برخی از کشورهای عضو ناتو درباره افزایش تنش میان روسیه و ترکیه هشدار داده و گفتهاند در صورت درگیری احتمالی، آنها مداخله نمیکنند.
مقامات کشورهای عضو ناتو درباره تنش در روابط مسکو و آنکارا که پس از سرنگونی بمب افکن روسیه توسط جنگنده ترک بالا گرفت، به شدت ابراز نگرانی کردهاند. همچنین با تصمیم مقامات ترکیه به منظور اعزام نیروی زمینی به خاک سوریه، نگرانیها درباره بروز درگیری میان مسکو و آنکارا شدت گرفته است.
مجله آلمانی اشپیگل به نقل از جین اسلبورن وزیر امور خارجه لوکزامبورگ گزارش داد: «نیروهای مسلح این دو کشور در مناقشهای شدید در مرزهای ترکیه-سوریه درگیر هستند و در برخی مناطق فقط چند کیلومتر با هم فاصله دارند.»
اسلبورن افزود: «ناتو نمیتواند به خود اجازه دهد در نتیجه تنش اخیر میان روسیه و ترکیه، وارد مناقشه نظامی با روسیه شود.»
وی گفت ماده 5 پیمان ناتو که حمایت از اعضا را در صورت درگیری احتمالی با یک دشمن خارجی تضمین میکند، «فقط زمانی قانونی است که یک کشور عضو آشکارا مورد حمله قرار گیرد.»
فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه نیز روز جمعه تاکید کرد که گسترش مداخله نظامی آنکارا در کشور جنگ زده سوریه، خطر بروز جنگ میان ترکیه و روسیه را افزایش میدهد.
اولاند گفت: «ترکیه در سوریه درگیر شده است... آنجا خطر بروز جنگ وجود دارد.»
اشپیگل به نقل از منابع دیپلماتیک آلمانی گزارش داد: «ما بهای جنگی را که ترکها آن را آغاز کنند، نمیپردازیم.»
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو نیز پس از آنکه جنگنده روسیه در نوامبر 2015 در خاک سوریه سرنگون شد، درباره همین موضوع ابراز نگرانی کرده بود.
وی در آن زمان گفت: «ما باید از این موقعیتها، حوادث و رخدادهای خارج از کنترل اجتناب کنیم.»
وی تاکید کرد: «فکر میکنم به روشنی گفتهام که ما خواستار آرامش و کاهش تنش هستیم. این شرایطی جدی است.»
همچنین با افزایش لفاظیهای تهدیدآمیز ترکیه برای گسترش درگیری در سوریه، روسیه خواستار برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی پیش نویس قطعنامه مسکو شد.
وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «با افزایش تنش در مرزهای سوریه-ترکیه و طرحهای ترکیه برای اعزام نیروی زمینی به مناطق شمالی سوریه، تنش در حال افزایش است.»
اگرچه این قطعنامه با وتوی امریکا، فرانسه و انگلیس در شورای امنیت سازمان ملل تصویب نشد.