آنکارا: یک یا دو نشست تا عادی‌سازی روابط با اسرائیل فاصله داریم

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجۀ ترکیه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

وزیر امور خارجۀ ترکیه می‌گوید آنکارا تنها یک تا دو نشست تا عادی‌سازی روابط خود با رژیم اسرائیل فاصله دارد.

مولود چاووش اوغلو روز سه‌شنبه (18 خرداد) در گفت‌وگو با شبکۀ خبری تی.آر.تیِ ترکیه گفت با وجود از سر گیری روابط عادی با تل‌آویو برای آنکارا مهم است که اسرائیل موانع را برای رساندن کمک‌های انسانی به فلسطین و نوار غزه بردارد.

ترکیه زمانی از متحدین رژیم اسرائیل در منطقۀ خاورمیانه به شمار می‌آمد، اما روابط دو جانبۀ آن‌ها در تاریخ 31 می 2010 (10 خرداد 1389) پس از حملۀ کماندوهای اسرائیلی به کشتی ماوی مرمره ترکیه که حامل کمک‌های بشردوستانه برای ساکنان نوار غزه بود، تیره شد.

در این حمله 10 فعال حقوق بشر ترکیه کشته شدند. در پی این حادثه و عدم عذرخواهی مقامات تل آویو از آنکارا، ترکیه در سپتامبر 2010 (شهریور 1389) همکاری‌های نظامی خود با اسرائیل را متوقف و سفیر این رژیم را از آنکارا اخراج کرد.

عضو شنگن نشویم توافقنامۀ پناهجویان را فسخ می‌کنیم

چاووش اوغلو در بخش دیگری از این مصاحبۀ تلویزیونی گفت اگر وعدۀ اروپا برای سفر بدون روادید اتباع ترک به این قاره محقق نشود، آنکارا مجبور به فسخ توافقنامه‌ای خواهد شد که دربارۀ پناهجویان امضاء شده است.

اتحادیه اروپا و ترکیه در تاریخ 28 اسفند 1394 دربارۀ ممانعت از ورود پناهجویان به قاره اروپا از طریق دریای اژه توافق کردند.

اردوگاه پناهجویانِ عمدتاً سوری در استان غازی عینتاب در جنوب ترکیه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

براساس این توافق که با انتقاد سازمان‌های حقوق بشری روبرو شده است، همه پناهجویانی که وارد جزایر یونان شدند، اگر درخواست پناهندگی مطرح نکرده باشند یا درخواست آنها رد شده باشد، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.

در مقابل اتحادیه اروپا افزون بر انتقال مستقیم برخی از پناهجویان به کشورهای اروپایی، کمک‌هایی مالی به آنکارا اعطا خواهد کرد و روند اعطای روادید به اتباع این کشور و همچنین روند مذاکرات برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را تسریع میکند.

آلمان موضع خود را در قبال موضوع ارامنه روشن کند

وزیر امور خارجۀ ترکیه همچنین از دولت آلمان خواست رسماً اعلام کند مواضعش در قبال موضوع کشتار ارامنه با پارلمان آلمان مطابقت ندارد.

با وجود تهدیدهای آنکارا، پارلمان آلمان در تاریخ 13 خرداد کشتار ارامنه در سال 1915 در ترکیه عثمانی را به عنوان «نسل کشی» به رسمیت شناخت.

پس از تصویب این قطعنامه، حزب حاکم عدالت و توسعه در ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد این مصوبه به روابط آنکارا و برلین «آسیب جدی وارد خواهد کرد».

ارمنی‌ها می‌گویند در سال ١٩۱۵، یک میلیون و 500 هزار نفر از ارامنه ساکن ترکیه فعلی بر اثر اقدامات ارتش امپراطوری عثمانی جان خود را از دست دادند. ترکیه رقم عنوان شده را نادرست می‌داند و وجود حرکتی سازمان یافته برای پاکسازی نژادی اقلیت ارمنی را رد می‌کند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku