عفو بین‌الملل: معارضین سوری مرتکب جنایات جنگی شده‌اند

تصویری آرشیوی از تروریست‌های گروه معارضِ احرار الشام در شهر حلب در شمال سوریه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

سازمان عفو بین‌الملل با انتشار گزارشی اعلام کرد گروه‌های تکفیریِ معارض دولت سوریه، مرتکب جنایات جنگی از جمله آدم‌ربایی، شکنجه و کشتار شده‌اند.

این گروه حقوق بشری که در لندن، پایتخت انگلیس، مستقر است نام پنج گروه تروریستی در سوریه را به عنوان گروه‌هایی که مرتکب جنایات جنگی شده‌اند، ذکر کرده است که در این میان می‌‎توان نام گروه‌هایی را دید که امریکا و متحدانش از آن‌ها به عنوان «مخالفان میانه‌رو» یاد کرده و به حمایت تسلیحاتی و آموزشِ آن‌ها می‌پردازند.

نام گروه تروریستیِ موسوم به جبهه النصره، وابسته به القاعده، گروه موسوم به احرار الشام، گروه موسوم به نورالدین زنکی، گروه موسوم به جبهه شامیه و گروه موسوم به واحد 16 که تحت حمایت ائتلافِ موسوم به ضد تروریسم به رهبری امریکا در سوریه فعالیت می‌کند، در این فهرست ذکر شده است.

براساس این گزارش، این گروه‎‏ها، وکلا، روزنامه‌نگاران و حتی کودکان را تنها به این دلیل که در اقلیت بوده‌اند، به انتقاد از آن‌ها پرداخته‌اند و یا این‌که مرتکب اعمالی شده‌اند که از نظر آن‌ها غیراخلاقی تلقی می‌شود، بازداشت و شکنجه کرده‌اند. ‌

فیلیپ لوتر، مدیر برنامۀ خاورمیانه و شمالِ آفریقای سازمان عفو بین‌الملل گفت: «بسیاری از شهروندان مدام در هراس هستند که نکند به دلیل انتقاد از گروه‌های مسلحِ حاکم یا عدم موفقیت در پیروی از قوانین سختگیرانه‌ای که برخی از این گروه‎ها اعمال کرده‌اند، ربوده شوند.»

وی افزود: «امروز گروه‏‎های مسلح در (استان‌های) حلب و ادلب آزادانه و با مصونیت از مجازات می‌توانند مرتکب جنایات جنگی و دیگر اعمالی شوند که ناقض قوانین بین‌المللی حقوق‌بشر است.»

مبنای این گزارش، بررسیِ پروندۀ 24 مورد آدم‌ربایی و 5 مورد شکنجه است که گروه‌های معارض دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، بین سال‌های 2012 تا 2016 مرتکب شده‌اند.

معارض مسلح سوری در غوطه شرقیِ دمشق، پایتخت سوریه (26 اردیبهشت 1395-عکس از خبرگزاری فرانسه)

در این گزارش از شخصی به نام حلیم نام برده شده است که به عنوان یک فعال حقوق‌بشر در سوریه فعالیت می‌کرده است و گروه موسوم به نورالدین زنکی وی را در شهر حلب، در شمال این کشور ربوده و شکنجه کرده است.

حلیم دربارۀ شرایط خود در آن زمان گفت: «هنگامی که از امضای برگۀ اقرارنامه امتناع کردم، بازجو به گارد دستور داد که مرا شکنجه کند.»

حلیم افزود: «او سپس به کف پای من با کابل شلاق زد. نمی‌توانستم درد را تحمل کنم، بنابراین برگه را امضاء کردم.»

بر اساس آن‌چه سازمان عفو بین‌الملل گزاش کرده است، گروه‌های تکفیری و تروریستی در سوریه در دادگاه‌های خود افراد را به جرائمی نظیر ارتداد و یا زنا متهم و آن‌ها را به اعدام محکوم می‌کنند.

