حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، بر لزوم توسعه و تقویت روابط تهران و کوالالامپور تأکید کردهاست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی روز جمعه در کنفرانس خبری مشترک با نجیب رزاق، نخستوزیر مالزی، با بیان اینکه ایران و مالزی دارای روابط بسیار خوب و برادرانهای بودهاند اما در سالهای اخیر به دلیل تحریمها، روابط اقتصادی دو کشور کاهش یافتهاست، گفت: «امروز تصمیم گرفتیم سطح روابط را در مرحلۀ نخست به دورۀ پیش از تحریمها بازگردانیم و در مرحلۀ بعد نیز به سرعت آن را به دو برابر افزایش دهیم.»
روحانی اظهار داشت: «ما علاقهمندیم در شرایط پسابرجام و پساتحریم که سرمایهگذاریهای فراوانی به سمت ایران سرازیر شده، مالزی هم در بخشهای مختلف حضور داشته باشد.»
وی گفت: «ما همچنین تصمیم داریم سال 2016 میلادی را به سال تحرک در توسعه و تقویت روابط مشترک در حوزههای اقتصادی، سیاسی، علمی و فرهنگی مبدل کنیم.»
روحانی که پس از مذاکرات خصوصی با نخستوزیر مالزی و شرکت در نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور، با خبرنگاران سخن میگفت، اظهار داشت: «روابط با آسیا و از جمله کشور دوست و برادرمان مالزی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، جایگاه ویژهای دارد.»
استقبال از سرمایهگذاری مالزی در نفت و گاز ایران
وی تصریح کرد: «فضای بسیار خوبی برای فعالیت و سرمایهگذاری ایرانیان در مالزی و مالزیاییها در ایران وجود دارد که دو دولت از این مسیر حمایت و پشتیبانی میکنند.»
روحانی با بیان اینکه در دو نشستی که با نخستوزیر مالزی داشتیم دربارۀ راههای حرکت سریع در روند همکاریها گفتگو و تبادل نظر شد، گفت: «مهمترین مسئله، تسریع در تحرک بخشیدن به روابط بانکی دو کشور است. ما همچنین باید بخشهای خصوصی دو کشور را از ظرفیتهای مشترک به طور کامل مطلع کنیم.»
وی افزود: «ایران از سرمایهگذاری شرکتهای مالزیایی در بخشهای نفت، گاز و پتروشیمی حمایت میکند. دو کشور همچنین میتوانند در زمینۀ صنایع غذایی حلال با هم مشارکت و همکاری کنند.»
روحانی با اشاره به توافق دو کشور برای توسعۀ همکاریها در بخشهای دانشگاهی و فناوری و همچنین توریسم و گردشگری گفت: «ایران و مالزی دارای جذابیتهای توریستی هستند و مردم دو کشور میتوانند از این جاذبهها لذت ببرند. همچنین زمینههای فراوانی برای سرمایهگذاری در بخش صنعت توریسم ایران وجود دارد که ما از مشارکت سرمایهگذاران مالزیایی در این زمینه استقبال میکنیم.»
روحانی گفتگو دربارۀ دنیای اسلام و مسائل منطقه را از دیگر محورهای تبادل نظر با نخستوزیر مالزی عنوان کرد و افزود: «موضوع اختلافات ناخواستهای که از طرف دشمنان به جهان اسلام تحمیل شده، به عنوان یک نگرانی مشترک بود و هر دو معتقد بودیم که همۀ مذاهب اسلامی یک هدف دارند و از یک ریشه و سرچشمه نشأت گرفتهاند.»
دکتر روحانی افزود: «همچنین معضل تروریسم به عنوان یک نگرانی مشترک در منطقه و جهان مورد نظر دو طرف بود و تاکید داشتیم که دولت ها و کشورها در مبارزه با تروریسم باید از همه ابزارها استفاده کنند».
روحانی پس از ورود به کوالالامپور از فرودگاه عازم کاخ نخستوزیری مالزی شد و مراسم رسمی استقبال از وی با حضور نجیب رزاق برگزار شد.
رئیسجمهور ایران شامگاه چهارشنبه به وقت محلی، به دعوت رسمی همتای ویتنامی خود، وارد هانوی شد. وی در ویتنام با نگویان شوان پوک، نخست وزیر ویتنام، و نگوین فو ترونگ، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام دیدار کرد.
وی همچنین پس از مالزی و در آخرین مرحله از سفر خود به جنوب شرق آسیا، برای شرکت در دومین اجلاس سران مجمع گفتگوی همکاریهای آسیا، ACD، راهی بانکوک، پایتخت تایلند میشود. این اجلاس ۸ تا ۱۰ اکتبر (۱۷ تا ۱۹ مهرماه) در بانکوک برگزار میشود.