جمهوری آذربایجان میگوید برای حل مناقشه قره باغ در صورت لزوم از گزینه نظامی علیه ارمنستان استفاده میکند.
به گزارش روز یکشنبه راشاتودی، پولاد بلبلاوغلو، سفیر جمهوری آذربایجان در روسیه گفت باکو برای حل مناقشه قره باغ آماده است روش دیپلماتیک را به راه حل نظامی تغییر دهد.
بلبل اوغلو افزود: «تلاشها در جهت حل مسالمت آمیز این مناقشه (قره باغ) 22 سال در جریان بوده است. چقدر دیگر طول خواهد کشید؟ ما برای یک راه حل مسالمت آمیز برای این مسئله آماده هستیم اما اگر مسئله به طور مسالمت آمیز حل نشود از طریق نظامی آن را حل خواهیم کرد.»
سفیر جمهوری آذربایجان در روسیه همچنین ارمنستان را به اشغال «21 درصد از سرزمینهای آذربایجان» متهم کرد.
از سوی دیگر، سرژ سرکیسیان، رئیس جمهور ارمنستان تاکید کرده است برای اطمینان از امنیت قره باغ کوهستانی هر کاری لازم باشد انجام خواهد داد.
وی گفته است: «ما حقی قانونی داریم زیرا یکی از طرفهای توافق آتش بس امضا شده در سال 1994 هستیم.»
بامداد شنبه در پی تشدید درگیریها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در منطقه قره باغ، دستکم 30 سرباز ارمنی و آذربایجانی کشته شدند.
ادامه درگیری ها
درگیری های پراکنده میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان، روز یکشنبه در دومین روز متوالی در جریان است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، هر دو طرف اذعان کردهاند که درگیری متناوب در طول شب گذشته وجود داشته و تا روز یکشنبه ادامه داشته است.
دو کشور همچنین یکدیگر را به استفاده از سلاح های سنگین، تانک ها و توپخانه متهم کرده اند.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه ای ادعا کرده است: «نیروهای مسلح ارمنستان در طول شب (گذشته) 130 بار آتش بس را نقض و از خمپاره، نارنجک انداز و ادوات نظامی سنگین استفاده کرده اند.»
آرتسرون هوانیسیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان نیز گفت: «مبارزه صبح روز یکشنبه در سمت جنوبی خط مقدم (قره باغ) ادامه دارد. آذربایجانی ها در حال تلاش برای حمله هستند اما (حملات) دفع می شوند.»
وی تاکید کرد: «وضعیت (منطقه) متشنج است، اما هیچ هراس و وحشتی (در نیروهای ارمنی) وجود ندارد.»
خبرگزاری آرمن پرس نیز گزارش داد پایگاه نظامی در ناحیه تالش که از سوی نیروهای آذری تصرف شده بود آزاد شده است.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز روز یکشنبه در بیانیهای «توقف فوری درگیریها» میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را خواستار شد و تاکید کرد از گزارشها درباره «تلفات درگیری و استفاده از سلاحهای سنگین» نگران است.
وی وضعیت کنونی در قره باغ را «خطرناک» توصیف کرد و خواستار انجام مذاکرات با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای حل این مناقشه شد.
حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه اما در این مناقشه طرف باکو را گرفته و در گفتگوی تلفنی با الهام علی اف، همتای آذری خود از کشته شدن سربازان جمهوری آذربایجان در مرز قره باغ با وی ابراز همدردی کرده است.
دفتر ریاست جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد: «رئیس جمهور ترکیه حمایت و همبستگی خود را در رابطه به حوادث مرزی بین ارمنستان و (جمهوری) آذربایجان بیان و تاکید کرده است که مردم ترکیه همیشه با مردم آذربایجان خواهند بود.»
به گزارش روزنامه آکشام چاپ ترکیه، اردوغان همچنین گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را به انفعال در حل مناقشه قره باغ کوهستانی متهم کرده است.
رئیس جمهور ترکیه گفته است: «اگر گروه مینسک در زمان مقتضی مسئله را حل کرده بود، شاهد وقایع کنونی نبودیم.»
عصمت ییلماز، وزیر دفاع ترکیه، روز یکشنبه با ذاکر حسن اف، همتای آذری خود تلفنی گفتگو کرد و گفت آنکارا در مناقشه قره باغ از باکو در مقابل ایروان حمایت میکند.
این در حالی است که ترکیه خود عضوی از گروه مینسک است. روسیه، امریکا و فرانسه رؤسای مشترک این گروه و کشورهای آلمان، ایتالیا، سوئد، فنلاند از دیگر اعضای آن هستند.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه ای اعلام کرد بیش از 100 نظامی ارمنستان در این درگیری کشته و زخمی شده اند.
این وزارتخانه همچنین از کشته شدن 12 نظامی آذری در این درگیریها خبر داد و مدعی شد ارتش جمهوری آذربایجان در این درگیری «ارتفاعات استراتژیک و مناطقی را در قره باغ آزاد کرده است.»
ارمنستان نیز کشته شدن دستکم 18 سرباز ارمنی را در درگیری با نیروهای جمهوری آذربایجان تائید کرده است.
به دنبال تشدید درگیریها در قره باغ، جمهوری آذربایجان و ارمنستان نیروهای نظامی بیشتری را به منطقه درگیری گسیل کردند.
قرار است گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا روز سه شنبه 17 فروردین نشستی درباره افزایش تنش ها در قره باغ برگزار کند.
ایران و روسیه از تداوم درگیریها در منطقه قره باغ ابراز نگرانی کرده اند.