همزمان با یکساله شدن برجام و تداوم مشکلات مربوط به روابط بانکی میان ایران و اروپا، نشست بانک مرکزی ایران، وزارت خزانهداری امریکا و بانکهای بینالمللی در انگلیس به تعویق افتاد.
براساس اعلام فیلیپ هاموند، وزیر خارجۀ انگلیس، قرار بود این نشست روز سهشنبه و با هدف برطرف کردن موانع روابط متوقف شدۀ تجاری ایران با بانکهای بینالمللی در لندن، پایتخت انگلیس برگزار شود.
اما سخنگوی وزارت خارجۀ دولت بریتانیا بدون ارائۀ هیچ دلیلی از به تعویق افتادنِ این نشست خبر داد.
وی زمانی برای برگزاری این نشست در آینده اعلام نکرد و افزود دولت انگلیس خواهان حمایت بانکهای بریتانیایی از شرکتهای فعال انگلیس در ایران و آمادۀ همکاری با شرکای بینالمللی، ایران و بانکها برای رفع چالشهای باقیمانده بود.
ایران و کشورهای گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان در تاریخ 23 تیرماهِ سال گذشته در وینِ اتریش به توافقی بر سر برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) دست یافتند. پس از اجرای تعهدات دو طرف بر اساس برجام، در تاریخ 27 دی ماه اعلام شد تحریمهای ضد ایرانی لغو شده است.
با وجود اعلام لغو تحریمها، بانکهای اروپایی که برخی از آنها پیشتر به دلیل نقض تحریمهای ضدایرانی از سوی امریکا مجازات شده بودند، نسبت به از سرگیری روابط تجاری با ایران تمایلی نشان ندادند و بسیاری اعلام کردند تا زمانی که امریکا تضمینی عملی برای مجازات نشدن آنها ارائه ندهد، حاضر به برقرای روابط با ایران نیستند.
مقامات ایرانی بارها تصریح کردهاند که امریکا نقش خود را بر اساس تعهدات برجام به درستی ایفا نمیکند و قوانین این کشور و تاریخچۀ برخوردهای سختگیرانه و ناعادلانۀ این کشور طی سالهای تحریم، مسبب توقف روابط تجاری تهران با اروپا هستند.
با وجود دیدارهای چندبارۀ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران با جان کری، همتای امریکایی خود و نشست وزیر خارجۀ امریکا با بانکهای بین المللی طی سال گذشته، تغییری در این روند ایجاد نشده است.
با وجود لغو تحریمها با توجه به اینکه روند تجدید روابط اقتصادی ایران با بانکها و شرکتهای خصوصی بینالمللی بسیار کُند بوده است، هنوز آثار مثبت و سودآور توافق هستهای با وجود گذر یک سال، قابل مشاهده نیست.
با توجه به تقاضای بسیاری از شرکتها و خطوط هوایی اروپایی برای حضور در ایران، مقامهای ایران خواستار دسترسی مجدد تهران به سیستم مالی جهانی و اجرای تعهدات طرف مقابل براساس برجام هستند.
کری حدود دو ماه پیش در نشستی با مدیران بانکهای برجستۀ اروپایی به آنها اعلام کرد تا زمانی که با شرکای تجاری خود هماهنگ کنند، نباید از برقراری روابط تجاری با ایران هراسی داشته باشند.
اما بانکهای مطرحی همچون استاندارد چارترد در انگلیس و سوسیته ژنرال در فرانسه اعلام کردند با توجه به نگرانیهای موجود، برنامهای فوری برای از سر گیری روابط تجاری با ایران ندارند.
9 تن از مدیران بانکهای پیشرو اروپایی از جمله جان کریان، مدیر اجرایی دویچه بانکِ آلمان و آنتونیو سیموئس، رئیس بانک اچاسبیسیِ بریتانیا در دیدار مدیران بانکهای اروپایی با کری حاضر بودند.
هنوز مشخص نیست که مدیران چه بانکهایی قرار بود روز سهشنبه در دیدار با مقامات بانک مرکزی ایران و وزارت خزانهداری امریکا حضور داشته باشند.
هاموند پیشتر گفته بود اهداف برگزاری این نشست بازگرداندن ایران به جامعۀ بینالملل و غلبه بر نگرانی بانکهایی است که تصور میکنند برقراری رابطه با ایران برای آنها عواقب دارد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.