همزمان با حضور رئیسجمهور ایران در ویتنام، تهران و هانوی دو سند همکاری امضا کردند.
این دو سند پنجشنبه (15 مهر) در پایان مذاکرات مشترک هیئتهای عالیرتبه و با حضور حسن روحانی، رئیسجمهور ایران و ترای دای کوانگ، همتای ویتنامی وی، در هانوی امضا شد.
براساس گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر ریاستجمهوری ایران، نخستین سند موافقتنامۀ میان دولت جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص لغو متقابل روادید برای دارندگان گذرنامههای خاص یا خدمت بود و وزیران خارجۀ دو کشور آن را امضا کردند.
یادداشت تفاهم بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران و وزارت ارتباطات و اطلاعات ویتنام در زمینۀ همکاریهای ارتباطات و فناوریهای ارتباطات نیز دومین سندی بود که به امضا رسید.
توافق تهران و هانوی برای افزایش پنج برابری حجم مبادلات تجاری
رؤسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام توافق کردند که حجم مبادلات دو کشور را به پنج برابر رقم کنونی ارتقاء داده و به بیش از 2 میلیارد دلار برسانند.
روحانی و ترای دای کوانگ پس از امضای دو سند همکاری، به خبرنگاران گفتند که تمام توان خود را برای تحقق این مهم بهکار میگیرند.
روحانی در این نشست خبری گفت: «مردم ایران، ویتنامیها را به عنوان مردمی مقاوم، با استقامت در برابر تجاوز خارجیها، استقلالخواه، سختکوش، توسعهگرا و صلحطلب میشناسند.»
رئیسجمهور ایران دربارۀ مذاکرات دو هیئت ایران و ویتنام گفت: «دو طرف معتقد بودیم که برای روابط اقتصادی و تجاری و بهویژه سرمایهگذاری در دو کشور ظرفیتهای بسیار فراوانی وجود دارد و اقتصاد دو کشور میتوانند مکمل یکدیگر باشند.»
وی به همکاریهای دو کشور در عرصۀ انرژی اشاره کرد و افزود: «فرصت بسیار خوبی برای صادرات نفت، گاز، انرژی و پتروشیمی از ایران به ویتنام وجود دارد و تهران برای فراهم کردن بستر حضور شرکتهای ویتنامی و سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز ایران آمادگی دارد.»
روحانی به آمادگی تهران برای صدور مصالح ساختمانی از قبیل فولاد، سنگ و گچ به ویتنام خبر دارد و اظهار داشت: «دو کشور در زمینۀ کشاورزی و شیلات نیز میتوانند همکاریهای خود را توسعه دهند و ایران برای کشت فراسرزمینی در ویتنام آمادگی دارد.»
رئیسجمهور ایران همچنین گفت: «دو کشور در زمینۀ صنایعنوین پیشرفتهای خوبی داشتهاند و میتوانند در این زمینه نیز با هم همکاری کنند و ایران بهویژه آمادۀ ارائۀ خدمات فنی و مهندسی به ویتنام در عرصههای نیروگاه، انتقال آب و جاده است.»
روحانی از تقویت همکاریهای بانکی و فرهنگی از جمله تبادل استاد و دانشجو و ایجاد مراکز فناوری و پارکهای علمی، تقویت روابط پارلمانی و گردشگری به عنوان دیگر محورهای گفتوگو با همتای ویتنامی خود نام برد.
ایران و ویتنام؛ خواهان صلح و ثبات در منطقه
رئیسجمهور ایران گفت: «ایران و ویتنام خواهان تقویت صلح و ثبات در شرق آسیا و خاورمیانه هستند و ضمن مخالفت با جنگ، خشونت و تروریسم، گفتوگو را بهترین راه برای حل اختلافات میدانند و به حمایت از مواضع یکدیگر در مجامع بینالمللی ادامه خواهند داد.»
ترای دای کوانگ نیز در این نشست خبری گفت: «در نشست هیئتهای عالیرتبه دربارۀ توسعه و تعمیق همکاریهای تهران و هانوی و راههای تحقق آن، گفتوگو و تبادلنظر کردیم.»
وی به توافق دو کشور در عمدۀ مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اشاره کرد و افزود: «ویتنام از ایدۀ رئیسجمهور ایران مبنی بر جهان عاری از خشونت و افراطیگری حمایت میکند.»
رئیسجمهور ویتنام دربارۀ همکاریهای تجاری دو کشور با تاکید بر ظرفیتها و توانمندیهای اقتصادی ایران و ویتنام، گفت: «در حوزۀ اقتصادی ظرفیت اقتصادی دو کشور بسیار عظیم است و ما متقاضی خدمات فنی-مهندسی و محصولات پتروشیمی ایران هستیم.»
وی افزود: «تلاش داریم حجم مبادلات تجاری دو کشور به بیش از 2 میلیارد دلار افزایش یابد و در همین ارتباط آمادهایم تسهیلات لازم را برای فعالیت شرکتهای خصوصی دو کشور فراهم کنیم.»
حسن روحانی صبح پنجشنبه در هانوی از سوی رئیسجمهور ویتنام به طور رسمی مورد استقبال قرار گرفت.
مراسم استقبال رسمی در کاخ ریاستجمهوری ویتنام برگزار شد و رئیسجمهور این کشور به روحانی خوشامد گفت.
رئیسجمهور ایران شامگاه چهارشنبه به وقت محلی، به دعوت رسمی همتای ویتنامی خود، وارد هانوی شد. قرار است روحانی پنجشنبه با نگویان شوان پوک، نخست وزیر ویتنام، و نگوین فو ترونگ، دبیر کل حزب کمونیست ویتنام، نیز دیدار کند.
رئیسجمهور ایران در ادامۀ سفر خود به منطقۀ آسیای جنوب شرقی، جمعه و پس از پایان سفر رسمی به ویتنام، عازم کوالالامپور، پایتخت مالزی میشود.
روحانی در آخرین مرحله از سفر خود برای شرکت در دومین اجلاس سران مجمع گفتوگوی همکاریهای آسیا، ACD، راهی بانکوک، پایتخت تایلند میشود. این اجلاس ۸ تا ۱۰ اکتبر (۱۷ تا ۱۹ مهرماه) در بانکوک برگزار میشود.