میخائیل گورباچف، آخرین رئیسجمهور شوروی، هشدار داده با افزایش تنش میان روسیه و امریکا بر سر بحران سوریه، جهان به «آستانۀ خطرناکی» رسیدهاست.
گورباچف 85 ساله روز دوشنبه به خبرگزاری ریانووستی روسیه گفت: «فکر میکنم جهان به آستانۀ خطرناکی نزدیک شدهاست. ترجیح میدهم هیچ طرح خاصی پیشنهاد ندهم، اما میخواهم بگویم که ما باید این روند را متوقف کنیم.»
گورباچف، که آخرین رهبر شوروی پیش از فروپاشی بود، افزود: «گفتگو میان روسیه و امریکا باید از سر گرفته شود. توقف این گفتگوها بزرگترین اشتباه بودهاست.»
روابط میان واشنگتن و مسکو به ویژه با توجه به ادامۀ بحران اوکراین، به پائینترین سطح پس از پایان جنگ سرد در سال 1991 رسیدهاست.
گفتنی است، شبهجزیرۀ کریمه در پی بحران در اوکراین و برگزاری همهپرسی در سال 2014، با اکثریت آراء از این کشور جدا و به فدراسیون روسیه ملحق شد.
در پی برگزاری این همهپرسی، روابط روسیه با کشورهای غربی تیره شد. امریکا و متحدان اروپایی آن مسکو را به بیثبات کردن اوکراین متهم و تحریمهایی را علیه چهرههای شاخص روس و طرفدار روسیه اعمال کردهاند؛ مسکو اما دست داشتن در بحران اوکراین را به شدت رد کردهاست.
از سوی دیگر کرملین نیز بارها ناتو را به دلیل گسترش حضور نظامی نزدیک مرزهای روسیه مورد انتقاد قرار داده و تأکید کردهاست که «چنین اقدامی، تهدیدی برای صلح منطقهای و بینالمللی به شمار میآید.»
همچنین اختلاف نظر روسیه و امریکا بر سر بحران سوریه از دیگر علل تیرهتر شدن روابط دو کشور به شمار میآید. واشنگتن و مسکو بارها یکدیگر را به پایبند نبودن به تعهدات خود در قبال بحران سوریه متهم کردهاند.
با بالاگرفتن اختلافات میان مسکو و واشنگتن، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز 12 مهر با امضای دستوری موافقتنامۀ مدیریت و از بین بردن پلوتونیوم با امریکا را به خاطر «تهدید استراتژیک ناشی از اقدامات خصمانۀ امریکا علیه روسیه» به حال تعلیق درآورد.
گورباچف افزود: «لازم است به اولویت اصلی بازگردیم. این اولویتها شامل خلع سلاح اتمی، مبارزه علیه تروریسم و ممانعت از فاجعۀ زیست محیطی است.»
این سیاستمدار کهنهکار که از سال 1985 تا 1991 رئیسجمهور شوروی بود، گفت: «باقی موارد در مقایسه با این چالشها در حاشیه قرار میگیرد.»
وی افزود: «مسلماً در این شرایط صحبت از حرکت به سوی جهان عاری از سلاح اتمی دشوار است. باید صادقانه این موضوع را بپذیریم. اما نباید فراموش کنیم: تا زمانی که تسلیحات اتمی وجود دارد، خطر استفاده از آنها نیز وجود دارد. این اتفاق ممکن است در نتیجۀ یک حادثه، مشکل فنی یا رفتار شیطانی یک دیوانه یا یک تروریست صورت گیرد.»
وی که کمتر در امور بینالمللی مداخله میکند، در سال 2014 امریکا را به دامن زدن به تنشهای بینالمللی متهم کرد و هشدار داد این روند جهان را به سوی «جنگ سردی جدید» پیش میبرد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.