عربستان سعودی اعطای کمک 3 میلیارد دلاری خود را به ارتش لبنان متوقف کرده است.
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) روز جمعه (30 بهمن) ضمن انتشار این خبر دلیل این اقدام را اختلاف میان مقامات سعودی با دولت لبنان بر سر جنبش مقاومت حزبالله اعلام کرد.
این خبرگزاری به نقل از یک مقام رسمی عربستان که نامش فاش نشده است، نوشت به دلیل مواضع حزبالله در حمایت از دولت سوریه، پادشاهی عربستان «در روابط خود با جمهوری لبنان یک تجدید نظر کلی خواهد کرد.»
براساس این گزارش مقامات سعودی این تصمیم را به دلیل عدم هماهنگی دولت لبنان با مواضع ریاض اتخاذ کردهاند.
براساس برنامهای از پیش تعیین شده، قرار بود کمکهای مالی عربستان به ارتش لبنان از طریق فرانسه به این کشور اعطاء شود.
به گفتۀ این مقام سعودی، عربستان در یک تصمیم جداگانه باقیماندۀ یک بسته مالی 1 میلیارد دلاری را نیز که قرار بود به نیروهای امنیت داخلی لبنان اختصاص یابد، پرداخت نخواهد کرد.
یک منبع نظامی لبنان به خبرگزاری فرانسه گفت عربستان سعودی توقف کمکهای نظامی خود را به اطلاع «فرماندهی ارتش لبنان» نرسانده است.
واکنش دولت لبنان
تمام سلام نخست وزیر لبنان شامگاه جمعه از عربستان سعودی خواست نسبت به تعلیق کمک نظامی خود به ارتش لبنان جهت خرید سلاح از فرانسه تجدیدنظر کند.
وی همچنین مراتب قدردانی دولت خود را از پادشاه عربستان و دولت این کشور اعلام کرد.
واکنش حزب الله لبنان
جنبش حزبالله لبنان نیز عصر جمعه (30 بهمن) با انتشار بیانیهای نسبت به توقف کمکهای نظامی عربستان به ارتش لبنان واکنش نشان داد.
در این بیانیه آمده است: «جهان میداند عربستان سعودی به دلیل حمله به یمن و توطئۀ کاهش قیمت نفت در یک بحران مالی شدید گرفتار است.»
بیانیۀ حزبالله میافزاید: «مقصر جلوه دادن حزبالله در این تصمیم (توقف کمکهای نظامی عربستان به لبنان) تنها یک تلاش ناموفق است ... که هیچ عقل سلیمی آن را نمیپذیرد.»
در این بیانیه آمده است: «تصمیم عربستان برای تعلیق این کمک پرده از چهره واقعی عربستان سعودی برداشت و نشان داد که ادعای این کشور برای مقابله با تروریسم بی اساس است.»
موانع ارائه کمک نظامی عربستان به لبنان
لبنان اولین بخش از کمکهای تسلیحاتی عربستان را که شامل موشکهای هدایت شوندۀ ضد تانک بود در ماه آوریل سال 2015 میلادی (حدود فروردین ماه 1394) دریافت کرد.
براساس گزارشها پس از ارائۀ این تسلیحات برنامۀ حمایتی عربستان سعودی با موانعی برخورد کرد.
در ماه ژوئن (حدود خرداد ماه 1394) یک منبع دیپلماتیک فرانسوی خبر لغو این قرارداد حمایتی را رد کرد، اما گفت که در ارسال تسلیحات تاخیر وجود دارد.
در همین حال عادل الجبیر، وزیر امور خارجۀ عربستان گفت که توافقنامۀ میان لبنان و عربستان به طور معمول درحال اجرا است.
عربستان سعودی که از فروردین ماه سال جاری با هدف قرار دادن کشور فقیر یمن موجب کشته شدن بیش از 8 هزار و 300 یمنی شده است، در قبال بحران 5 سالۀ سوریه نیز از معارضان و تکفیریهای مسلح مخالف رئیس جمهور سوریه حمایت میکند.
پیشتر بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه ترکیه و عربستان سعودی را مهمترین حامیان گروههای تروریستی تکفیری در سوریه دانست و افزود این دو کشور در دو سال اخیر بارها تلاش داشتند به صورت نظامی وارد خاک سوریه شوند. [بیشتر بخوانید]