وزارت خزانهداری امریکا پس از چهار دهه اقدام به افشا اطلاعاتی کرده و از بدهی 116 میلیارد و 800 میلیون دلاری امریکا به عربستان سعودی خبر داده است.
بنابر این گزارش، عربستان سعودی سیزدهمین وامدهنده اصلی خارجی به امریکاست.
چین و ژاپن نیز هر کدام بیش از یک تریلیون دلار به امریکا وام دادهاند.
چین با یک تریلیون و 240 میلیارد دلار بزرگترین وام دهنده به سیستم اقتصادی آمریکاست؛ پس از آن ژاپن با افزایش چهار درصدی اوراق خود، طلب از دولت واشنگتن را در ماه مارس به یک تریلیون و 140 میلیارد دلار رسانده است.
میزان بدهی امریکا به عربستان ابتدا توسط پایگاه خبری بلومبرگ و بر اساس قانون گردش آزاد اطلاعات منتشر شد.
وزارت خزانه داری امریکا از دهه 1970 رقم دقیق بدهی این کشور به عربستان را پنهان نگه داشته و تاکنون فاش نکرده بود.
پیش از این آمارعربستان سعودی به همراه دیگر کشورهای صادرکننده نفت از جمله ونزوئلا و عراق تجمیع میشد. اما وزارت خزانه داری امریکا تصمیم گرفت با افشا اطلاعات کشورها به طور جداگانه، این آمار را از یکدیگر تفکیک کند.
یک مقام خزنه داری امریکا به شبکه سی.ان.ان گفت این اقدام در راستای تلاش برای ارائه «اطلاعات جامعتر و شفافتر» انجام شده است.
بر اساس گزارش تازۀ وزارت خزانه داری، جزایر کیمن در دریای کارائیب، کشوری با کمتر از 60 هزار نفر جمعیت، صاحب 265 میلیارد دلار از اوراق بهادار امریکا تا ماه مارس است. اوراق قرضه این جزایر از ماه فوریه 3.9 درصد رشد داشته است.
این کشور پس از چین و ژاپن، سومین وامدهنده بزرگ به سیستم اقتصادی امریکاست و بازتابی از وضعیت کشوری است که به عنوان گریزگاه عمده مالیاتی شناخته میشود.
جزایر کیمن مالیاتی برای شرکتها در نظر نگرفته است، به همین علت بسیاری از شرکتهای چند ملیتی ترغیب میشوند که در این کشور سرمایهگذاریهای بزرگ انجام دهند تا از پرداخت مالیات فرار کنند.
به علاوه برمودا، یک گریزگاه مالیاتی دیگر نیز مالک 63 میلیارد دلار از اوراق بهادار امریکاست.
پیش از این کشورهای کیمن و برمودا، در یک گروه تحت عنوان کشورهای حوزه کارائیب دسته بندی می شدند.
احتمال دارد که عربستان سعودی حتی رقمی بیش از آنچه روز دوشنبه فاش شده است، به امریکا وام داده باشد.
چرا که بانک مرکزی عربستان سعودی اعلام کرده است تا ماه مارس 587 میلیارد دلار ذخایر خارجی دارد.
به طور معمول بانکهای مرکزی مقدار زیادی از ذخایر خارجی خود را در خزانۀ امریکا قرار میدهند. به بیان دیگر، به این اعداد و ارقام چیزی اضافه نمیشود.
احتمال دیگری نیز وجود دارد: عربستان نیز اقدامی همانند چین انجام میدهد. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که چین از طریق حسابهای امانی در بلژیک اوراق بهادار امریکا را خریداری میکند. بلژیک کشوری نسبتا کوچک است که بیش از 145 میلیارد دلار از اوراق قرضۀ امریکا را داراست.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.