رئیس سازمان حج و زیارتِ ایران میگوید به زودی هیأتی از سوی وزارت خارجۀ ایران برای پیگیری حقوقیِ پروندۀ فاجعۀ منا به فرانسه اعزام میشود.
سعید اوحدی شامگاه دوشنبه در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: «وزارت خارجه زمینه را برای پیگیری حقوقی پرونده فاجعه منا از طریق کشور فرانسه فراهم کرده و به زودی هیأتی از این وزارتخانه برای پیگیری بعضی از مسائل به فرانسه میرود».
وی افزود: «هرچند دولت عربستان برای مذاکره بر سر این موضوع تاکنون کوتاه نیامده است... ما امیدواریم این پیگیریها تا فرا رسیدن سالگرد شهدای منا به نتیجه برسد.»
براساس گزارش خبرگزاری ایسنا اوحدی در واکنش به ادعای عربستان مبنی بر پرداخت غرامت به حادثهدیدگان و جانباختگان سقوط جرثقیل در مسجدالحرام و همچنین فاجعه منا، گفت: «عربستان به جای پذیرفتنِ مسئولیت این دو حادثه و برخورد صادقانه به عنوان ضیوف الرحمان با زائران خانۀ خدا، فقط ادعا داشته و تاکنون به احدی از بازماندگان فاجعه منا ریالی پرداخت نکرده است.»
رئیس سازمان حج و زیارت دربارۀ نتایج بررسیهای کمیتۀ حقیقتیاب نیز گفت: «دادستانی و قوۀ قضاییه جلسههای دقیقی در اینباره داشتند و وکلای مختلفی به کار گرفته شد تا پیگیریهای حقوقی پروندۀ فاجعه منا را انجام دهند، اما مسأله محدودیتهای دیپلماتیک است. ما در شرایط قطع روابط سیاسی با دولت عربستان هستیم و به منابع اطلاعاتی آنها درباره منا به هیچ وجه دسترسی نداریم.»
وی خطاب به شهروندان ایرانی که «تحت تاثیر برخی تبلیغات سوء» تمایل دارند از کشور دیگری برای سفر حج اقدام کنند، تصریح کرد: «هیچ شهروند ایرانی با گذرنامه ایران نمیتواند به حج برود؛ چرا که امسال در عربستان سیستم صدور ویزا برای اتباع ایرانی تعریف نشده و هیچ خدمات کنسولی، اجتماعی، بهداشتی و رفاهی به آنها داده نمیشود.»
هشدار به ایرانیهای دارایِ دو گذرنامه
اوحدی دربارۀ سفر ایرانیهای مقیم خارج از کشور که دارای دو گذرنامه و تبعۀ کشور دیگری هستند، تصریح کرد: «عرف است وقتی در کشوری امکان تامین امنیت برای اتباع مهمان وجود ندارد، وزارت خارجه توصیه کند از سفر به آن کشور پرهیز شود. اگر ایرانیهای دو پاسپورته در این شرایط قصد دارند به حج مشرف شوند، حتما از طریق شرکتهای خاصی که مجوز ثبت نام از ایرانیهای مقیم خارج از کشور را دارند، اقدام کنند و مطلع باشند که امسال دولت عربستان هیچ نوع خدماتی برای زائران ایرانی در نظر نگرفته است.»
رئیس سازمان حج و زیارتِ ایران دربارۀ موضوع حج عمره نیز گفت بر اساس مصوبۀ هیات دولت از سرگیری این حج به محاکمۀ دو مامور فاسد فرودگاه جده منوط است.
ماموران سعودی فرودگاه جده در تاریخ 8 فروردین 1394 در حالی که سرگرم بازرسی بدنی مسافران بودند دو نوجوان 14 و 15 ساله ایرانی را که از سفر حج به کشور بازمیگشتند، به بهانۀ مشکوک بودن از سایرین جدا کردند و قصد داشتند آنان را مورد سوء استفاده جنسی قرار دهند.
در مناسک حج واجب در اوایل مهر ماه 1394 در اثر سوء مدیریت مسئولان سعودی، در مناسک رمی جمرات در منا، صدها تن از زائران خانه خدا جان باختند.
مقامات ریاض مدعی هستند در فاجعه منا حدود 770 نفر جان باختند، در حالی که خبرگزاری اسوشیتدپرس از جان باختن 2 هزار و 426 زائر در این حادثه خبر داد. بیش از 460 نفر از جانباختگان این حادثه، ایرانی بودند.
فاجعه منا چند روز پس از آن روی داد که بر اثر سقوط جرثقیل در مکه بیش از 100 زائر کشته و 200 تن دیگر زخمی شدند.
افزون بر آن، در همان سال دو حادثه آتشسوزی مهیب نیز در دو هتل در شهر مکه روی داد که در این حوادث نیز چندین زائر زخمی شدند.
روابط ایران و عربستان از چندی پیش، پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعیان عربستان و اعتراضهای پس از آن در تهران و حمله عدهای خودسر به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد، تیره شده است.
با وجود محکومیت حملات خودسران از سوی مقامات ایرانی، ریاض به بهانه این حوادث، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.