وزیر امور خارجۀ بحرین با انتشار پیامی در شبکۀ اجتماعی توییتر برای شیمون پرز، رئیس پیشین رژیم اسرائیل که اخیراً مُرد، طلب آرامش ابدی کرده است.
خالد بن احمد بن محمد آلخلیفه روز پنجشنبه (8 مهر) با انتشار پیامی در صفحۀ شخصی خود در توییتر پرز را که عامل مرگ هزاران فلسطینی است، «مرد صلح» توصیف کرد.
در این پیام که به زبان انگلیسی منتشر شده، آمده است: «روح رئیسجمهور شیمون پرز در آرامش باشد، مرد جنگ و مرد صلحِ کماکان گریزان از خاورمیانه»
این مقام بحرینی اولین مقام از کشورهای عربی غیر از رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین است که پیامی در واکنش به مرگ پرز منتشر کرده است. وی در حالی دست به این اقدام زده است که کشور بحرین در حال حاضر به صورت رسمی روابط دیپلماتیکی با رژیم اسرائیل ندارد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه (7 مهر) در پیامی در توییتر به زبان عربی نوشت: «مرگ شیمون پرز، ضایعهای سنگین برای همۀ بشریت و صلح در منطقه است.»
رسانههای اسرائیلی از جمله پایگاههای خبری هاآرتص و جورزالمپست پیامهای تسلیت عباس و خالد بن احمد را در تمجید از پرز منتشر کردهاند.
براساس گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، عباس نامۀ تسلیتی نیز برای خانوادۀ پرز ارسال کرده است.
گزارشها حاکی از آن است که رئیسجمهور مصر و پادشاه اردن نیز قصد دارند روز جمعه در مراسم خاکسپاری پرز شرکت کنند.
پرز که حدود دو هفته پیش به علت سکتۀ مغزی در بیمارستان بستری شده بود، بامداد چهارشنبه (7 مهر) در سن 93 سالگی در تل آویو مُرد.
پرز کارنامهای سیاه در زمینۀ حقوق بشر و قتل عام فلسطینیان داشت، اما رژیم اسرائیل و رسانههای همسو با تلآویو تلاش داشتند چهرهای صلح طلب و مشتاق به آشتی با فلسطینیان از وی به جهان نشان دهند.
در همین حال جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس، فلسطینیان را به برگزاری تظاهرات «روز خشم » در روز جمعه همزمان با مراسم خاکسپاری شیمون پرز فراخوانده است.
بسیاری از مردم فلسطین از پرز به ویژه به دلیل نقشی که وی در کشتار مردم قانا در سال 1996 ایفا کرد به عنوان «جنایتکار جنگی» نام می برند.
در حملۀ اسرائیل به روستای قانا در جنوب لبنان دستکم 106 نفر از جمله شمار زیادی زن و کودک کشته شدند. این حمله در دوره نخست وزیری پرز و به دستور وی اجرا شد.
پیام اخیر وزیر خارجه بحرین به مناسبت مرگ پرز به گمانهزنیها درباره روابط سری میان تل آویو و برخی از کشورهای عربی دامن زده است.
اخیراً گزارشهای فزایندهای دربارۀ روابط پشتپرده و آشکار میان مقامات اسرائیل با برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی منتشر شده است.
موضوع رابطه عربستان با رژیم اسرائیل بارها مطرح شده است. سال 2002 در طرح ملک عبدالله پادشاه پیشین عربستان، که به عنوان «طرح عربی» برای صلح در خاورمیانه شناخته میشود، تصریح شده بود که کشورهای عربی حاضرند در برابر تشکیل دولت فلسطین در مرزهای 1967 نه تنها با اسرائیل رابطه برقرار کنند بلکه روابط خود با این رژیم را «عادیسازی» کنند.
به اعتقاد کارشناسان این احتمال وجود دارد که عربستان با توجه به تحولات منطقهای و در ادامۀ مسیر تقابل و دشمنی با ایران، روابط خود را با رژیم اسرائیل عادی کند.
رسانههای اسرائیلی در تاریخ 2 مرداد از سفر انور عشقی، ژنرال بازنشستۀ عربستانی، به تلآویو و دیدار با مقامات این رژیم خبر دادند. بر اساس گزارشها، عشقی با دور گولد و ژنرال یوآو مردوخای، از مقامات ارشد وزارت امورخارجۀ اسرائیل، دیدار کرد.
پس از انتشار این اخبار کاربران اینترنت در عربستان سعودی پویشی در شبکههای اجتماعی علیه روابط این کشور با اسرائیل به راه انداختند و با اعلام حمایت از آرمان فلسطین بر مخالفت خود با اشغال اراضی فلسطینی از سوی اسرائیل و جنایات این رژیم علیه مردم فلسطین تأکید کردند.
رژیم اسرائیل با بیشتر کشورهای عربی رابطۀ دیپلماتیک ندارد. مصر، قطر و اردن تنها کشورهای عربی هستند که صراحتاً با رژیم اسرائیل روابط دیپلماتیک دارند.
آشکارسازی رسانهای روابط میان رژیم اسرائیل با دنیای عرب سال گذشته هنگامی آغاز شد موشه یعلون، وزیر پیشین امور نظامی اسرائیل دربارۀ ارتباط دوستانۀ این رژیم با کشورهای عرب گفت: « آنها (کشورهای عرب) ایران و اخوان المسلمین را دشمن خود میدانند... ایران دشمن ما و رژیمهای عرب سنی است. آنها (کشورهای عرب) به طور آشکار (با اسرائیلیها) دست نمیدهند، اما ما پشت درهای بسته دیدار میکنیم.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.