رئیس جمهوری اسلامی ایران حسن روحانی در نشست خبری مشترک با نخست وزیر هند نارندرا مودی ضمن تاکید بر اهمیت روابط تهران و دهلی نو گفت این مساله به نفع هر دو کشور و همچنین کل آسیا است.
رئیس جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت سفر نخست وزیر هند راه را برای گسترش روابط اقتصادی دو کشور هموار میکند و دو کشور تصمیم گرفتهاند روابط تجاری خود را بهبود ببخشند.
وی همچنین تصریح کرد ذخایر انرژی ایران و معادن هند دو کشور را قادر میسازد تا در صنایع مختلف همکاری داشته باشند.
روحانی همچنین افزود بندر چابهار ایران که کشورهای مختلف منطقه از جمله هند، افغانستان و آسیای مرکزی را به یکدیگر متصل میکند، میتواند به نمادِ بزرگ همکاری تهران و دهلی بدل شود.
وی در ادامه تاکید کرد سران دو کشور درباره راههای سازماندهی روابط بین بانکهای ایران و هند مذاکره کردهاند و همچنین قصد دارند روابط خود را در حوزه فناوریهای سطح بالا، امور دانشگاهی و همچنین گردشگری افزایش دهند.
رئیس جمهور همچنین اظهار داشت ایران و هند در رابطه با برقراری صلح و ثبات در منطقه و مبارزه با تروریسم نیز همکاری بیشتری خواهند داشت.
نخست وزیر هند نیز به نوبه خود تصریح کرد جوامع ایران و هند از طریق هنر، معماری، فرهنگ و تجارت با یکدیگر مرتبط هستند.
مودی با اشاره به روابط تهران و دهلی افزود، ایران از نخستین کشورهایی بود که پس از زلزله استان گجرات به هند کمک کرد و همواره در زمانهای سختی پشت این کشور ایستاد.
وی افزود: «من به خاطر دیپلماسی دوراندیشانۀ رهبری ایران از ایشان تشکر میکنم.»
نخست وزیر هند همچنین با اشاره به مذاکرات خود با روحانی گفت: «ما درباره شرایط منطقه و مسائل مربوط به منافع مشترکِ دو کشور صحبت کردیم.» او همچنین اظهار داشت با امضای توافقنامههایی که دوشنبه امضا شد، فصل جدیدی در روابط دو کشور آغاز شده است.
روحانی به طور رسمی در کاخ سعدآباد از نارندرا مودی، نخست وزیر هند استقبال کرد.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند یکشنبه (2 خرداد) در صدر یک هیأت بلندپایۀ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی وارد تهران شد.
مودی در سفر خود به تهران که به دعوت رسمی حسن روحانی، رئیس جمهور ایران صورت گرفته است، با مقامات ارشد جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
براساس گزارشها در دیدار مودی با روحانی، موضوعاتی مانند گسترش روابط دوجانبه در حوزههای گوناگون، مسائل مربوط به صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی به بحث و بررسی گذاشته خواهد شد.
امضای بیش از 14 سند و موافقتنامه در حوزههای اقتصادی، سرمایهگذاری، تجاری، حمل و نقل، توسعۀ بنادر، فرهنگی، علمی و دانشگاهی از دیگر برنامههای سفر رسمی نخست وزیر هند است.
توافقنامه مهم سه جانبه
از سوی دیگر قرار است اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز همزمان با حضور مودی در ایران، وارد تهران شود.
امضای توافقنامه مهم سه جانبه در مورد بندر ترانزیتی چابهار میان ایران، افغانستان و هند از جمله اهداف اصلی سفر غنی به تهران است.
منطقۀ آزاد چابهار در یک سال گذشته 50 هکتار زمین در سواحل مکران به بازرگانان افغانستان اختصاص داده است.
به گفتۀ مقامات افغان، چابهار نزدیک ترین بندر دریایی به افغانستان است و علاوه بر نزدیک بودن نسبت به بندر کراچی و بندرعباس، دولت افغانستان را از وابستگی به کراچی پاکستان خلاص می کند.
پیشتر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت افغانستان اواسط دی ماه سال 1394 در صدر هیاتی از وزیران کابینه در سفری سه روزه به تهران؛ به بندر چابهار رفت و صادرات و واردات کالاهای افغانستان از این بندر را مورد بررسی قرار داد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.