این سازمان، مستنداتی از جرائم جنگی این گروه‎ها در استان‎های ادلب و حلب جمع‌آوری کرده است.

حمایت قطر، عربستان، ترکیه و امریکا از گروه‌های جنایتکار در سوریه

عفو بین‌الملل در این گزارش از قدرت‌های جهانی خواسته است تا با «فشار آوردن بر گروه‎های مسلح به این قبیل سوءاستفاده‌ها پایان داده» و آن‌ها را وادار به رعایت کردن قوانین جنگی کنند.

در این گزارش اشاره شده است که برخی کشورها از جمله قطر، عربستان سعودی، ترکیه و امریکا به حمایت از گروه‌های معارضی می‌پردازند که متهم به ارتکاب جنایات جنگی هستند.

این سازمان خواستار توقف ارائۀ تسلیحات از سوی این کشورها به این گروه‌ها شد و اعلام کرد هرگونه حمایت از این گروه‌های معارض، می‌بایست اتمام یابد.

این در حالی است که دولت سوریه بارها از امریکا و متحدان غربی و منطقه‌ای‌اش به دلیل حمایت از تروریست‌های معارض دولت بشار اسد، انتقاد کرده است.

وزارت خارجۀ سوریه اواسط خرداد ماه سال جاری با ارسال نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد: «خودداری امریکا، فرانسه، انگلیس و اوکراین در شورای امنیت سازمان ملل از قرار دادن نام احرار الشام و جیش الاسلام در فهرست سازمان‌های تروریستی، ثابت می‌کند که این کشورها همچنان به سیاست معیارهای دوگانه خود در مقابله با تروریسم ادامه می‌دهند و رفتار غیرمسئولانه‌ای در این زمینه دارند.»

دمشق پیشتر بارها عربستان سعودی، ترکیه و قطر را به حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه‌های تروریستی مسلحِ فعال در سوریه از جمله داعش متهم کرده بود.

حضور نیروهای ویژه امریکا در نزدیکی شهر رقه در شمال سوریه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

گروه موسوم به «دیده بان حقوق بشر سوریه» نیز اخیراً اعلام کرد، هواپیماهای ائتلاف امریکایی در تاریخ 13 خرداد برای ستیزه جویان معارض در شهر مارع در استان حلب سلاح و مهمات پرتاب کرده‌اند. 

امریکا علاوه بر برنامه آموزش تروریست‌های به اصطلاح میانه‌رو، از تابستان 1393 با تشکیل ائتلاف موسوم به ضد داعش، حملات هوایی خود را علیه آن‌چه مواضع گروه تروریستی داعش می‌نامد، بدون دریافت مجوز از دمشق، آغاز کرده است؛ اگرچه این حملات تاکنون نتوانسته است مانعی در برابراقدامات تروریست‌ها ایجاد کند.

پنتاگون سال گذشته برنامه 500 میلیون دلاری «آموزش و تجهیز» برای آموزش سالانه 5 هزار و 400 شبه نظامی را آغاز کرد؛ برنامه‌ای که در اجرا ناموفق بود و سرانجام تنها 145 شبه نظامی را روانه سوریه کرد.

امریکا در سال 2012 در خاک اردن به پیکارجویان مخالف دولت بشار اسد آموزش نظامی می‌داد. بسیاری از ناظران بر این باورند که گسترش حضور این شبه‌نظامیان، زمینه‌سازِ شکل‌گیری گروه داعش در خاک سوریه و گسترش آن‌ها در عراق شد.

سوریه از سال 2011 (1389) صحنه ناآرامی‌های مرگبار است. براساس گزارش مرکز پژوهش‌های سیاسی سوریه که در تاریخ 22 بهمن 1394 منتشر شد، حدود 470 هزار نفر از مردم سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جریان این ناآرامی‌ها کشته و بیش از 1.9 میلیون نفر زخمی شده‌اند.

در جنگ پنج ساله سوریه میلیون‌ها نفر نیز در داخل و خارج از این کشور جنگ زده آواره شده‌اند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku