تنها چند ساعت پس از برگزاری تظاهراتی علیه حضور پناهجویان در جزیرۀ لسبوس در دریای اژه، اردوگاه پناهجویان در این جزیره در آتش سوخت و هزاران نفر آواره شدند.
براساس گزارش پلیس یونان، این آتشسوزی گسترده در اردوگاه موریا، همزمان با بالا گرفتن درگیریهای خشونتبار میان ساکنینِ جزیره رخ داد.
هنوز مشخص نیست چه عاملی باعث بروز آتشسوزی شده است، اما رسانههای یونانی اعلام کردند در پی پخش شدن این شایعه که قرار است صدها پناهجو از لسبوس اخراج شوند، درگیریها در داخل و خارج از اردوگاه افزایش یافت.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک افسر پلیس نوشت حدود 60 درصد از اردوگاه موریا براثر آتشسوزی تخریب شده است.
به گفتۀ برخی منابع پلیس که نامشان ذکر نشده است، خسارت ناشی از این آتشسوزی گسترده بود. تقریباً تمامی ساکنین این اردوگاه که بین 3 تا 4 هزار نفر تخمین زده میشوند، از موریا فرار کردند.
رویترز به نقل از یک مقام پلیس در آتن، پایتخت یونان، نوشت 2 گروه از پلیسهای ضدشورش در جزیرۀ لسبوس مستقر شدهاند.
سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در یونان پس از بروز این حادثه اعلام کرد، شرایط دشوار و بدِ زندگی در این اردوگاه و احساس بلاتکلیفیِ پناهجویان با آتشسوزی ارتباط داشته است.
وی گفت: «آنها نمیدانند که درخواست پناهندگیشان چه زمانی بررسی خواهد شد. برخی از آنها احساس میکنند که اطلاعات کافی ندارند. مردم از انتظار خسته شدهاند.»
تظاهرات ضدپناهجویان در روستای موریا
پیش از بروز این آتشسوزی، تظاهراتی علیه حضور پناهجویان در جزیرۀ لسبوس در روستای موریا محل واقع شدنِ این اردوگاه برگزار شده بود.
گروهی از معترضان به افزایش حضور پناهجویان در لسبوس، که شامل افراطگرایانِ حزب راستگرای گولدن داونِ یونان نیز بودند، به سیاستهای مقامات یونان و اتحادیۀ اروپا نسبت به پناهجویان اعتراض کردند.
این تظاهرات پس از آن برگزار شد که براساس گزارشها، مقامات یونان اعلام کردند 2 اردوگاه دیگر برای پناهجویان در جزیرۀ لسبوس ساخته خواهد شد.
بیش از 5 هزار و 500 پناهجو در جزیرۀ لسبوس حضور دارند. پس از توافق اتحادیۀ اروپا با ترکیه برای جلوگیری از ورود پناهجویان به اروپا، مقرر شد درخواست پناهندگی افرادی که به لسبوس میرسند، در همانجا بررسی شده و اگر کسی واجد شرایط لازم برای عزیمت به اروپا نبود، به کشور ترکیه بازگردانده شود.
هزاران نفر در حال حاضر درخواست پناهندگی خود را در یونان ارائه داده و در انتظاری طولانی به سر میبرند که گاهی هفتهها یا ماهها به طول میانجامد.
یونان اعلام کرده است که پس از توافق اتحادیۀ اروپا و ترکیه در اواخر اسفند سال 1394، بیش از 500 پناهجو را به ترکیه فرستاده است که البته هیچکدام درخواست پناهندگی ارائه نداده بودند.
با وجود کاهش سفر از آبهای ترکیه به سوی اروپا نسبت به سال گذشته، بیش از 13 هزار و 500 پناهجو و مهاجر در حال حاضر در جزایر شرقِ دریای اژه زندگی میکنند که این رقم چیزی حدود دو برابر ظرفیت اردوگاهها است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.