سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی اعلام کرد حملات هواییِ ائتلافِ تحتِ امر عربستان سعودی به یمن عامل عمدۀ قتل 3 هزار و 799 غیرنظامی و زخمی شدن 6 هزار و 711 شهروند یمنیِ دیگر بوده است.
براساس گزارش منابع یمنی از زمان آغاز حملات هوایی عربستان سعودی در اوایل فروردین ماه سال 1394 تا کنون، نزدیک به 10 هزار یمنی کشته و میلیونها نفر آواره شدهاند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه (4 شهریور) این گزارش را منتشر و اعلام کرد علاوه بر این کشتار، ائتلاف سعودی تخلفات دیگری نیز مرتکب شده که احتمالاً ناقض قوانین بینالمللی هستند.
زید رعد الحسین، کمیساریایِ عالی حقوق بشر، با انتشار بیانیهای خواستار تحقیق بینالمللی دربارۀ نقض آشکار حقوق بشر در یمن شده است.
در گزارش سازمان ملل آمده است: «براساس مواردی که دفتر (حقوق بشر) بررسی کرده است، حملات هوایی بزرگترین عامل تلفات بودند. مدت زمان طولانیِ جنگ، خطر فاجعهبارِ فروپاشی نظاممندِ یمن را به شدت افزایش داده است.»
سازمان ملل در این گزارش به حملات متعدد جنگندههای سعودی به مناطق مسکونی، بازارها، بیمارستانها و مدارس اشاره کرده و میافزاید محققان در چند مورد قادر به شناسایی اهداف نظامیِ احتمالی در محل حملات نبودند.
در این گزارش همچنین قتلهای هدفمند –از حمله کشته شدنِ دستکم 6 خبرنگار-، استفاده از بمبهای خوشهای، مین، حملۀ تکتیراندازها از خفا و استفادۀ از کودکسربازها در یمن محکوم شده است.
سازمان ملل در اوایل ماه ژوئن (اواسط خرداد) در گزارشی دربارۀ ناقضان حقوق کودکان، ائتلاف تحت رهبری سعودی را مسئول 60 درصد از مرگ و میرهای کودکان در یمن در سال 2015 دانسته بود.
براساس این گزارش، در حملات عربستان و متحدانش 510 کودک کشته و 667 کودک دیگر زخمی شدهاند.
اما بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، در تاریخ ششم ژوئن (17 خرداد) نام این ائتلاف را از فهرست سیاه کودک کشی خارج کرد. وی پس از مدتی اذعان کرد که تحت فشار سعودیها و تهدید آنها در رابطه با قطع کمکهای به اصطلاح بشردوستانه به سازمان ملل، نام این ائتلاف را از این فهرست خارج کرده است.
براساس گزارش کمپین کنترل تسلیحات، بریتانیا، فرانسه و امریکا برخی از صادرکنندگانِ عمدۀ سلاح هستند که به ریاض در تجاوز مرگبار به یمن کمک میکنند.
با وجود محکومیتِ بینالمللیِ اقدام این کشورها در قبال فروش تسلیحات به عربستان و تداوم تجاوز وحشیانۀ ائتلاف سعودی به یمن، تسلیحِ عربستان کماکان ادامه دارد.
اخیراً آکسفام، یکی از بزرگترین گروههای بینالمللی امدادرسانی، دولت بریتانیا را به دلیل همکاری با عربستان در جنگِ یمن و فروش گستردۀ تسلیحات به پادشاهیِ سعودی به شدت محکوم کرد.
ایالات متحدۀ امریکا نیز علاوه بر فروش تسلیحات به عربستان، از حامیانِ جنگ در یمن بوده است.
اما در پی حملات اخیرِ عربستان سعودی به چند مدرسه و بیمارستان در یمن، ارتش امریکا که با ارائۀ پشتیبانیِ اطلاعاتی در شناسایی «اهداف» به نیروهای عربستانی کمک میکند، در تاریخ 29 مرداد اعلام کرد تعداد نیروهایی را که با عربستان سعودی در جنگ یمن همکاری میکنند، به شدت کاهش داده است.
در حالی که برخی از مقامات امریکایی در تلاش بودند تا کاهش نیروهای امریکایی در جنگ یمن را بیارتباط با اعتراضات نسبت به افزایش تلفات غیرنظامی جلوه دهند، آدام استامپ، سخنگوی وزارت دفاع امریکا گفت حمایت نظامیِ امریکا از جنگ عربستان علیه یمن «بدان معنا نیست که ما از ابراز نگرانی در مورد جنگ در یمن و نحوۀ وقوع آن خودداری میکنیم.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.