سازندگان ماشین‌های مولکولی برندۀ نوبل شیمی 2016 شدند

برنارد فرینگا از هلند (راست)، فریزر استودارت از اسکاتلند (وسط) و ژان پیر سوواژ از فرانسه مشترکاً جایزۀ نوبل شیمی 2016 را کسب کردند. (عکس از خبرگزاری فرانسه)

جایزۀ نوبل شیمی ۲۰۱۶ برای طراحی و ساخت ماشین‌های مولکولی به سه دانشمند از کشورهای فرانسه، اسکاتلند و هلند اهدا شد.

آکادمی سلطنتی علوم سوئد در استکهلم چهارشنبه اعلام کرد ژان پیر سوواژ، فریزر استودارت و برنارد فرینگا موفق به تولید مولکول‌هایی شدند که حرکت‌شان قابل کنترل است.

آکادمی نوبل ادامه داد: «آنها مولکول‌هایی تولید کرده‌اند که حرکت‌شان قابل کنترل است و با دریافت انرژی می‌توانند وظیفۀ مشخصی را انجام دهند.»

بر اساس اعلام آکادمی نوبل، این ماشین‌های مولکولی هزار بار از تار موی انسان نازکتر هستند و دریچه‌ای جدید را به روی علم شیمی گشوده‌اند.

در بیانیۀ کمیتۀ نوبل همچنین آمده است سطح دانش در حوزۀ ماشین‌های مولکولی در حال حاضر با «دانش در حوزۀ موتورهای الکتریکی در دهۀ 1830» هم‌سطح است.

آکادمی سلطنتی علوم سوئد خاطر نشان کرد: «این ماشین‌های مولکولی به احتمال زیاد در تولید مواد جدید، گیرنده‌ها و سیستم‌های ذخیره انرژی استفاده خواهند شد.»

گفته می‌شود این مولکول‌ها قادرند اجرامی چند برابر اندازۀ خود را جابجا کنند و می‌توان از آنها برای انتقال دارو در بدن استفاده کرد.

جایزۀ نوبل پزشکی 2016 دوشنبه به یوشینوری اوهسومی، محقق ژاپنی و جایزۀ نوبل فیزیک 2016 به دیوید جی تولس، دانکن هالدان و مایکل کاسترلیتز از بریتانیا تعلق گرفت.

جایزۀ نوبل شامل مدال طلا، دیپلم افتخار و یک جایزۀ نقدی است که هر سال میزان آن تغییر می‌کند. جایزۀ نقدی امسال 8 میلیون کرونِ سوئد (حدود 930 هزار دلار) است.

این جوایز در تاریخ 10 دسامبر (20 آذر) مطابق با سالروز مرگ آلفرد نوبل به برندگان اهدا می‌شود.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku