فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجۀ بریتانیا با ملک سلمان، پادشاه سعودی در ریاض، پایتخت عربستان دیدار کرده است.
وزیر امور خارجۀ بریتانیا قرار است پس از دیدار با مقامات سعودی برای ملاقات با مقامات دیگر کشورهای حوزۀ خلیج فارس عازم کویت، بحرین، امارات متحده عربی و عمان شود.
به گزارش روز یکشنبۀ خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) سلمان بن عبدالعزیز آل سعود و هاموند در این دیدار دربارۀ روابط دو جانبه، چشمانداز همکاری میان لندن و ریاض و وقایع اخیر در منطقه به تبادل نظر پرداختند.
در همین حال رسانههای انگلیسی اعلام کردند سفر هاموند به کشورهای حوزۀ خلیج فارس با هدف پرداختن به بحران در کشورهای یمن و سوریه صورت گرفته است.
وزیر امور خارجۀ بریتانیا پیش از سفر خود گفته بود که «روابط قوی» بریتانیا با کشورهای حوزۀ خلیج فارس این فرصت را در اختیار دو طرف قرار خواهد داد که «با یکدیگر برای حل چالشهای منطقهای همکاری کنند».
عربستان سعودی از فروردین ماه سال 1394 با همکاری کشورهای همپیمان خود در حوزۀ خلیج فارس حملات مرگبارش را به کشور فقیر یمن آغاز کرد.
این حملات که هدف آنها عمدتاً مناطق غیرنظامی است و در آنها از تسلیحات ممنوعه استفاده میشود، به منظور بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری مستعفی یمن انجام میگیرد.
اکنون هاموند در حالی مدعی قصد بریتانیا برای حل بحران در یمن است که سازمانهای بینالمللی حقوق بشر از جمله عفو بینالملل بارها از دولت انگلیس به دلیل فروش تسلیحات پیشرفته و ممنوعه به عربستان که در یمن علیه غیرنظامیان استفاده میشود، انتقاد کردهاند.
سازمان عفو بینالملل اوایل خرداد ماه اعلام کرد دولت بریتانیا باید برای ردیابی محل نگهداری بمبهای خوشهای که در گذشته فروخته شدهاند بیشتر تلاش کند و ذخایر موجود خود را نیز کاملاً از بین ببرد.
به باور ناظران، بریتانیا در میان دهههای 1980 تا 1990 میلادی مقادیر بسیار زیادی بمب خوشهای به عربستان سعودی و امارات متحدۀ عربی، یکی از اعضای اصلی ائتلاف سعودی در تهاجم به یمن، فروخته است.
عربستان سعودی همچنین تعداد زیادی از جنگندههای تورنادوی بریتانیا را خریداری کرده و انگلیسیها قراردادهایی برای ارائۀ آموزش خلبانی و خدمات پس از فروش در مورد این جتها با سعودیها منعقد کردهاند.
در این رابطه روزنامۀ انگلیسی ایندیپندنت روز دوشنبه (3 خرداد) به نقل از مدیر بخش کنترل تسلیحاتِ شاخۀ بریتانیایی سازمان عفو بینالملل نوشت اگر نقش کارکنان انگلیسی در استفادۀ عربستان از بمبهای خوشهای در یمن اثبات شود، یک «رسوایی مطلق» به بار خواهد آمد.
قرار است هاموند در سفر خود با اسماعیل ولد شیخ احمد، فرستادۀ ویژۀ سازمان ملل به یمن نیز در کویت دیدار کند.
وزیر امور خارجۀ بریتانیا در آستانۀ سفر خود گفت: «هر کجا را که نگاه میکنیم، دنیا در حال خطرناکتر و بیثباتتر شدن است.»
وی افزود: «ارتباط قوی بریتانیا با کشورهای حوزۀ خلیجفارس ما را قادر میسازد که با یکدیگر در مقابل چالشهای منطقهای و تهدیدات مشترک مانند افراطگرایی خشونتآمیز و تروریسم همکاری کنیم.»
عربستان همچنین متهم است که در بحران سوریه که طی بیش از پنج سال گذشته موجب مرگ صدها هزار سوری شده است، از تروریستهای تکفیری معارض دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه حمایت کرده و به تسلیح آنها پرداخته است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.