به رغم مخالفت شدید جوبا، شورای امنیت در قطعنامهای مجوز استقرار 4 هزار نیروی سازمان ملل در سودان جنوبی را صادر کرده است.
شورای امنیت روز جمعه (22 مرداد) پیشنویس این قطعنامه را که امریکا تهیه کرده بود با 11 رأی موافق تصویب کرد.
این در حالی است که روسیه، چین، مصر و ونزوئلا به آن رأی ممتنع دادند. این قطعنامه علاوه بر اعطای قدرت بیشتر به صلحبانانی که در سودان جنوبی به سر میبرند به آنان اجازه میدهد برای حفاظت از کارکنان و تأسیسات سازمان ملل در این کشور از «تمامی شیوهها و ابزار مورد نیاز» استفاده کنند.
پس از استقرار این 4 هزار نیروی جدید در سودان جنوبی که از تعدادی از کشورهای آفریقایی اعزام میشوند در مجموع 17 هزار و 500 سرباز در این کشور حضور خواهند داشت.
«هیأت سازمان ملل در سودان جنوبی» (یونمیس) در چند هفته اخیر به علت ناتوانی در حفاظت کامل از غیرنظامیان در هنگام حمله ماه گذشته به تأسیسات سازمان ملل در جوبا، پایتخت این کشور با انتقادهایی مواجه شده است.
سودان جنوبی از اوایل ژوئیه موج جدیدی از درگیریها را شاهد بوده است که در آن در نزدیکی محل دیدار سالوا کییر، رئیس جمهور و ریک ماچار، معاون رئيس جمهور و رقیب سابق وی در جوبا تیراندازیهایی صورت گرفت. این تیراندازی به یک درگیری شدیدتر بین دو طرف منجر شد که در آن از تانک و بالگرد نیز استفاده شد. این درگیریها بیش از 300 کشته به جا گذاشت.
قطعنامه سازمان ملل همچنین خواهان تحریم تسلیحاتی سودان جنوبی در صورت مانع تراشی دولت در فعالیت صلحبانان شده است.
با این وجود دولت سودان جنوبی روز چهارشنبه (20 مرداد) ضمن مخالفت با افزایش تعداد صلحبانان سازمان ملل در این کشور گفت این اقدام حق حاکمیت سودان جنوبی را «به طور جدی» تضعیف میکند.
سالوا کییر اخیراً ژنرال تابان دنگ گای را جایگزین ریک ماچار کرده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که ماچار در پی درگیریهای جدید بین وفادارانش و نیروهای دولتی جوبا را ترک و تأکید کرد تنها در صورتی به این شهر بازمیگردد که یک نیروی بینالمللی امنیت وی را تضمین کند.
گای که هدایت بخشی از حزب ماچار را به عهده دارد موافقت کرده در صورت بازگشت ماچار به جوبا از سِمت خود کناره گیری کند.
سودان جنوبی از دسامبر سال 2013 که درگیریها میان نیروهای دولت سالوا کییر و شورشیان وفادار به ماچار در اطراف جوبا بالا گرفت، صحنۀ خشونتهای مرگبار بوده است.
طی دو سال اخیر حداقل هفت توافق آتش بس نیز بین دو طرف حاصل شده که پس از مدت کوتاهی نقض شده است.
درگیریها در سودان جنوبی تا کنون هزاران کشته و حدود 2 میلیون آواره بر جای گذاشته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.