تأکید وزارت امور خارجه بر پیگیری حقوق قربانیان فاجعۀ منا

محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجۀ ایران

وزارت امور خارجه با گرامی‌داشتِ یاد و خاطرۀ قربانیان فاجعۀ منا، از پیگیری حقوق مسلم شهدا، قربانیان، آسیب‌دیدگان و بازماندگانِ این فاجعه خبر داد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت امور خارجه، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران در آستانۀ سالگرد فاجعۀ منا، در پیامی اعلام کرد پیگیری فاجعۀ منا تا احقاق حقوق مسلم شهدا، قربانیان، آسیب‌دیدگان و بازماندگان شهدای این فاجعۀ غم‌انگیز از دستور کار وزارت امور خارجه خارج نخواهد شد.

 وزیر امورخارجه تأکید کرد: « بدون تردید این فاجعه، یکی از مهم‌ترین عناصر و عوامل مؤثر بر چگونگی برخورد با رژیم سعودی در آینده خواهد بود.»

متن کامل پیام وزیرِ امورِ خارجه به این شرح است:

«با فرا‌رسیدن موسم حج، یکبار دیگر ایران و جهان اسلام با یادآوری فاجعۀ تلخ و دردناکِ منا در حج سال گذشته، یاد و خاطره هزاران تن از قربانیان این حادثۀ دلخراش و بویژه صدها تن از ایرانیان عزیز را گرامی می‌دارد. مردم دلاور ایران در حالی یک سال پس از این حادثه، صحنه‌های جان‌باختن مظلومانۀ فرزندان خود را مرور می‌کنند، که در مرداد امسال، بیست و نهمین سالگرد حادثۀ کشتار حجاج ایرانی در سال 66 را نیز پشت سر گذاشته‌اند.

 

تصویر آرشیوی قربانیان فاجعۀ منا در عربستان

حوادثِ سال‌های 66 و 94 و کشتار بی‌رحمانۀ هزاران تن از حجاج بیت‌الله‌الحرام در سرزمینی که باید سرزمین «امن و آرامش» برای مسلمانان و مؤمنان باشد، نشان می‌دهد چگونه رژیم سعودی، که امروز با وقاحت تمام اتحاد دیرینه‌اش با دشمن صهیونیستی را علنی ساخته‌است، با گروگان گرفتن اماکن مقدس اسلامی، از آن برای تحقق سیاست‌های حقیر و کینه‌توزانۀ سیاسی و فرقه‌ای خود در خدمت به استکبار و صهیونیسم بهره‌برداری می‌کند.

در حادثۀ سالِ گذشته در منا، ایران صدها تن از بهترین و مؤمن‌ترین و پاک‌ترین فرزندانِ خود را مظلومانه از دست داد و وزارتِ امورِ خارجه نیز چند تن از بهترین سرمایه‌های انسانی خود را تقدیم نمود که فقدان آنان برای دیپلماسی کشور که نیروی انسانی کاردان، باتجربه، متعهد و مؤمن به آرمان‌هایِ اصیلِ انقلاب اسلامی سرمایه و پشتوانه آن است، خسرانی بزرگ و غیرقابل جبران می‌باشد.

«لجاجت»، «بلاهت»، «تعصب» و «ثروت» بی‌حد و اندازۀ حاکمان سعودی، از رژیم آل‌سعود حکومتی قسی و بی‌منطق ساخته است که با «تولید، پرورش و گسترش تروریسم» منطقه و جهان را به «اسفناک‌ترین و فجیع‌ترین» شرایط خود در طولِ تاریخ معاصر کشانده و ملت‌ها و دولت‌های آنرا گرفتار کینه‌ورزی‌ها و شرارت‌های نابخردانه خود کرده است.

نه تنها در حادثۀ منا، که در تمامی بحران‌هایی که بخش‌های مهمی از منطقۀ حساس خاورمیانه را از بحرین تا یمن و از عراق تا سوریه و لبنان و حتی در داخل سرزمین وحی و در ایام مبارکی مانند موسم حج فرا گرفته است، دست‌های ناپاک، مشکوک و پلیدی قابل مشاهده است که با تمام توان سرنوشت امت اسلامی و اتحاد جهان اسلام در مقابل خطر مشترک صهیونیسم و تروریسم بین‌الملل را هدف قرار داده است.

