15 سال پیش در چنین روزی امریکا به بهانۀ مبارزه علیه تروریسم، به افغانستان حمله کرد؛ حملهای که تا به امروز همچنان در این کشور جنگزده قربانی میگیرد.
امریکا پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 به برجهای تجارت جهانی در نیویورک، که به گفتۀ مقامات این کشور 3 هزار قربانی گرفت، در تاریخ 7 اکتبر به افغانستان لشکرکشی کرد تا طولانیترین مداخله نظامی واشنگتن رقم بخورد.
حضور نظامی امریکا در افغانستان تاکنون بیش از 100 میلیارد دلار هزینه داشتهاست.
پس از تجاوز نظامی امریکا به افغانستان، طالبان از قدرت به زیر کشیده شد ولی همچنان پس از گذشت 15 سال از آن واقعه، هنوز هم مناطق مختلف افغانستان صحنۀ ناآرامی و درگیری پیکارجویان طالبان با نیروهای امنیتی افغان است.
امریکا هم اکنون حدود 8 هزار و 400 نیروی نظامی در افغانستان دارد.
براساس اعلام سازمان ملل، در نیمۀ نخست سال 2016 بیش از 5 هزار و 100 غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شدهاند.
گفتنی است، احصاء آمار دقیق شمار تلفات افغانستان در نتیجۀ تجاوز نظامی 15 سالۀ امریکا غیرممکن است زیرا در سالهای ابتدایی، شمار تلفات ثبت نمیشد. سازمان ملل از سال 2009 شمار تلفات را ثبت کردهاست که براساس آن تاکنون 23 هزار نفر کشته و 41 هزار نفر زخمی شدهاند.
بالاترین تعداد حضور نظامیان خارجی در افغانستان به سال 2012 باز میگردد؛ در این سال 150 هزار نیروی نظامی خارجی از جمله یکصد هزار نظامی امریکایی در خاک افغانستان مستقر بودند.
اکثر نیروهای تحت امر ناتو در پایان سال 2014 خاک افغانستان را ترک کردند اما واشنگتن 8 هزار و 400 نیروی نظامی خود را به بهانۀ آموزش حدود 350 هزار نیروی پلیس و سرباز افغان، در این کشور نگه داشت.
از سال 2001 تا پایان سال 2014 در مجموع 3 هزار و 500 نیروی نظامی خارجی از جمله 2 هزار و 400 نظامی امریکایی کشته شدند. در مجموع، 33 هزار تن از نیروهای خارجی نیز در ناآرامیهای افغانستان زخمی شدند.
به گفتۀ مقامات افغانستان، در سال 2015 حدود 5 هزار نیروی نظامی افغان کشته شدند.
امریکا مدعی است از سال 2001 تاکنون حدود 110 میلیارد دلار برای بازسازی افغانستان هزینه کردهاست؛ این در حالی است که کارشناسان اروپایی میگویند حدود 80 درصد از این بودجه در قالب قراردادهای نظامی، مشاوره و تعمیر و نگهداری به «جیب امریکاییها» رفتهاست.
همچنین فساد نیز بخش زیادی از این بودجه را در این مدت بلعیدهاست. براساس اعلام سازمان «شفافیت بینالمللی»، افغانستان سومین کشور فاسد جهان به شمار میآید و بخش گستردهای از این کمکها به دست غیرنظامیان نرسیدهاست.
براساس اعلام بانک جهانی، با وجود کمکهای بینالمللی، نرخ رشد این کشور بسیار آهسته و نرخ بیکاری در این کشور بیش از 40 درصد است.
در همین حال عفو بینالملل اعلام کرد هم اکنون حدود 1.2 میلیون نفر در داخل افغانستان بیخانمان هستند و از سال 2013 و با گسترش ناآرامیها، این رقم افزایش یافتهاست.
همچنین براساس آمار یک گروه حامی حقوق بشر نروژی که به تأیید مقامات افغان نیز رسیدهاست، 70 درصد از ساکنان شهرهای مهم افغانستان از جمله کابل، در اردوگاههای اسکان موقت زندگی میکنند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.