آمریکا، چین را به علت آنچه «افزایش نظامی گری در دریای چین جنوبی» توصیف می کند، مورد انتقاد قرار داد.
پس از اینکه تایوان اعلام کرد، پکن موشک های زمین به هوا در یک جزیره مورد مناقشه در دریای چین جنوبی مستقر کرده است، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه (28 بهمن) در مصاحبه با خبرنگاران گفت: «هر روز مدارکی از افزایش نظامی گری یا چیزی شبیه آن می بینیم که این نگرانی جدّی است.»
مسئولان وزارت دفاع آمریکا روز چهارشنبه از «استقرار احتمالی» موشکهای زمین به هوای (سام) چین در جزیره «وودی» در دریای چین جنوبی خبر دادند.
این خبر را ابتدا شبکه «فاکس نیوز» با استناد به تصاویر اختصاصی ماهوارهای مورد تائید مسئولان آمریکایی منتشر کرد.
در گزارش «فاکس نیوز» آمده است، تصاویر ارسالی از ماهواره ایمجست اینترنشنال گویای استقرار 2 گردان موشکی در جزیره «وودی» در مجمعالجزایر «پاراسل» در دریای جنوبی چین است؛ هر گردان شامل 8 پرتاب کننده موشک سام و یک سامانه راداری است.
مجمع الجزایر «پاراسل» که مورد مناقشه چین، ویتنام و تایوان است تحت کنترل کامل چین قرار دارد.
این در حالی است که تنش در این دریا- که یک سوم نفت جهان از میان آن می گذرد- در ماه های اخیر افزایش پیدا کرده است. تنش ها در این منطقه زمانی تشدید شد که پکن اقدام به ساخت جزایر مصنوعی بر روی صخره های مرجانی در مجمع الجزایر «اسپراتلی» در دریای چین جنوبی کرد.
واشنگتن می گوید، این اقدام چین، عبور آزاد در یک منطقه راهبردی حیاتی را مورد تهدید قرار می دهد. واشنگتن همچنین کشتی های جنگی خود را نزدیک جزایر مورد مناقشه فرستاده است تا بر آزادی عبور و مرور کشتی ها نظارت کنند. این اقدام نگرانی ها از گسترش تنش ها را افزایش داده است.
کری در ادامه گفت: «ما بارها گفته ایم، با احترام به چین، معیاری که باید برای همه کشورها با احترام به دریای چین جنوبی اعمال شود، نظامی گری نیست.»
کری با یادآوری این مسئله که در روزهای پایانی سال گذشته میلادی (2015)، «شی جین پینگ»، رئیس جمهور چین در دیدار با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در واشنگتن بر روی این مسئله تاکید کرد که پکن در دریای چین جنوبی را به منطقه نظامی تبدیل نمی کند.
کری گفت: «ما چنین مکالماتی را با چینی ها داشتیم و من مطمئنم که در طی روزهای آینده گفتگوهای بیشتری در این خصوص صورت خواهد گرفت.»
وی در ادامه ابراز امیدواری کرد، پکن برای حل مناقشات دریایی یک جانبه عمل نکند، از طریق زور و نظامی گری وارد عمل نشود و به جای آن از طریق دیپلماسی و همکاری با دیگر کشورها و مدعیان وارد عمل شود.
اوباما روز سه شنبه (27 بهمن) خواستار اتخاذ «اقداماتی ملموس» برای کاهش تنش در دریای جنوبی چین شده بود.
این در حالی است که پکن همچنان بر حق خود برای احداث سامانه های دفاعی در منطقه اصرار می ورزد.