جایزۀ نوبل 2016 در حوزۀ فیزیک به 1 فیزیکدان امریکایی و 2 فیزیکدان بریتانیایی تعلق گرفت.
این جایزه توسط آکادمی سلطنتی علوم سوئد در استکهلم به دیوید جی تولس از امریکا، دانکن هالدان و مایکل کاسترلیتز از بریتانیا رسید.
نوبلِ فیزیک برای کشف نظری انتقال فاز توپولوژیک و مراحل توپولوژیک ماده به این 3 تن اختصاص یافت. مطالعات آنها منجر به شناسایی کلی رفتارهای غیرمنتظره در مواد جامد شده است که در چارچوب محاسبات ریاضی به توضیح ویژگیهای عجیب در رشتۀ توپولوژی میانجامد. این تحقیق راه را برای طراحی مواد جدید هموار میکند.
تولس 82 ساله استاد دانشگاه واشنگتن است. هالدانِ 65 ساله در دانشگاه پرینستونِ نیوجرسی تدریس میکند. کاسترلیتزِ 73 ساله نیز در دانشگاه براون در شهر پراویدنس امریکا مشغول به کار است.
نوبل فیزیک 2015 به تاکاگی کاجیتا از دانشگاه توکیو در ژاپن و آرتور بی مکدونالد از دانشگاه کوئینز در کانادا برای کشف نوسانات نوترینو که نشان میدهد نوترینو دارای جرم است، رسید.
جایزه فیزیک اولین جایزهای است که در وصیتنامۀ نوبل ذکر شده و این موضوع نشان میدهد فیزیک محبوبترین حوزۀ آلفرد نوبل، بنیانگذار این جایزه، بوده است.
جان باردن تنها برندۀ جایزۀ نوبل فیزیک است که دو بار در سالهای 1956 و 1972 برندۀ این جایزه شده است.
تاکنون دو محقق زن موفق به دریافت این جایزه شدهاند.
جوانترین برندۀ جایزۀ نوبل فیزیک لورنس براگ نام دارد. این دانشمند استرالیایی هنگام دریافت جایزه فقط 25 سال سن داشت. وی در سال 1915 به همراه پدر خود موفق به دریافت جایزۀ نوبل فیزیک شد.
جایزۀ نوبل پزشکی 2016 نیز دوشنبه به یوشینوری اوهسومی، محقق ژاپنی، برای کشف مکانیزمهای اتوفاژی تعلق گرفت.
برندگان جایزۀ شیمی چهارشنبه و جایزۀ صلح نوبل جمعه اعلام میشوند. جوایز اقتصاد و ادبیات نیز هفتۀ آینده اعلام خواهند شد.
جایزۀ نوبل شامل مدال طلا، دیپلم افتخار و یک جایزۀ نقدی است که هر سال تغییر میکند. جایزۀ نقدی امسال 8 میلیون کرونِ سوئد معادل 930 هزار دلار است.
این جوایز در تاریخ 10 دسامبر (20 آذر) مطابق با سالروز مرگ آلفرد نوبل به برندگان اهدا میشود.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.