نارندرا مودی، نخست وزیر هند در صدر یک هیأت بلندپایۀ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی وارد تهران شده است.
مودی در سفر خود به تهران که به دعوت رسمی حسن روحانی، رئیس جمهور ایران صورت گرفته است، با مقامات ارشد جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
براساس گزارشها در دیدار مودی با روحانی، موضوعاتی مانند گسترش روابط دوجانبه در حوزههای گوناگون، مسائل مربوط به صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی به بحث و بررسی گذاشته خواهد شد.
امضای بیش از 14 سند و موافقتنامه در حوزههای اقتصادی، سرمایهگذاری، تجاری، حمل و نقل، توسعۀ بنادر، فرهنگی، علمی و دانشگاهی از دیگر برنامههای سفر رسمی نخست وزیر هند است.
مودی پیش از سفر به ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفته بود فصل جدیدی در روابط ایران و هند در حال شکل گیری است و در این روابط جدید، چابهار به مرکز منطقهای ترانزیت، انرژی و تجارت تبدیل خواهد شد.
وی پیش از ترک دهلینو با انتشار یک پیام در حساب شخصی خود در شبکۀ اجتماعی توییتر به برنامۀ دیدارش با رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کرد و دیدار با مقامات عالیرتبۀ ایران را فرصتی برای پیشبرد مشارکت راهبردی میان ایران و هند دانست.
نخست وزیر هند در این پیام اظهار امیدواری کرد که توافقنامۀ چابهار در این سفر نهایی شود و با اشاره به روابط تاریخی و فرهنگی ایران و هند، نوشت دو کشور دارای روابط تاریخی و منافع مشترکی در صلح، امنیت، ثبات و رفاه در منطقه هستند.
قرارداد مشارکت هند در توسعۀ فاز یک بندر چابهار ایران، اردیبهشت ماه سال 1394 در تهران به امضای مقامات ایران و هند رسید. هند قرار است با سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری در تجهیز فاز یک طرح توسعه بندر چابهار، به مدت 10 سال بهره برداری از این فاز را به عهده بگیرد.
پیشتر در آستانۀ سفر نخست وزیر هند به تهران، دهلی نو بخشی از بدهی نفتی خود به ایران را پرداخت کرد. پالایشگاه منگلور 500 میلیون دلار و شرکت نفت هند 250 میلیون دلار و در مجموع 750 میلیون دلار از بدهیهایشان را به ایران پرداخت کردند.
از سوی دیگر قرار است اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز همزمان با حضور مودی در ایران، وارد تهران شود.
امضای توافقنامه مهم سه جانبه در مورد بندر ترانزیتی چابهار میان ایران، افغانستان و هند از جمله اهداف اصلی سفر غنی به تهران است.
منطقۀ آزاد چابهار در یک سال گذشته 50 هکتار زمین در سواحل مکران به بازرگانان افغانستان اختصاص داده است.
به گفتۀ مقامات افغان، چابهار نزدیک ترین بندر دریایی به افغانستان است و علاوه بر نزدیک بودن نسبت به بندر کراچی و بندرعباس، دولت افغانستان را از وابستگی به کراچی پاکستان خلاص می کند.
پیشتر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت افغانستان اواسط دی ماه سال 1394 در صدر هیاتی از وزیران کابینه در سفری سه روزه به تهران؛ به بندر چابهار رفت و صادرات و واردات کالاهای افغانستان از این بندر را مورد بررسی قرار داد.