکیه

سازمان دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید ترکیه برای شکنجۀ بازداشت‌شدگان پس از کودتای نافرجام در این کشور «چک سفید» به سرویس‌های امنیتی خود داده‌است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد ترکیه در دوران برقراری وضعیت اضطراری در این کشور که در پی کودتای نافرجام ماه ژوئیه (تیر) اعلام شد، اقدام به نقض حقوق بشر کرد و برخی بازداشت‌شدگان را در معرض خشونت‌های جنسی و فیزیکی قرار داد.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، بعد از کودتای نافرجام، مخالفان خود و کسانی را که برای قدرت خود خطرناک تلقی می‌کرد، سرکوب کرد.

اکنون سازمان دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید ترکیه نه تنها افراد را حبس یا اخراج کرده بلکه نیروهای پلیس این کشور دست به شکنجۀ افراد بازداشت‌شده زده‌اند.

اردوغان بعد از کودتای نافرجام در ترکیه وضعیت اضطراری اعلام کرد. براساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر تحت عنوان «چک سفید ترکیه به نیروهای امنیتی برای شکنجه»، پس از وضع حالت اضطراری زمینه‌های نقض حقوق بشر در ترکیه فراهم شده‌است.

پژوهشگران دیده‌بان حقوق بشر تأثیر منفی حالت اضطراری را در وضعیت افراد بازداشت‌شده بررسی کردند.

این پژوهشگران در گزارش خود به تشریح 13 پرونده از بدرفتاری‌های صورت‌گرفته شامل محروم‌سازی از خواب، ضرب‌وشتم شدید، سوءاستفاده‌های جنسی و تهدید به تجاوز پرداختند.

در یکی از این پرونده‌ها خانوادۀ یکی از بازداشت‌شدگان گفتند گفت‌وگوی یک افسر پلیس با یکی دیگر از زندانیان را شنیده‌‌اند.

افسر پلیس به زندانی گفت: «به‌خاطر (برقراری) وضعیت اضطراری اگر من تو را بکشم، هیچکس اهمیت نخواهد داد. من می‌گویم که وقتی تو در حال فرار بودی من به تو شلیک کردم.».

وکیل یک زندانی دیگر نیز به دیده‌بان حقوق بشر گفت افسران پلیس ترکیه موکل وی را تهدید به تجاوز با باتوم کرده و به او گفتند که تا 30 روز آینده زنده نخواهد بود.

تصویری از سربازان بازداشت‌شدۀ ترکیه هنگام ورود به دادسرای کاگلایان در استانبول (30 تیر 1395، عکس از خبرگزاری فرانسه)

طبق قانون، پلیس ترکیه در وضعیت اضطراری می‌تواند هر شخصی را بدون حکم قضائی 30 روز در حبس نگه دارد. قبل از کودتا در ترکیه این بازۀ زمانی تنها 4 روز بود. همچنین ممکن است بازداشتی‌ها تا 5 روز از دسترسی به وکیل منع شوند. تمام این قوانین برای تهدید بازداشتی‌ها، افزایش ترس و در ابهام نگه‌داشتن خانواده‌های زندانی‌ها اجرایی می‌شوند.

براساس گزارش دیده‌بان حقوق بشر، طی برقراری وضعیت اضطراری پلیس می‌تواند بدون ثابت کردن چیزی، تمام شهروندان ترکیه را حتی کسانی که کاملا بی‌گناه باشند، زندانی کند.

این سازمان گفت دولت ترکیه در واقع یک چک سفید به نیروهای امنیتی داده تا آنطور که دوست دارند بازداشتی‌ها را شکنجه دهند و با آنان بدرفتاری کنند.

اخیراً بکر بوزداغ، وزیر دادگستری ترکیه، اعلام کرد بیش از 35 هزار مظنون در این کشور به اتهام ارتباط با گروه‌های مرتبط با فتح‌الله گولن، شخصیت مخالف دولت، بازداشت شدند.

به گفتۀ وی، در کل حدود 82 هزار نفر در ترکیه در ارتباط با کودتای نافرجام 25 تیر امسال مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

گزارش‌ها حاکی است دولت ترکیه ده‌ها هزار نفر را در ارتش، قوۀ قضاییه، پلیس، آموزش‌وپرورش و رسانه‌ها به دلیل ارتباط با این کودتا بازداشت یا اخراج کرده‌است.

در کودتای نافرجام اخیر ترکیه، گروهی از نیروهای ارتش این کشور باهدف سرنگونی دولت عملیاتی نظامی را در استانبول و آنکارا آغاز کردند که با همکاری مردم و نیروهای امنیتی خنثی شد. در جریان این کودتا حدود 300 تن کشته و هزار نفر زخمی شدند.

آنکارا گولن را مغز متفکر این کودتا معرفی کرده است اما وی که از سال 1999 در تبعید خودخواسته در پنسیلوانیای امریکا به‌سر می‌برد، این اتهامات را به شدت رد کرده‌است.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku