گفته میشود نیروهای گارد مرزی ترکیه 8 آواره سوری را که اغلب زن و کودک بودند به ضرب گلوله به قتل رساندهاند.
روزنامه انگلیسی تایمز روز چهارشنبه (31 فروردین) گزارش داد این آوارگان سوری روز یکشنبه (28 فروردین) هنگامی که تلاش میکردند از طریق یک مسیر کوهستانی قاچاق در منتهی الیه غربی مرز با ترکیه وارد این کشور شوند کشته شدند.
یک عضو این گروه در گفتگو با روزنامه تایمز تاکید کرد هر چند سفر آنان برای ورود به ترکیه چند روز به طول انجامید اما هر روز با تیراندازی از سوی این کشور مواجه بودند. تعداد زیادی از این افراد نیز در این تیراندازیها زخمی شدهاند.
تصاویر تلفن همراه که این روزنامه منتشر کرده است ظاهرا مردی را نشان میدهد که در حالی که هر دو پایش تیر خورده پسر جوان خود را در آغوش دارد. این پدر در تلاش برای یافتن کمکهای پزشکی به سمت پایین این مسیر کوهستانی حرکت میکند.
عبدمنعم کشکش از اعضای این گروه که توانست به سلامت به ترکیه وارد شود در این باره گفت نیروهای گارد مرزی ترکیه هر روز «افراد غیرمسلح را میکشند.»
وی افزود: «یک دختربچه تیر خورد و ما نتوانستیم به مدت 4 ساعت تا نیمه شب برای او کاری انجام دهیم. یک زن و مرد کهنسال هم ناپدید شدهاند که احتمال میرود کشته شده باشند.»
زخمیهای این تیراندازیها به بیمارستانی در شهر مرزی اعزاز در سوریه منتقل شدند. 100 هزار آواره سوری در این شهر پناه گرفتهاند.
از آنجایی که گروه تروریستی تکفیری داعش در نزدیکی شرق این شهر مستقر هستند این گذرگاه مرزی اغلب اوقات سال بسته است. دولت ترکیه تاکنون به درخواستهای گروههای امدادرسانی برای بازگشایی این گذرگاه مرزی پاسخی نداده است.
این رویارویی مرگبار در حالی روی داد که آنکارا میگوید سیاست درهای باز این کشور در این گذرگاه مرزی تغییر نکرده است و این مرز برای تمامی سوریهایی که جانشان در معرض خطر قریبالوقوع قرار دارد باز است.
آوارههای سوری که در 3 ماه گذشته تلاش کردند به ترکیه پناهنده شوند بارها از این مرز عقب رانده و به اردوگاههای مرزی ناامن در این منطقه منتقل شدهاند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر 26 فروردین از ترکیه خواست تیراندازی به سوی آوارگان سوری را متوقف کند و به پناهجویان اجازه دهد از این گذرگاه مرزی عبور کنند.
این سازمان افزود نیروهای گارد مرزی ترکیه که مسئولیت اجرای تعطیلی یک ساله مرز این کشور را در دست دارند به سوی سوریهایی که از پیشروی داعش در شمال شرق حلب میگریختند تیراندازی کردند.
ترکیه از اوایل آوریل یک سوم دیوار سیمانی 911 کیلومتری را در امتداد این مرز با سوریه تکمیل کرده است. این دیوار سیمانی در برابر اصابت راکت نیز مقاوم است.
سازمان ملل روز چهارشنبه (1 اردیبهشت) درباره سرنوشت بیش از 40 هزار سوری که از درگیریها در نزدیکی شهر حلب در شمال این کشور به سوی مرز ترکیه گریختهاند به شدت ابراز نگرانی کرد.
ترکیه مرز خود را به روی تمامی این آوارگان بسته است. طبق اعلام سازمان خیریه موسوم به «پزشکان بدون مرز» در حال حاضر بیش از 100 هزار نفر پشت این مرز ترکیه گرفتار شدهاند.
این سازمان خیریه افزود در هفته گذشته 35 هزار نفر از اردوگاههایی که تحت کنترل تروریستهای داعش قرار دارند یا به این خط مرزی نزدیک هستند گریختهاند.
سازمان ملل انتقال سوریها را آغاز کرد
سازمان ملل روز چهارشنبه همزمان با نقض آتش بس یک هفتهای و مذاکرات تحت اداره سازمان ملل بین مخالفان و دولت سوریه، انتقال صدها نفر از مردم از شهرهای محاصره شده این کشور را آغاز کرد.
دهها مرد، زن و کودک که به مراقبت پزشکی نیاز دارند از شهرهای زبدانی و مدایه در نزدیکی دمشق و همچنین شهرهای فواع و کفر ایه در استان ادلب تخلیه شدند. کنترل شهر زبدانی در اختیار شبهنظامیان و شهرهای فواع و کفر ایه در اختیار دولت سوریه است.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل افزود: «طرحهایی برای تخلیه حدود 500 نفر از جمله بیماران، مجروحان و اعضای خانواده آنان که به کمک پزشکی اورژانسی نیاز مبرم دارند در دست اجراست.»
سران گروه مخالف موسوم به «کمیته عالی مذاکرات» روز سه شنبه (31 فروردین) آخرین دور مذاکرات صلح سوریه در ژنو سوئیس را ترک کردند.
سوریه از سال 2011 (1389) صحنه ناآرامیهای مرگبار است؛ براساس گزارش مرکز پژوهشهای سیاسی سوریه که در تاریخ 22 بهمن 1394 منتشر شد، حدود 470 هزار نفر از مردم سوریه به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جریان این ناآرامیها کشته و بیش از 1.9 میلیون نفر زخمی شدهاند.
در جنگ پنج ساله سوریه میلیونها نفر نیز در داخل و خارج از این کشور جنگ زده آواره شدهاند.