تظاهرات هزاران نفر در اعتراض به کشته شدن رهبر یک گروه جدایی طلب در منطقۀ تحت کنترل هند در کشمیر، 11 کشته و 200 زخمی به جا گذاشته است.
خبرگزاری فرانسه روز شنبه (19 تیر) به نقل از مقامات هند نوشت هزاران نفر با نقض مقررات منع آمد و شد در منطقۀ کشمیر به خیابانها ریختند و با نیروهای پلیس هند درگیر شدند.
یک مقام امنیتی بلندپایه در کشمیر به خبرنگاران گفت 10 معترض به ضرب گلولۀ نیروهای دولتی کشته شدهاند و یک معترض نیز در رودخانه غرق شده است.
دو مقام بیمارستانی نیز به خبرنگاران اعلام کردند بیش از یکصد معترضِ زخمی که گلوله خورده بودند در بیمارستانهای مختلف کشمیر بستری شدهاند که از این میان 50 نفر در بیمارستان شهر سرینگر، مرکز تابستانیِ ایالت جامو و کشمیر، بستری هستند.
به گفتۀ مقامات امنیتیِ هند، دستکم 90 نیروی دولتی نیز در درگیریها در سراسر کشمیر زخمی و سه تن مفقود شدهاند.
مردم کشمیر روز شنبه در اعتراض به کشته شدن برهان وانی، رهبر گروه جداییطلبِ حزب المجاهدین بدون در نظر گرفتن مقررات منع آمد و شد به خیابانها آمدند و سه مرکز پلیس و دو ساختمان دولتی را به آتش کشیدند.
به گفتۀ مقامات بیمارستانی وضعیت برخی از معترضان زخمی، وخیم است و بالا رفتن آمار کشتهها بسیار محتمل است.
وانی، رهبر 22 سالۀ گروه حزب المجاهدین و دو همراه وی در درگیری مسلحانه با نیروهای دولتیِ هند کشته شدند.
مقامات هند صبح روز شنبه، جسد وانی را به خانوادهاش تحویل دادند. محلیها از این جوان که در 15 سالگی به حزب المجاهدین پیوسته بود، به عنوان یک قهرمان یاد میکردند.
دهها هزار نفر در مراسم تشییع جنازۀ وانی شرکت کرده، شعار استقلال سر دادند.
مقامات دولتی پس از مرگ وانی برای جلوگیری از تظاهرات گسترده و خشونت در بسیاری از مناطق کشمیر مقررات منع آمد و شد وضع و شبکههای تلفن همراه و اینترنت را موقتاً قطع کردند.
با وجود افزایش تدابیر امنیتی، هزاران معترض با نیروهای دولتی درگیر شدند و نیروهای پلیس برای مقابله با تظاهرات گسترده از گلولههای جنگی و گاز اشکآور استفاده کردند.
رهبران گروههای جداییطلب در واکنش به این اقدامات سه روز عزای عمومی اعلام کرده و خواستار اعتصاب سراسری در کشمیر شدهاند.
کشمیر در سالهای اخیر عرصۀ درگیریهای مرگبار بوده است. نیروهای ارتش همواره با مبارزانی که به دنبال جدایی از هند بودهاند، در حال جنگ هستند. دولت هند نیز در واکنش به این حملات، مقررات منع تردد و محدودیتهایی برای جابجایی مردم وضع میکند.
هند همچنین نیروهای بسیاری را در شهر سرینگر و چندین شهر مهم دیگر این منطقه مستقر کرده تا از تظاهرات جلوگیری کند.
کشمیر کانون خصومتهای 69 ساله میان هند و پاکستان نیز بوده است. دو کشور ادعای مالکیت کامل بر این منطقه دارند اما هریک کنترل بخشهایی از آن را در اختیار دارند.
این دو کشور سال 2003 برای آتش بس در مرز موسوم به خط کنترل در کشمیر توافق و یک سال بعد مذاکرات صلح را آغاز کردند.
در ناآرامیهای دو دهه اخیر در کشمیر تاکنون هزاران نفر جان خود را از دست دادهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.