نشست لوزان که با «ایدهپراکنی» برای حل بحران سوریه و مباحثی بعضاً تنشزا همراه بود، بدون حتی یک بیانیۀ مشترک، پایان یافت.
این مذاکرات روز شنبه (24 مهر) به درخواست جان کری، وزیر خارجۀ امریکا، و با شرکت وزیران خارجۀ روسیه، ایران، عراق، عربستان سعودی، ترکیه، قطر، اردن، و مصر و همچنین استفان دمیستورا، فرستادۀ ویژۀ سازمان ملل در امور سوریه، در شهر لوزان سوئیس، حدود چهار ساعت و نیم ادامه داشت.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه، بعد از این نشست در گفتوگو با خبرنگاران گفت شرکتکنندگان توافق کردهاند در تلاش برای یافتن راهحل ممکن و پایان دادن به بحران در سوریه، بار دیگر تشکیل جلسه دهند.
وی افزود در جریان این نشست، «چند ایدۀ جالب» مطرح و دربارۀ آنها بحث و تبادل نظر شد.
جان کری این نشست را نوعی مشکلگشایی گروهی و «ایدهپراکنی» دانست و گفت: «این نشست دقیقاً همان چیزی بود که ما میخواستیم... مباحثی بسیار صریح و بکر، همین طور باز و آزاد، همراه با حضور همزمانِ همۀ طرفهای اصلی در میز مذاکرات.»
وی در عین حال افزود: «لحظاتی دشوار، همراه با تنشِ آشکار وجود داشت اما همه همکاری داشتند.»
وزیر خارجه امریکا افزود، شرکتکنندگان در نشست لوزان از روز دوشنبه به تماسها برای بحث دربارۀ گامهای بعدی ادامه خواهند داد.
این اولین بار بود که لاوروف و کری بعد از شکست تلاشهای مشترک دو کشور برای احیای آتشبس سوریه در ماه سپتامبر با یکدیگر دیدار کردند.
برگزاری مذاکرات برای توافق درباره مذاکرات بیشتر
معاون حوزۀ عربی و آفریقای وزیر امور خارجه که به همراه ظریف در نشست یک روزۀ لوزان حضور داشت، شنبه شب پس از پایان این نشست بینالمللی گفت دو سوم از این نشست به موضوعات امنیتی و آتشبس اختصاص داشت.
حسین جابری انصاری تصریح کرد: «در گفتوگوها به طور مشخص درباره آتشبس و آتشبس اخیر که بین امریکا و روسیه بر سر آن توافق شده و برهمخوردن آتشبس و عوامل اصلی برهم خوردن آن یعنی تفکیک بین گروههای تروریستی بهویژه النصره و داعش از سایر گروههای سوری پرداخته شد.»
وی همچنین گفت: «درباره روشهای جدا کردن این گروهها و ملاکهای مورد نظر در این رابطه و زمانبندیهای مرتبط با این بحث به طور مفصل گفتوگو شد.»
جابری انصاری با بیان این که بخش دیگری از گفتوگوها در نشست لوزان به مسألۀ انسانی و فوریتهای امدادرسانی در حلب و دیگر مناطق سوریه اختصاص داشت، افزود: «در ارتباط با این موضوع و آتشبس و سازوکارهای مرتبط که به چه نحوی جدول زمانبندی مشخص شود تا آتشبس برقرار شود و همچنین تسریع ارسال کمکهای انسانی هم بحث شد.»
حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، از سال 2012 میلادی، بین نیروهای دولتی و معارضان مورد حمایت کشورهای خارجی تقسیم شده است.
وی محور بعدی گفتوگوها را بُعد سیاسی بحران سوریه و این که آینده این کشور چگونه خواهد بود، عنوان کرد و گفت: «در این موضوع بحثهای کمتری صورت گرفت اما توافق کلی این بود که در اسرع وقت این گفتوگو بین طرفها ادامه یابد.»
ظریف، در حاشیۀ نشست لوزان، ابتدا با لاوروف دربارۀ دستور کار این گفتوگوها بحث و تبادل نظر کرد.
وی سپس دقایقی نیز با ابراهیم جعفری، وزیر امور خارجه عراق، رایزنی کرد.
سوریه از ماه مارس 2011 میلادی با بحران و ناآرامی مواجه شده است.
به گزارش سازمان ملل در این بحران بیش از 400 هزار نفر کشته شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.