سازمان دیدهبان حقوق بشر از تمامی کشورهای دعوت شده به «اجلاس جهانی بشردوستانه» که در استانبول ترکیه برگزار میشود خواست این کشور را به بازگشایی مرزهایش به روی آوارگان سوری وادار کنند.
طبق اعلام این سازمان حقوق بشری، نیروهای مرزبانی ترکیه از زمان بسته شدن مرز این کشور با سوریه در اوایل سال 2015 تا کنون چندین آواره سوری را کشته و زخمی و هزاران نفر دیگر را نیز به بازگشت به کشورشان وادار کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر افزود کمیسیون اروپا و تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نهادهای اروپایی عموما در قبال نقض بنیادین قوانین مربوط به پناهجویان از سوی ترکیه سکوت اختیار کردهاند.
این سازمان از تمامی کشورها و نهادهای عضو سازمان ملل خواست به آنچه سکوت کر کننده آنان در قبال این مساله خواند پایان دهند؛ سکوتی که به گفته دیدهبان حقوق بشر به منزله چشمپوشی از سوء استفادههای مرزی ترکیه است.
نخستین اجلاس جهانی بشردوستانه قرار است سهشنبه و چهارشنبه آینده در استانبول برگزار شود.
دولتها، نهادهای وابسته به سازمان ملل و سازمانهای غیر دولتی قرار است در این اجلاس به بررسی تضعیف جهانی حقوق بشر و قوانین بشردوستانه در سطح بینالمللی بپردازند و راههای حفاظت از افراد نیازمند در این زمینه را بهبود ببخشند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز در این اجلاس شرکت میکند اما این پرسش همچنان وجود دارد که آیا دولتهایی که بارها به طور جدی حقوق بشر را نقض کردهاند پس از این اجلاس رویه خود را تغییر میدهند یا خیر.
مرزبانان ترکیه پناهجویان سوری را میکشند
در همین حال روزنامه انگلیسی تایمز روز چهارشنبه (31 فروردین) گزارش داد 8 آواره سوری که اغلب زن و کودک بودند روز یکشنبه (28 فروردین) هنگامی که تلاش میکردند از یک مسیر کوهستانی در منتهی الیه غرب ترکیه وارد این کشور شوند، کشته شدند.
یک عضو این گروه در گفتگو با روزنامه تایمز تاکید کرد هر چند سفر آنان برای ورود به ترکیه چند روز به طول انجامید اما هر روز با تیراندازی از سوی نظامیان این کشور مواجه بودند. تعداد زیادی از این افراد نیز در این تیراندازیها زخمی شدهاند.
این رویارویی مرگبار در حالی روی داد که ترکیه میگوید سیاست درهای باز این کشور در این گذرگاه مرزی تغییر نکرده است و این مرز برای تمامی سوریهایی که جانشان در معرض خطر قریبالوقوع قرار دارد باز است.
آوارگان سوری که در ماههای اخیر تلاش کردند به ترکیه پناهنده شوند بارها از این مرز عقب رانده و به اردوگاههای مرزی ناامن در این منطقه منتقل شدهاند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر 26 فروردین از ترکیه خواست تیراندازی به سوی آوارگان سوری را متوقف کند و به پناهجویان اجازه دهد از این گذرگاه مرزی عبور کنند.
ترکیه تا اوایل آوریل (اواسط فروردین) یک سوم دیوار سیمانی 911 کیلومتری را در امتداد این مرز با سوریه تکمیل کرده است. این دیوار سیمانی در برابر اصابت راکت نیز مقاوم است.
سوریه از سال 2011 (اواخر سال 1389) صحنه ناآرامیهای مرگبار است؛ براساس گزارش مرکز پژوهشهای سیاسی سوریه که در تاریخ 22 بهمن 1394 منتشر شد، حدود 470 هزار نفر از مردم سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جریان این ناآرامیها کشته و بیش از 1.9 میلیون نفر زخمی شدهاند.
در جنگ پنج ساله سوریه میلیونها نفر نیز در داخل و خارج از این کشور جنگ زده آواره شدهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.