در پی تداوم درگیریهای مرگبار در منطقۀ تحت کنترل هند در کشمیر، مقامات چاپخانهها را تعطیل و روزنامهها را موقتاً توقیف کردهاند.
نعیم اختر، سخنگوی دولت و وزیر آموزش ایالت جامو و کشمیر تحت کنترل هند میگوید این اقدامات برای حفظ جان مردم و و تقویت تلاشها برای دستیابی به صلح صورت میگیرد.
در حالی که روزنامهها و گروههای حقوق بشری محلی از کشته شدنِ دستکم 40 نفر در درگیریهای مرگبار میان معترضان ضد دولتی و نیروهای امنیتی در کشمیر تحت کنترل هند خبر میدهند، دولت شمار کشته شدگان را 36 نفر اعلام کرده است.
براساس گزارش دولت، 35 غیرنظامی و یک نیروی پلیس در درگیریهای خونباری که از تاریخ 19 تیرماه آغاز شد، کشته شدهاند.
پس از آنکه نیروهای نظامیِ هند، برهان وانی، رهبر 22 سالۀ گروه جدایی طلبِ حزب المجاهدین را به ضرب گلوله کشتند، موجی از تظاهرات در کشمیر به راه افتاد. مردم کشمیر وانی را که از 15 سالگی به حزب المجاهدین پیوسته بود، یک قهرمان میدانستند و دهها هزار نفر در مراسم تشییع جنازۀ وی شرکت کردند.
روز یکشنبه (27 تیر) مقررات منع آمد و شد در مناطق درگیری در ایالت جامو و کشمیر برای نهمین روز متوالی تمدید شد. این در حالی است که صدها هزار نفر از مردم کشمیرِ هند با کمبود غذا و دیگر لوازم ضروری زندگی دست و پنجه نرم میکنند.
دهها هزار تن از نیروهای دولتی در خیابانهای عمدتاً خالیِ منطقه که مغازههایشان نیز تعطیل است، گشت میزنند.
کشمیر که یک منطقۀ عمدتاً مسلماننشین است، به طور مساوی میان هند و پاکستان تقسیم شده است، اما هر دوی این کشورها ادعای مالکیت بر تمامی آن را دارند.
اکثر ساکنین کشمیرِ تحت کنترلِ هند، خواستار استقلال و یا پیوستن به پاکستان هستند. از سال 1989 میلادی تا کنون بیش از 68 هزار نفر در قیام علیه حکومت هند و سرکوب نظامی معترضان به دست نیروهای هندی، کشته شدهاند.
هند و پاکستان تا کنون دو بار بر سر تصاحب منطقۀ کشمیر با یکدیگر جنگیدهاند.
روز جمعه (25 تیر) نواز شریف، نخست وزیر پاکستان گفت کشورش به حمایت سیاسی، اخلاقی و دیپلماتیک از کشمیر ادامه خواهد داد. وی از پاکستانیها خواست با مشارکت در تظاهراتی که روز چهارشنبه (30 تیر) و با عنوان «روز سیاه» برگزار میشود، با مردم کشمیر که با جنایات نیروهای هند روبرو شدهاند، ابراز همدردی کنند.
در پی افزایش درگیریها در کشمیر، مقامات هند، بسیاری از خدمات مخابراتی از جمله خطوط تلفن همراه و اینترنت را قطع کردهاند. در بخشهای ناآرام به جز سرینگر، مرکز تابستانیِ ایالت جامو و کشمیر، تلفنهای ثابت نیز قطع هستند.
نیروهای امنیتیِ هند روز شنبه حملات خود را به دفاتر روزنامهها آغاز کردند و دستور ممنوعیت چاپ نشریههای محلی را تا روز دوشنبه (28 تیر) صادر کردند.
آنها همچنین بسیاری از کارکنان چاپخانهها را بازداشت کردند. روزنامهنگاران هندی این اقدامات دولت را محکوم کردند.
روزنامۀ انگلیسیزبانِ «کشمیر ریدر» روز یکشنبه در وبسایت خود از شرایط بحرانی در کشمیر خبر داد. با وجود توقف نشر روزنامهها، اکثر روزنامههای انگلیسیزبان اخبار را بر روی وبسایتهای خود منتشر میکنند.
سردبیران و روزنامهنگاران شامگاه شنبه تظاهراتی علیه اقدامات سرکوبگرانۀ دولت هند در سینگر برگزار کردند. معترضان در این تظاهرات پلاکاردهایی در دست داشتند که در آنها خواستههای خود را مبنی بر «توقف سانسور» و «آزادی بیان» نوشته بودند.
براساس گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، تظاهرات ضد دولتی در کشمیر با وجود همۀ سختگیریها همچنان ادامه دارد و نیروهای دولتی برای مقابله با معترضان از گلولههای جنگی و گاز اشکآور استفاده میکنند.
پلیسِ کشمیر اعلام کرد در درگیریهای روز یکشنبه در بخشی از مناطق کشمیر، دستکم 6 نفر زخمی شدند.
مقامات هند همچنین روز یکشنبه تعطیلات تابستانی مدارس کشمیر را برای یک هفته و تا تاریخ 3 مرداد تمدید کردند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.