وزارتِ امورِ خارجۀ جمهوری اسلامی ایران همواره خود را در برابر «جان»، «حیثیت » و «مال» هموطنان ایرانی در خارج از کشور مسئول دانسته و می‌داند و در تمامی تعاملات، رایزنی‌ها و روابط خود با کشورها و جامعۀ بین‌الملل بالاترین اولویت و اهمیت را برای انجام این وظیفۀ مقدس اسلامی و ملی قائل است.

در همین راستا، از لحظات و ساعات اولیۀ وقوع حادثۀ منا، تمامی امکانات و ظرفیت دیپلماسی کشور در کنار سایر دستگاه‌های مسئول برای تضمین سلامت و بازگشت عزتمندانه بیش از 60 هزار زائر ایرانی، شناسایی و نجات مفقودین و آسیب‌دیدگان و وظیفۀ تلخ و دردناک شناسایی و بازگرداندن پیکرهای پاک شهدای منا بسیج شد و این امر مهم به لطف خدا و با حمایت مؤثر رهبر معظم انقلاب و ریاست محترم جمهوری و همکاران در دولت انجام شد.

پس از اتمام مرحلۀ پیچیده، حساس و پرمخاطره نخست، پیگیری ابعاد انسانی، سیاسی، حقوقی و بین‌المللی این فاجعه با «اولویت بسیار بالا» در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت و در این مدت، هیچ‌گاه از پیگیری موضوع غفلت نشده و همچنان نیز در بالاترین سطح ممکن در دستور کار قرار داشته و در دست پیگیری می‌باشد.

متأسفانه بعد از ماجرای نابجای حمله به سفارت عربستان در تهران، رژیم ریاض به این بهانه تمامی راه‌ها و فرصت‌های دوجانبه برای پیگیری موضوع را مسدود و با هدف فرار از پاسخگویی و خودداری از عذرخواهی از آسیب‌دیدگان این حادثه و جبران خسارات ناشی از آن، به هیچ یک از ابتکارات و تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران اعم از «تلاش‌های دوجانبه»، پیشنهاد «تشکیل کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی اسلامی» از طریق سازمان همکاری اسلامی و حتی «تلاش‌های برادرانه و داوطلبانۀ برخی از کشورهای اسلامی منطقه» جهت پیگیری آثار و تبعات مصیبت‌بار حج خونین سال گذشته پاسخ نداده است و همچنان نیز به این رویکرد مخرب و کینه‌توزانۀ خود ادامه می‌دهد.

به رغم تمامی کارشکنی‌های رژیم آل سعود، پیگیری فاجعۀ منا تا احقاق حقوق مسلم شهدا، قربانیان، آسیب‌دیدگان و بازماندگان شهدای این فاجعه غم انگیز از دستورکار وزارتِ امورِ خارجه خارج نخواهد شد و بدون تردید یکی از مهمترین عناصر و عوامل مؤثر بر چگونگی برخورد با رژیم سعودی در آینده خواهد بود.

اینجانب بار دیگر ضمن عرض تسلیت و همدردی با تمامی خانواده‌هایِ مظلومِ شهدای منا، یاد و خاطره تمامی آنان و شهدای وزارتِ امورِ خارجه در حج خونین سال گذشته را گرامی داشته برای تمامی شهدایِ گرانقدر منا علو درجات و برای بازماندگان بزرگوار ایشان صبر و اجر از درگاه خداوند رحمان طلب می‌کنم.»

در اوایل مهر 1394 به علت سوء مدیریت مسئولان سعودی، در مناسک رمی جمرات در منا، تعداد زیادی از زائران خانۀ خدا جان باختند.

مقامات ریاض مدعی هستند در فاجعۀ منا حدود 770 نفر جان باختند، در حالی که خبرگزاری اسوشیتدپرس از جان باختن 2 هزار و 426 زائر در این حادثه خبر داده بود. بیش از 460 ایرانی در میان قربانیانِ این فاجعۀ دردناک بودند.

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku