News   /   اروپا

اعطای بی‌سروصدای نشان لژیون دونور فرانسه به شاهزاده سعودی

فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه در حال اعطای نشان افتخار لژیون دونور به محمد بن نایف بن عبدالعزیز آل سعود، ولیعهد، معاون دوم نخست وزیر و وزیر کشور عربستان سعودی

اقدام رئیس جمهور فرانسه در اعطای نشان افتخار لژیون دونور به یک شاهزادۀ سعودی با موجی از انتقادات در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده است.

به گزارش روزنامۀ ایندیپندنتِ انگلیس، شاهزاده محمد بن نایف، روز جمعه (14 اسفند) در کاخ الیزه در پاریس، پایتخت فرانسه حاضر شد و فرانسوا اولاند، بالاترین نشان افتخار کشورش را به این شاهزاده تقدیم کرد.

به طور معمول عضویت در لژیون دونور به اتباع فرانسه محدود می‌شود، اما اتباع خارجی به شرط خدمت به فرانسه و یا دفاع از آرمان‌های این کشور مفتخر به دریافت این نشان می‌شوند.

جالب این‌جاست که خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) اعطای این نشان را به تلاش‌های بن نایف در «مبارزه علیه تروریسم و افراط‌گرایی» نسبت داده است.

دولت فرانسه که دو ماه پیش در میان کشورهایی قرار داشت که با انتقاد شدید نسبت به اعدام 47 زندانی در عربستان از جمله شیخ نمر باقر النمر، رهبر شیعیانِ این کشور، ریاض را محکوم کردند، اکنون از سوی رسانه‌های جمعی به تنزل ارزش بالاترین نشان افتخار کشورش محکوم شده است.

وزارت کشور عربستان در تاریخ 12 دی با انتشار بیانیه‌ای از اعدام 47 نفر از جمله شیخ نمر خبر داد. اعدام این روحانی شیعه، با واکنش‌های شدید مردم و سیاست‌مداران ایران و چندین کشور دیگر روبرو شد.

بازدید شاهزادۀ سعودی از کاخ الیزه در همان روزی اتفاق افتاد که اولاند با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در مورد بحران پناهجویان اروپا دیدار داشت.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان (راست) در حال ترک کاخ الیزه پس از دیدار با فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه (14 اسفند 1394- عکس از خبرگزاری فرانسه)

در حالی که عکس‌ها و ویدئوی دیدار و نشست خبری مشترک مقامات فرانسه و آلمان به سرعت منتشر شد، دیدار هیأت سعودی در سکوت رسانه‌ای و بی‌سروصدا صورت پذیرفت.

حتی خبر اعطای لژیون دونور به بن نایف را دفتر اولاند روز یکشنبه (16 اسفند) تأیید کرد و مقامات فرانسوی در گفت‌وگو با روزنامۀ لوموندِ فرانسه با بیان این‌که اعطای این نشان به مقامات برجستۀ خارجی یک «رسم رایج» است، سعی در کم‌رنگ جلوه دادن این موضوع داشتند.

یک هفته پیش از آن‌که شاهزادۀ سعودی این نشان را شخصاً از اولاند دریافت کند، کهنه‌سربازان جنگ‌جهانی دوم از مناطق آکسفوردشایر و کورنوالِ انگلیس به دلیل نقش ارزنده‌شان در عملیات «پیاده شدن در نرماندی» در تاریخ 6 ژوئن 1944 (16 خرداد 1373) مفتخر به دریافت لژیون دونور شده بودند.

همین موضوع شامگاه یکشنبه (16 اسفند) منجر به واکنش شدید رسانه‌های اجتماعی در انگلیس شد که اعطای این نشان را به یکی از مقامات کشوری که از آغاز سال 2016 میلادی 70 نفر را اعدام کرده است، روا نمی‌دانستند.

برخی کاربران انگلیسی شبکۀ اجتماعی توئیتر در پیام‌هایی انتقادآمیز اقدام اولاند را «روز شرم برای فرانسه» نامیدند و برخی از «بی‌ارزش شدن نشان لژیون دونور» در پی این اقدام گفتند.

تعدادی از کاربران توئیتر در فرانسه و انگلیس اقدام اولاند را «فروش نشان افتخار ملی» دانستند و اعطای «مخفیانۀ» این نشان را به مراودات مالی میان مقامات فرانسه و سعودی‌ها نسبت دادند.

از سوی دیگر خبرگزاری رسمی عربستان سفر هیأت ریاض به پاریس را «موفقیت‌آمیز» خواند و در تشریح دستاوردهای آن نوشت: «دو طرف به بررسی روابط دوجانبه میان فرانسه و پادشاهی (عربستان) و راه‌‎های افزایش و توسعۀ این روابط در همۀ زمینه‌ها به ویژه همکاری‌های مشترک برای مبارزه با افراط‌‎گرایی و تروریسم پرداختند.»

عادل الجبیر، وزیر امور خارجۀ عربستان در حال دست دادن با ژان مارک آیرو، همتای فرانسوی اش در پاریس (14 اسفند 1394- عکس از خبرگزاری فرانسه)

عادل الجبیر، وزیر امور خارجۀ عربستان نیز که همزمان با حضور شاهزادۀ سعودی در فرانسه به سر می‌برد در یک نشست خبری در روز شنبه (15 اسفند) در پاریس اعلام کرد تسلیحاتی که عربستان به فرانسه سفارش داده بود تا به ارتش لبنان اهداء کند، در اختیار نیروهای ارتش سعودی قرار خواهند گرفت.

عربستان سعودی در تاریخ 30 بهمن به دلیل عدم هماهنگی دولت لبنان با مواضع ریاض از قطع اعطای کمک 3 میلیارد دلاری خود به ارتش لبنان خبر داد.  براساس برنامه‌ای از پیش تعیین شده، قرار بود کمک‌های مالی عربستان به ارتش لبنان از طریق فرانسه به این کشور اعطاء شود.

این در حالی است که به دلیل تجاوز مرگبار یک سال گذشتۀ عربستان به کشور فقیر یمن، بسیاری از نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان عفو بین‌الملل خواستار تحریم تسلیحاتی عربستان شده‌اند.

این سازمان حقوق بشری روز دوشنبه (10 اسفند) در بیانیه‌ای اعلام کرد مستندات محکمی جمع آوری کرده است که نشان می‌دهد عربستان با تجاوز به یمن از سال گذشته، اقدام به نقض حقوق بشر کرده و جنایات جنگی مرتکب شده است.

بخش کنترل تسلیحات آکسفام نیز در تاریخ 7 اسفند با انتشار گزارشی، از کشورهای مختلف خواست دست از فروش میلیاردها دلار تسلیحات مرگبار به عربستان که در یمن علیه غیرنظامیان به کار گرفته می‌شوند، بردارند.

این سازمان از فرانسه، آلمان، ایتالیا، مونته نگرو، هلند، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، انگلستان و ایالات متحدۀ امریکا به عنوان کشورهایی نام برده است که در سال 2015 میلادی بیش از 25 میلیارد دلار تسلیحات به عربستان فروخته‌اند.

عربستان سعودی از ماه مارس (فروردین) سال گذشته میلادی به بهانۀ بازگرداندن عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت، حمله به خاک این کشور را آغاز کرد.

در پی حملات عربستان سعودی به یمن، نزدیک به 8 هزار و 400 یمنی کشته و بیش از 16 هزار تن دیگر زخمی شده‌اند. در این حملات به زیرساخت‌های این کشور فقیر عربی نیز آسیب‌های شدیدی وارد شده است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.co.uk

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku